Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αξιοποίηση Ελληνικού: 90 εκ.ευρώ από την πώληση ζητούν οι Δήμοι στα Μεσόγεια


Engineer

Recommended Posts

Πρόκειται για του Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων -Αρτέμιδας, Ραφήνας -Πικερμίου.

 

Πάνω από 90 εκατ. ευρώ διεκδικούν πέντε δήμοι των Μεσογείων από την πώληση του Ελληνικού ενεργοποιώντας τον όρο που προέβλεπε η σύμβαση του 1995 για τα Σπάτα, με βάση τον οποίο προβλεπόταν να παραχωρηθεί το 10% των εσόδων από το παλιό αεροδρόμιο ως αντισταθμιστικό όφελος από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

 

Η υπόθεση σέρνεται για χρόνια επανέρχεται όμως δριμύτερη με αφορμή υπόμνημα που κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ οι δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων -Αρτέμιδας, Ραφήνας -Πικερμίου, με αφορμή την πρόσφατη αποδοχή από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της προσφοράς της Lamda Development.

 

Όπως σημειώνουν, η παραχώρηση του Ελληνικού “ενεργοποιεί αυτομάτως το δικαίωμα των δήμων Μεσογείων για την απόδοση των προβλεπόμενων αντισταθμιστικών οφειλών που προκύπτουν από την ως άνω πώληση της εκτάσεως και την αξιοποίησή της”. Εάν υπολογιστεί ότι το προσφερόμενο τίμημα της Lamda θα φτάσει τα 915 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας από τα οποία με την αδειοδότηση του έργου θα γίνει η μεταβίβαση στην εταιρεία της “Ελληνικό ΑΕ” και θα εκταμιευτούν τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι δήμοι θα διεκδικήσουν πόρους ύψους 30 εκ. ευρώ και συνολικά άνω των 90 εκ. ευρώ!

 

Στο υπόμνημα των ΟΤΑ που υπογράφει το νομικό γραφείο του κ. Απόστολου Παπακωσταντίνου,σημειώνεται ότι η παραπάνω πρόβλεψη βασίζεται στην ανάγκη υποδομών στους όμορους δήμους του αεροδρομίου των Σπάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που προέκυψαν από την εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου.

 

Επειδή όμως μέχρι σήμερα το δημόσιο αρνείται να ικανοποιήσει τα αντισταθμιστικά των δήμων, οι ΟΤΑ έχουν ήδη ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ στρεφόμενοι κατά της άρνησης του δημοσίου να καταβάλλει τα ποσά που έχουν εισπραχθεί στο παρελθόν από την πάσης φύσης αξιοποίηση των χώρων του Ελληνικού. Η υπόθεση μάλιστα αναμένεται να εκδικαστεί στις 4 Ιουνίου του 2014.

 

Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι τα έσοδα αυτά αποτελούν ένα “σημαντικό μοχλό” για την ανάπτυξη των Μεσογείων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς τα ποσά που επιδιώκουν να εισπράξουν θα καταβληθούν για έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Το υπόμνημα, καταλήγει ότι οι δήμοι δεν αντιτίθονται στην αξιοποίηση της έκτασης, υπενθυμίζουν όμως το χρέος της πολιτείας, για το οποίο “προθερμαίνονται” για νέες νομικές ενέργειες αν δεν ικανοποιηθεί.

 

Φυσικά το δημόσιο αποποιείται των ευθυνών του θεωρώντας ότι σήμερα υπάρχει νέο θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει το παλιό. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποστηρίξει ότι με το άρθρο 42 του ν. 3943/2011 ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου, με την οποία καταργήθηκαν οι παλαιότερες διατάξεις του νόμου 2338/1995 μαζί με τη διάταξη που προέβλεπε τη διάθεση ποσοστού 10% των εσόδων. 'Ομως οι δήμοι σφυρίζουν αδιάφορα και επιμένουν στην διεκδίκηση των πόρων.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά το "δημόσιο" (βλ. υπ.οικ.) σφυρίζει αδιάφορα εδώ και χρόνια, αρπάζοντας ότι βρει απ' όπου βρει (και χαρίζοντας δις στη Hochtief και όποιον άλλο ¨συνεργάτη" του) κι όχι οι δήμοι.

Γιατί δεν είναι τα 90 ή όσα εκ. θα χάσουν οι δήμοι, είναι οι δημότες που θα χάσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία αν γίνουν (υποδομές κλπ.) θα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Κράτος (?) που θα ζήλευε κι ο "ντον Κορλεόνε".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.