Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σταμάτησε το ΣτΕ τα έργα κατασκευής τριών ξενοδοχείων στη νήσο Αλατάς Μαγνησίας


Engineer

Recommended Posts

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 387/2014 απόφασή του σταμάτησε τα έργα κατασκευής τριών ξενοδοχείων, κ.λπ., πέντε αστέρων, 950 κλινών στη νήσο Αλατάς, έκτασης 550.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου απέναντι από τον οικισμό Μηλίνας του Δήμου Σηπιάδος Μαγνησίας (ανήκει διοικητικά στην Κοινότητα Τρικερίου ).

 

Ειδικότερα, η νήσος Αλατάς έχει εκμισθωθεί από την Κοινότητα Τρικερίου για τουριστική αξιοποίηση και έχει προγραμματιστεί η μη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και η κατασκευή τριών χωριών με ξενοδοχεία 950 κλινών, επαύλεις, εγκαταστάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, πισίνες, παιδικό σταθμό, χώρους στάθμευσης, κ.λπ. Για την κατασκευή των τριών αυτών χωριών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

 

Στο ΣτΕ προσέφυγε περιβαλλοντικό Σωματείο της Μαγνησίας και κάτοικος της περιοχής κατά της κατασκευής της επίμαχης ξενοδοχειακής μονάδας.

 

Η απόφαση του Ε΄ Τμήματος αναφέρει ότι το εν λόγω έργο είναι σύνθετο και οι εγκαταστάσεις του έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την αλλοίωση τις φυσιογνωμίας της με την ανάπτυξη εντόνων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που συνιστούν εκτεταμένη επέμβαση στην εν λόγω νησίδα, η οποία προορίζεται για γεωργική χρήση.

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η πραγματοποίηση έργων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

 

Posted Image

Πολύ περισσότερο ισχύει, ιδίως για σύνθετα και μεγάλης κλίμακας έργα που έχουν λόγω της φύσεως τους, σημαντικές και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον, προσθέτουν οι δικαστές. Τα έργα αυτά, πρέπει να γίνονται μετά από έγκριση σχεδίων χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και μετά από έγκριση περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης.

 

Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι νόμιμη η έκδοση διοικητικών πράξεων, με τις οποίες καθορίζεται συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός ή πολεοδομικός σχεδιασμός, δηλαδή, χωρίς να υπάρχει σχέδιο χρήσεων γης.

 

Η συγκεκριμένη αξιοποίηση πάνω στην επίμαχη νησίδα, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, δεν καλύπτεται από τομεακό σχεδιασμό, αλλά ούτε υπάρχει Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, όπως προβλέπει ο νόμος 2508/1997.

 

Το περιφερειακό πλαίσιο, δεν περιλαμβάνει την νήσο Αλατά ως επιλογή για τουριστική αξιοποίηση αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

 

Τέλος, αναφέρουν οι σύμβουλοι επικρατείας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή των τριών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και λοιπών έργων δεν είναι νόμιμη.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/στ...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αντε πάλι . Δεν γουστάρουμε επενδύσεις λέμε .

 

Πως θα περάσουμε τα 40 χρόνια μας σαν 50άρηδες συνταξιούχοι , όταν φύγουμε από το Δημόσιο , όταν μας ενοχλούν οι ξένοι ?

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τέτοιες επενδύσεις..; Να καταστρέφουν το περιβάλλον;

Θα μου πεις ότι τόσος κόσμος θα δουλεύει... Ναι, με 450,00€/μήνα και θα πληρώνει και εφορία!

Για να θυσαυρίζει ο μεγαλοξενοδόχος!

Πότε θα καταλάβετε ότι από τέτοιες επενδύσεις κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

Πότε πια; Ολόκληρο Ελληνικό δώσανε για ένα κομμάτι ψωμί κι εσείς ακόμα εκεί, το παραμύθι με τις επενδύσεις...

Άξιοι μιας άδικης μοίρας!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει Αλεχ την εναλακτική ποιά είναι?

Να μην γίνουν οι επενδύσεις.

Να μην παίρνουν τα 450. Να φορολογήσουμε τους ξενοδόχους και φυσικά αυτοί να αλλάξουν χώρα. Είναι γεγονός οτι οι μεγάλες εταιρίες που επηρεάστηκαν απο τι φορολογία, εγκαταλείπουν όσοι μπορούν και όσοι μένουν ετοιμάζονται.

Δύσκολα χρόνια είναι και είναι για όλους αλλά ευτυχώς το σύστημα δεν δουλευει έτσι. Δεν απαγορέψαν τις επενδύσεις γιατί θα θησαυρίζουν οι ξενοδόχοι έναντι του προσωπικού, που βρίσκω παρεπιπτόντως άδικο και σκληρό, θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος επένδυσης όμως και η απολαβές να αφορούν τόσο απόσβεση, όσο κέρδος και μισθοδοσία φυσικά.

Ακόμη οι ξένοι δεν ενισχύουν μόνο τους ξενοδόχους και το προσωπικό αλλά την τοπική αγορά με τον όποιο τρόπο. Και φυσικά όπως έλεγα δεν απαγόρεψε το ΣΤΕ τις επενδύσεις να μην θησαυρίσουν οι ξενοδόχοι αλλά γιατί οι χρήσεις ήταν ξένες προς τις χρήσεις γης που προβλεπόταν.

Πως θα σου φαινόταν δηλαδή αν χτιζόταν μια ιδιοτική μεγάλη μονάδα στο Πεδίο του Αρεος, ή στο πάρκο της πόλης σου?

Στο πνεύμονα, το κοντινό μέρος που έχεις για μικρές εξορμήσεις?

Αυτό έκανε το ΣΤΕ και αυτό έπρεπε να κάνει, την δουλειά που έπρεπε να κάνει 40 χρόνια τώρα για να είχαμε μια καλύτερη Ελλάδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλιέργεια τοπικά συναντόμενων επιδοτούμενων φυτών.

 

 

Τη βρηκαμε τη λυση!!!!

Αλλα εδω που τα λεμε, ολο και κανα φυτοφαρμακο θα βαλλεις, ολο και λιγο λιπασμα και κανενα θερμοκηπιο. (παει περιπατο το περιβαλλον....)

Ξεχασα να σου πω οτι οι καλλιεργιες δεν γινονται σε δαση και αναμεσα σε δεντρα.

Θελουν πεδιαδες ή αποψιλωση δασων.....!!!

 

Ελεος!!!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε και γω υπερ του περιβαλλοντος ειμαι.

 

Αλλα και μια μεζονετα που θα κανεις και θα κοψεις 10 δεντρα και θα μπαζωσεις και 1.5μ, το περιβαλλον καταστρεφεις.

Και ενα βιομηχανικο κτηριο να κανεις 3000τμ και κοψεις 50 δεντρα και ασφαλτοστρωσεις και 4000τμ εντος της ιδιοκτησιας, κακο στο περιβαλλον κανεις.

 

Αναπτυξη στον πρωτογενη τομεα δεν γινεται.

Τουλαχιστον στις περισσοτερες περιοχες της Ελλαδας.

 

Με τις 10 ελιες μου και τις 20 πορτοκαλιες σου, δεν κανεις αναπτυξη.

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.