Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Η δικη μου παλι αποψη ειναι οτι  με τα μεχρι τωρα δεδομενα τα ανοιχτα κλιμακοστασια (ανεξαρτητα ή οχι αν μετρανε στη δομηση)  μετρανε στην καλυψη.Δεν εχει κατα την αποψη μου λογικη να λεμε οτι δυο σκαλες που φθανουν μεχρι +7.50 δεν μετρανε σε δομηση και καλυψη ενω αν εχουμε μια σκαλα ακομα που φθανει στο + 10.50 μετραει  σε δομηση  και αρα και σε καλυψη.

Αν ηθελε ο Νομοθετης να εξαιρει τα ανοιχτα κλιμακοστασια απο την καλυψη θα τα ειχε σαν επιτρεπτη κατασκευη στο αρθρο 17 και θα τα εξαιρουσε απο την καλυψη με την 12&4δ κατι το οποιο δεν συμβαινει. Απλα με την &6στ του αρθρου 11 δινεται ενα bonus οσο αναφορα την δομηση και εξαιρουνται δυο κλιμακες εκτος συντελεστη με την προυποθεση να φθανουν μεχρι το +7.50 (και σε αυτη την περιπτωση απο την 12&4γ δεν εξαιρουνται απο την καλυψη)

 

Επισης ουτε στο αρθρο 16 ουτε στο 17 αναφερεται οτι εντος Δ ή δ επιτρεπονται οι παραπανω ανοιχτες κλιμακες.Αρα το ανοιχτο κλιμακοστασιο πρεπει να απεχει απο το οριο Δ ή δ και οχι να βρισκεται εντος αυτου.

Η μονη περιπτωση που μπορω να εχω κλιμακες εντος δ η Δ  ειναι οι κλιμακες κυνδινου που αν θυμαμαι καλα πρεπει να απεχουν τουλαχιστον 1μ απο το οριο και μονο στην περιπτωση που δεν μπορω να τις κατασκευασω αλλου.

Edited by dimitris11140
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Μάλλον το 7,5 μ. έχει σχέση με την έννοια "μέγιστο το τριώροφο" ... αφού στην αμέσως επόμενη στάθμη ήδη απαιτείται και ανελκυστήρας (9 μ.).

 

2. Θα μπορούσε να είχε αναφερθεί σαφέστερα, όμως νομίζω ότι τα κλιμακοστάσια περιέχονται ήδη στις κατασκευές των ακαλύπτων του άρθρου 17 :

3. γ)  Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες, πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, cours anglaises ..., μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων κ.λπ.

T.O. Η παράγραφος εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της παραγράφου α, δεδομένου ότι οι κατασκευές που περιγράφονται αποτελούν σημειακές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για τη λειτουργική εξυπηρέτηση του κτιρίου.

7. γ)  Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου προς τους υπόγειους χώρους ή μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.

 

3. Και οι στεγασμένοι ανελκυστήρες οχημάτων δεν περιέχονται στο άρθρο 12 4.γ. Όμως αφαιρούμενοι από τον ΣΔ (με το 11 6.κγ. και μέχρι 25 τμ) αφαιρούνται και από την κάλυψη εφόσον τους βρίσκουμε να επιτρέπονται μέσα στο Δ των υποχρεωτικά ακαλύπτων (στο 17 4.).

 

4. Η αναφορά κλιμάκων κινδύνου στο 11 6.ζ. αφορά αποκλειστικά υπάρχοντα προ του κανονισμού κτήρια που έχουν εξαντλήσει κάλυψη ή και δόμηση.

 

5. Στη γενική περίπτωση, νέου κτηρίου και ανοικτών κλιμακοστασίων, (νομίζω ότι) δεν μετράνε μέχρι δύο και στην κάλυψη. Κάποιο από αυτά, μπορεί να τοποθετείται και στον υποχρεωτικό ακάλυπτο (εντός Δ/δ και σε απόσταση 1 μ. από το όριο) μόνο αν μπορεί να θεωρηθεί ως κλίμακα κινδύνου και δεν μπορεί να τοποθετηθεί αλλού.

