Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση με βιοντίζελ από ανακύκλωση... τηγανέλαιου


Engineer

Recommended Posts

Δέκα με δεκαπέντε λίτρα τηγανέλαια το χρόνο παραδίδει κάθε μία από τις 1700 οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Νεάπολης Συκεών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εδρεύει στην Κοζάνη.

 

Και αν η ποσότητα αυτή φαίνεται μικρή, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης παράγεται περίπου ίση ποσότητα βιοκαυσίμου προκειμένου να αντιληφθεί τη σημασία του συνολικού προγράμματος.

"Η διαδικασία απαιτεί μικρή προσπάθεια από το δήμο και "κερδίζει" όλο και περισσότερο έδαφος στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής προγραμματισμού του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, Γιάννης Πολυχρονιάδης, και διευκρινίζει ότι από το 2010 που ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, τα καύσιμα που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για τη θέρμανση πέντε σχολικών μονάδων.

 

Την Τετάρτη 330 λίτρα βιοντίζελ από τηγανέλαια θα παραδοθούν για τη θέρμανση του παιδικού σταθμού Μεσολογγίου, της 6ης σχολικής μονάδας της περιοχής που θα απολαμβάνει το εν λόγω προνόμιο.

 

Εξάλλου, εκτός από τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και οι δήμοι Νεάπολης - Συκεών, Κοζάνης, Βοΐου, Ευόσμου - Κορδελιού, Καστοριάς, Εορδαίας, Πέλλας και Σκύδρας ενώ πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι (φορείς και σχολεία) που επικοινωνούν με τους δήμους αυτούς ζητώντας πληροφόρηση για το θέμα.

 

"Χρόνο με το χρόνο σχεδόν διπλασιάζεται η ποσότητα των τηγανέλαιων που συγκεντρώνουμε για ανακύκλωση" τονίζει ο κ. Πολυχρονιάδης και σημειώνει ότι το έργο εντάσσεται στα σύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου, που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εναλλακτικής διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

 

Η αρχή γίνεται με τη διάθεση από το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου ειδικών μπιτονιών 5 λίτρων σε κάθε κάτοικο ή καταστηματάρχη που ενδιαφέρεται να συλλέξει τα υπολείμματα από το μαγειρικό λάδι.

 

Στη συνέχεια συνεργεία του δήμου προωθούν τη συγκεντρωθείσα ποσότητα στο Εργαστήριο του ΤΕΙ, η οποία αφού αξιοποιηθεί ενεργειακά, μετατρέπεται σε βιοντίζελ.

 

Το βιοντίζελ είναι καύσιμο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στους πολύ χαμηλούς ρύπους που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, και το οποίο διοχετεύεται στις δεξαμενές σχολείων του δήμου που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου.

 

Επιπλέον, προλαμβάνεται μέσω του προγράμματος η ανεξέλεγκτη απόρριψη υπολειμμάτων μαγειρικών λαδιών που προκαλεί μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και προβλήματα στο δίκτυο της αποχέτευσης επιβαρύνοντας, μάλιστα, κατά πολύ και το κόστος του βιολογικού καθαρισμού.

 

Πηγή: http://www.nooz.gr/g...osi-tiganelaiou

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θα έπρεπε να μας υποχρεώνουν να το συλλέγουμε...

 

Κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι δεδομένα και όχι να μας φαίνονται, άχρηστα ή μακρινά. Απο τέτοια πρέπει να ξεκινούν οι πολιτικές των Δημάρχων, και όχι απ'το πόσους τόνους άσφαλτο θα ρίξουν...

 

Ας ξυπνήσουμε επιτέλους.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει τη συλλογή, επεξεργασια (βιοντιζελ)  και χρηση για θερμανση σε δημοτικα κτίρια (σχολεια) απο ΟΤΑ?

Από ότι βλέπω ειναι θολό το τοπίο, και όποιος δήμος τρέχει τέτοιο πρόγραμμα, το κάνει με συνεργασία με κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Έχω εντοπίσει συνεγασίες και με ιδιωτικές εταιρείες αλλά μόνο ώς ανακύκλωση των ελαίων και όχι σαν "ανταλλαγή" με βιοντίζελ.

Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ ερευνά την εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζει κάποιος τίποτε συγκεκριμένο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.