Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Φίλε kan αν έχεις δίκιο (κατά τη γνώμη μου έχεις) προκύπτει από την άμεσα ενεχόμενη παράγραφο 3.

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων, όπως αυτά ορίζονται από τους κλειστούς και τους στεγασμένους χώρους των κτιρίων όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5β του άρθρου 11 και από τους ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους, πάνω σε οριζόντιο επίπεδο.

 

Νομίζω πως οι αναφορές στις 3γ και 7γ αφορούν σημειακές παρεμβάσεις διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου.

Άλλωστε αυτό προκύπτει και από την Τεχνική Οδηγία §3γ

 

Χωρίς να σημαίνει κάτι Μοσχάκη και Λεμπέση υποστηρίζουν πως οι εν λόγω κατασκευές (ανοικτά κλιμακοστάσια) προσμετρώνται στην κάλυψη.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 5 months later...

Ξέρει κάποιος αν μπορεί να βγει άδεια σε εκκλησία προσθήκης εξωτερικής σκάλας (μεταλλικής) σαν έξοδος κινδύνου ? Υπάρχει περιθώριο δόμησης.

Και τι μελέτες χρειάζονται?  (Πυρασφάλεια στατικά κλπ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Βάσει του ΝΟΚ οι εξωτερικές σκάλες:

1. Δεν προσμετρώνται στο ΣΔ και ΣΟ

2.Προσμετρώνται στην κάλυψη

 

Ξέρει κανείς τί γίνεται αν κάτω από τη σκάλα βάλω μια αποθήκη?

 

Και κάτι άσχετο με το νήμα: Σε εκτός σχεδίου διώροφο κτίσμα μπορεί η στέγη να προεξέχει για να σκεπάσει έναν ανοιχτό εξώστη?

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια διώροφη οικοδομη με υπόγειο, όπου το ανοιχτό κλιμακοστάσιο είναι ένα, αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση στον όροφο, είναι εκτός Δ και το προσμετρώ στην κάλυψη.

 

Θεώρησα ότι εφόσον για κτίρια κατοικιών δεν προσμετρά στη δόμηση " ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με αυτή που καταλαμβάνει το κτίριο", μπορεί το υπόγειο να αναπτύσσεται

και κάτω από το ανοιχτό κλιμ/σίο, αφού είναι αναπόσπαστο τμήμα του κτιρίου.

 

Στην Πολεοδομία μου είπαν ότι δεν επιρέπεται υπόγειο εκτός σ.δ. κάτω από το κλιμ/σιο, και ότι αν κατασκευαστεί, θα πρέπει να προσμετρηθεί στη δόμηση η επιφάνεια του υπογείου

που ισούται με την προβολή του κλιμακοστασίου.

 

Ποια είναι η απόψή σας. Το ανοιχτό κλιμακοστάσιο δεν συμπεριλαμβάνεται στο "κτίριο", ώστε κάτω από αυτό να συνεχίζει το υπόγειο χωρίς να προσμετρά στο σ.δ. ;

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 17&6β (ισχυει εντος σχεδιου και σε οικισμους)

 

Επέκταση υπογείων :

 

Για οικόπεδα εμβαδού έως και 300 τμ. επιτρέπεται έως τα όρια του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη.

 

Σε οικόπεδα εμβαδού από 300 τμ. έως 600 τμ. επιτρέπεται επέκταση των υπογείων έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του κτιρίου σε ποσοστό έως και 50% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και 30% του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων.

Σε περίπτωση που στα οικόπεδα αυτά δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης στον πρώτο υπόγειο όροφο, μπορεί να επεκτείνονται όλοι οι υπόγειοι όροφοι έως και 80% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, επιτρέπεται η εξαγορά των θέσεων στάθμευσης που δεν εξασφαλίζονται από τη μελέτη, σε ποσοστό έως και 15% του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων.

 

Σε οικόπεδα εμβαδού άνω των 600 τμ. επιτρέπεται επέκταση των υπογείων έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του κτιρίου σε ποσοστό έως και 50% του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται εξαγορά θέσεων στάθμευσης.

Εφόσον πάνω από το χώρο επέκτασης του υπογείου δημιουργηθεί φύτευση με ελάχιστο εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, το τμήμα της φυτεμένης επέκτασης προσμετράται στον υπολογισμό της υποχρεωτικής φύτευσης του οικοπέδου της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ([διευκρίνιση σε συνδυασμό με την παρ. 8Α)

 

-Δεν επιτρέπεται η επέκταση υπογείων στο προκήπιο (πρασιά).