Το έχω κάνει πρόσφατα σε μελέτη.

Edited by kan62
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

kan62 η αποψη μου ειναι οτι οι σκαλες που αναφερει το αρθρο 17 θεωρουνται διαμορφωσεις περιβαλλοντα (σκαλες προς υπογεια και ισογεια αλλα και σκαλες μεσα στον περιβαλλοντα για την προσβαση σε αυτον).Δεν γινεται αναφορα για σκαλες που ανεβαινουν σε οροφο.

Οι στεγασμενοι ανελκυστηρες οπως σωστα αναφερεις αφαιρουνται απο την καλυψη απο την 12&4δ σαν επιτρεπτη κατασκευη εντος ακαλυπτου και ας μην αναφερονται στην 12&4γ.Κατι τετοιο δεν συμβαινει με τα ανοιχτα κλιμακοστασια.....

.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Οι στεγασμένοι ανελκυστήρες, που ανέφερα, δεν είναι μόνο ένα στοιχείο του άρθρου 17, αλλά και εντός υποχρεωτικού ακαλύπτου.

Το ανέφερα γιατί και αυτοί δεν αναφέρονται σαφώς, αλλά δεν μετράνε στην κάλυψη μέσω του άρθρου 17.

 

Τα κλιμακοστάσια εντάσσονται στις κατασκευές του (γενικά) ακαλύπτου με την παρ. 3.γ.

Με την παρ. 7 διαχωρίζονται σαφώς οι κατασκευές επί του ακαλύπτου και αναφέρεται :

7. γ)  Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου προς τους υπόγειους χώρους ή μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών ...

Link to comment
Share on other sites

και με τον ΓΟΚ παντως υπηρχε η φραση ¨Σκαλες η  κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου προς τους υπόγειους χώρους¨ και τα ανοιχτα κλιμακοστασια προς οροφο υπερκειμενο του ισογειου μετραγαν στην καλυψη και στην δομηση και απαιτουσαν Δ απο το οριο ενω γενικα οι επιτρεπομενες κατακευες στον ακαλυπτο (υποχρεωτικο η οχι) δεν μετραγαν.Δεν νομιζω λοιπον οτι εχει αλλαξει κατι οσο αναφορα αυτες τις σκαλες κατα ΝΟΚ και την τοποθετηση τους στον ακαλυπτο με την διαφορα οτι η 6στ του αρθρου 11 κανει δωρο στον ΣΔ τις δυο σκαλες μεχρι το +7.50 .Απο την αλλη μπορει να κανω και λαθος ............Μια και οπως ειναι γραμμμενος ο νομος σε αρκετα σημεια μπορει καποιος να δωσει περισσοτερες απο μια ερμηνειες............

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει ο διάλογος επιχειρημάτων ...

 

Μιά που ιστορικά αναφέρεις σημείο του ΓΟΚ, κοίταξε τι λέει η παρ. 2 του άρθρου 14 για τα "χαμηλά κτήρια" :

2. Στη συνολική επιφάνεια, που προκύπτει από το συντελεστή δόμησης, για τα χαμηλά κτίρια δεν υπολογίζονται, εκτός από τα αναφερόμενα στο άρθρο 7, και :
α) εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους.
β) Ανοιχτές κλίμακες κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

 

Αυτά το 1985. Το 2000 έρχονται και προσθέτουν νέα παρ. 3 ως εξής :

"3. Τα ποσοστά κάλυψης της παρ. 1 του άρθρου 8 αυξάνονται κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, εκτός αν η αύξηση αυτή αποκλείεται ρητά από τους όρους δόμησης της περιοχής. Στην κάλυψη του οικοπέδου δεν υπολογίζονται οι επιφάνειες των χώρων που προβλέπονται στην παρ. 3α του άρθρου 8 και στην περίπτωση β' της προηγούμενης παραγράφου."

 

Προφανώς τα ανοικτά κλιμακοστάσια των χαμηλών δόθηκαν σαν κίνητρο για να γίνουν τέτοια κτήρια ...

