Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλάζει ο ασφαλιστικός χάρτης: Ολοι σε 3 υπερ-Ταμεία ως το τέλος του χρόνου


Engineer

Recommended Posts

Ενα νέο ασφαλιστικό «χάρτη», με τη δημιουργία τριών υπέρ- Ταμείων, ενοποιήσεις 60 κλάδων και ίδρυση Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης σχεδιάζει η κυβέρνηση.

 

Ως το τέλος του χρόνου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», με τη δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ από τη διαδικασία θα εξαιρεθεί το ΝΑΤ. Μετά από τις ενοποιήσεις, τα τρία νέα Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν υπό την ομπρέλα του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

 

Παράλληλα, με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί και Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αλλαγές θα φέρουν και ενιαίο μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Οπως αναφέρει το «Εθνος», η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνει σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

 

Στο ΙΚΑ θα υπάρξει ξεχωριστός κλάδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας-σε Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό φορέα. Στον ΟΑΕΕ από την άλλη θα ενταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι απασχολούμενοι- δικηγόροι, γιατροί κτλ.- καθώς τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα δεν θα διατηρηθούν. Εξαίρεση αποτελεί το ΝΑΤ, το οποίο θα διατηρήσει την αυτονομία του.

 

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία ταμεία και θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί κλάδοι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα το ΙΚΑ θα έχει ξεχωριστούς κλάδους για την κύρια, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

 

Το τρίτο στάδιο της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία του Εθνικού Φορέα απονομής Σύνταξης, που θα αποτελέσει «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία.

 

Πηγή: Αλλάζει ο ασφαλιστικός χάρτης: Ολοι σε 3 υπερ-Ταμεία ως το τέλος του χρόνου | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerid...6#ixzz2x3HRgxW3

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την επιμονή του κράτους για κοινωνικό "ρατσισμό", δηλαδή σε διαχωρισμό των εργαζομένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

 

Υπάλληλος ο ένας, υπάλληλος και ο άλλος.

 

Τυχόν διαφορές στην αντιμετώπιση από το ταμείο θα έπρεπε να προβλέπονται μόνο με βάση τις εισφορές και όχι με βάση την ιδιότητα.

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

και το τέταρτο στάδιο θα είναι η κατάργηση της σύνταξης και της πρόνοιας..

αυτός ο ευφημισμός ότι πρόκειται περί "μεταρρύθμισης" ενώ είναι πισωγύρισμα στη δεκαετία του 1920 είναι που μου προκαλεί αηδία

..

edit

και sdim δίκιο έχεις αλλά ο ιδιωτικός δεν έχει κομματική ταυτότητα και δεν είναι "πελάτης"

Edited by imhotep
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

και sdim δίκιο έχεις αλλά ο ιδιωτικός δεν έχει κομματική ταυτότητα και δεν είναι "πελάτης"

Εδω κανεις λαθος.Τα τελευταια χρονια οι προσληψεις σε μεγαλα εργα γινονται κατοπιν υποδειξεως των τοπικων αρχοντων,κυριως περιφερειαρχων.Επειδη η ψηφοθηρια με ανταλλαγμα θεσουλες στο δημοσιο εχει τελειωσει πλεον σε μεγαλο βαθμο λογω του παγωματος των προσληψεων,οι πολιτικοι απευθυνονται στον ιδιωτικο τομεα με ανταλλαγματα αλλου τυπου.Υπαρχοθν χαρακτηριστικα παραδειγματα με τα εργα στις σηραγγες των Τεμπων

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστεύω να υπάρξει Μηχανικός που να πισεύει ότι η εξέλιξη μας ευνοεί...

 

ΥΓ

 

Ακόμη κι ο Χριστός να έρθει στη Γη και να πει "Πιστεύω την (οποιαδήποτε) Ελληνική Κυβέρνηση" δε θα τον πιστέψω!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Άσχετα με ποιόν συμφέρει και ποιόν όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα και μόνο ένα ταμείο για όλους, δεν αρκεί.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Για να μην προσφέρεις παροχές, μια χαρά αρκεί.

Προφανώς σκοπός είναι να πάρουν και ό,τι υπόλοιπο αποθεματικό έχει μείνει προκειμένου να «εξασφαλίσουν» συνταξούλες στους γέρους και συνεπώς ψήφους, θα πουλήσουν ίσως σε κάποιους τη μείωση εισφορών και αύριο μεθαύριο θα πουν «συγγνώμη, αλλά το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει, καταργείται η σύνταξη και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και θα ζήσουμε αυτό που βλέπεις στις αμερικάνικες ταινίες που μπαίνει ο άλλος πυροβολημένος στο νοσοκομείο και τον ρωτάει ο χειρουργός αν έχει ιδιωτική ασφάλιση. Αν δεν έχει πεθαίνει, μικρό το κακό. Ούτως ή άλλως κάποτε θα γινόταν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εδω κανεις λαθος.Τα τελευταια χρονια οι προσληψεις σε μεγαλα εργα γινονται κατοπιν υποδειξεως των τοπικων αρχοντων,

μωρέ το ξέρω

εξάλλου τα βουλευτικά γραφεία είναι γραφεία ευρέσως εργασίας -το ομολόγησε ξεδιάντροπα δημόσια και η Μισέλ-για-σένα-Κουώστα στον ενικό τις προάλλες- αλλά τώρα μπαίνει ο άλλος στη δουλειά και τους γράφει...

ενώ οι παλιοί είναι και στο μηχανισμό

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά είναι, γιατί δηλαδή πρέπει να έχουμε 150 ταμεία ποτέ δεν το κατάλαβα....Τι πάει να πει ο κάθε κλάδος να έχει το ταμείο του?

Λοιπόν εγώ θα χαρώ όταν βάλει λουκέτο το ΤΣΜΕΔΕ και δω τα ανθρωπάκια εκεί μέσα απολυμένα στους δρόμους...Υπέρτατη ηδονή!!!

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.