-Οι επεκτάσεις υπογείων χώρων γίνονται αποκλειστικά με βοηθητικές χρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 11.

Στην επέκταση υπογείων μπορούν να περιλαμβάνονται θέσεις στάθμευσης, αποθήκες κατοικίας, αποθήκες ειδικών χρήσεων, λεβητοστάσια και μηχανοστάσια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, για τη διαχείριση και εξοικονόμιση νερού, ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, υδατοδεξαμενές ή δεξαμενές συλλογής λυμάτων ή πισίνας.

Τυχόν κύριες χρήσεις που χωροθετούνται σε υπόγειο χώρο του κτιρίου εμπίπτουν στο περίγραμμά του, αποτελούν λειτουργικό προσάρτημα του και δεν μπορούν να βρίσκονται στην εκτός περιγράμματος του κτιρίου επέκταση.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρομαι στην επέκταση του υπογείου πέραν της επιφάνειας κάλυψης του κτιρίου.

Απλά, θεωρώ το ανοικτό κλιμακοστάσιο μέρος του κτιρίου.

Με βάση το τεύχος τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του ΝΟΚ, άρθρο 11, παρ.6ι, "Δεν προσμετράται στη δόμηση σε κτίριο κατοικίας, ένας υπόγειος όροφος αποθηκών ίσος με την κάλυψη του κτιρίου"

Επίσης, το ανοιχτό κλιμ/σιο δεν περιλαμβανέται στους χώρους και τις κατασκευές που εξαιρούνται από την κάλυψη (ΝΟΚ, αρθρ.12 παρ.4γ.).

Από τα παραπάνω, θεωρώ ότι ο υπόγειος όροφος μπορεί να αναπτύσσεται έντος όλου του περιγράμματος της κάλυψης, δηλαδή και κάτω από το ανοιχτό κλιμακόστασιο.

 

Η απορία μου είναι: Που στηρίζεται ο αντίλογος, δηλαδή ότι αν το υπόγειο περιλαμβάνει το χώρο κάτω από το ανοιχτό κλιμακοστάσιο, αυτό το τμήμα του υπογείου μετράει στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, συνάδελφοι, έθεσα το θέμα στο γραφείο ΝΟΚ του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, και συμφώνησαν μαζί μου. Ενημερώθηκε και ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ, και

και η μελέτη μου δεν μεταβάλεται. Το μη προσμετρούμενο στο σ.δ. υπόγειο αναπτύσσεται και κάτω από το ανοικτό κλιμακοστάσιο.

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

συνάδελφοι καλησπέρα, θα επαναφέρω το θέμα των ανοικτών κλιμάκων καθώς θέλω να κατασκευάσω μια ανοικτή κλίμακα και ράμπα ΑΜΕΑ στον πλάγιο ακάλυπτο κτιρίου. Κλίμακα και ράμπα θα οδηγούν στο υπερυψωμένο ισόγειο προκειμένου να δημιουργηθεί νέα είσοδος και να διαχωριστεί η ιδιοκτησία. Δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, ενώ υπάρχει ένα μικρό υπόλοιπο κάλυψης. Έχουμε και λέμε:

 

1. ΡΑΜΠΑ

- δόμηση: η ράμπα ως κατασκευή του Άρθρου 16 ΝΟΚ δεν προσμετράται στη δόμηση (ΝΟΚ Άρθρο 11 Παρ. 6ιστ)

- κάλυψη: η ράμπα ως κατασκευή του Άρθρου 16 ΝΟΚ δεν προσμετράται στην κάλυψη (ΝΟΚ Άρθρο 12 Παρ. 4δ)

- πλάγια απόσταση: επιτρέπεται η προσθήκη ράμπας ως κατασκευή εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία (ΝΟΚ Άρθρο 16 Παρ. 8

 

2. ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

- δόμηση: η ανοικτή κλίμακα δεν προσμετράται στη δόμηση αφού εξυπηρετεί στάθμη ορόφου έως 7,50 μ (ΝΟΚ Άρθρο 11 Παρ. 6στ)

 

τι γίνεται με κάλυψη και πλάγια απόσταση για την ανοικτή κλίμακα? ειδικά στην πλάγια απόσταση χρειάζομαι Δ ή δ (αφού κάλυψη έχω ένα μικρό υπόλοιπο που μπορεί να επαρκεί) ?

 

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.