Αφού είδαν ότι δε δουλεύει μόνο με το ΣΔ, έψαξαν τι φταίει και είδαν ότι το πρόβλημα ήταν η κάλυψη. Το διόρθωσαν 15 χρόνια μετά ...

 

Το ίδιο γίνεται και τώρα ...

Μιλάμε για κτήρια χαμηλά και κάτι ακόμη (από 8,5 μ. οροφή τελευταίου ορόφου τότε, σε 7,5 μ. δάπεδο τελευταίου ορόφου σήμερα) ...

Τι κίνητρο θα ήταν μόνο η μείωση της δόμησης με τη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη να έχει μειωθεί σήμερα ακόμη περισσότερο ;

Είμαι σίγουρος ότι απλά περέλειψαν την αναφορά στην κάλυψη ... εύχομαι να μην το καταλάβουν σε ανάλογους με το παρελθόν χρόνους γιατί θα το δει η επόμενη γενιά μηχανικών ...

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας συνεχισουμε λοιπον τα επιχειρηματα για τις ανοιχτες σκαλες.........

 

Εστω Κτιριο με ΣΔ 1.00 και επιτρεπομενο υψος 17.25

 

-Με διαμερισμα στο ισογειο                         Σταθμη δαπεδου ισογειου +1.50

-Με διαμερισμα στον Α οροφο                     Σταθμη δαπεδου Α οροφου +4.50

-Με μαιζονετα στον Β-Γ οροφο και σοφιτα    Σταθμη δαπεδου Β οροφου +7.50

-Η προσβαση γινεται με ανοιχτες κλιμακες (διαστασεων τετοιων ωστε να εξυπηρετειται και αναβατοριο κλιμακας για Αμεα μια και δεν απαιτειται ανελκυστηρας)

 

1.Οι ανοιχτες σκαλες μετρανε στην καλυψη?

2.Μπορουν να τοποθετηθουν μεσα στο Δ ή δ?

 

(για να σε προλαβω στην σκεψη που ισως κανεις γιατι δεν εκαναν ενα κοινοχρηστο κλιμακοστασιο με ενα ανελκυστηρα να ξεμπερδευουν η απαντηση ειναι οτι οι συγκεκριμενοι ιδιοκτητες ειναι φυσιολατρες και θελουν οταν ανεβαινουν να βλεπουν ουρανο...... Ειδικα αυτος που εχει την μαιζονετα ειναι και σε προγραμμα

εκγυμνανσης :smile: )

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κάτι περίεργο αυτό που αναφέρεις ...

Ακριβώς το ίδιο έκανα σε άδεια προσθήκης κατ' επέκταση το Νοέμβριο του '13 (το ανέφερα και παραπάνω).

Η μαιζονέτα ήταν πάνω από υπερυψωμένο ισόγειο, σε στάθμη 4,5 μ. και είχε πρόσβαση μόνο από ανοικτό κλιμακοστάσιο.

Δεν το μέτρησα στη δόμηση ούτε στην κάλυψη και δεν ήταν μέσα στον υποχρεωτικά ακάλυπτο.

Στην ίδια οικοδομή υπήρχε και δεύτερο ανοικτό κλιμακοστάσιο κινδύνου (ως απαίτηση της παθητικής λόγω μήκους της μέγιστης όδευσης από τη σοφίτα μέχρι κάτω).

Ούτε αυτό μέτρησε σε ΣΔ ή κάλυψη αλλά, επειδή δεν μπορούσε να μπει αλλού, μπήκε μέσα στο δ και σε απόσταση > 1 μ. από το όριο.

Link to comment
Share on other sites

Aπο το κυριο κλιμακοστάσιο της μεζονέτας, που δε μετρησε ουτε καλυψη ουτε δόμηση, ήσουν  υποχρεωμένος ν αφήσεις Δ;;

 

Σε ποια πολεοδομια πηρες εγκριση δομησης για το παραπανω?

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν ήταν σε υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο.

Κατά τη γνώμη μου δε μπορεί να είναι εντός Δ/δ ή πρασιάς. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως με το κλ. κινδύνου).

Μαρούσι, αλλά μη φανταστείς ... για την ερμηνεία πήρα την ευθύνη πάνω μου ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.