Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Π.Ε.Α.: Εκτός προθέσεων Υπ.Οικ. η αλλαγή της προαιρετικής καταγραφής στο taxis


kampel81

Recommended Posts

Η μη υποχρεωτική υποβολή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κατά την ηλεκτρονική υποβολή συμφωνητικού μίσθωσης η οποία ισχύει από την αρχή του έτους, οδήγησε ομάδα ενεργειακών επιθεωρητών στην αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζήτησανν την τροποποίηση της ανωτέρω διαδικασίας.

 

Σε απάντηση της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πέρα από τη διευκρίνηση του ότι η υποχρέωση αναγραφής του ΠΕΑ είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση έκδοσης του, δεν ενημέρωσε για προγραμματισμό περαιτέρω ενεργειών, παραπέμποντας το θέμα στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, λόγω αρμοδιότητας.

 

Σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, ακολούθησε διευκρινιστικό τηλεφώνημα προς το Υπ. Οικ., από όπου και ενημερώθηκαν πως το θέμα για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει λήξει, ενώ η μόνη περίπτωση για την οποία θα μπορούσαν να επανέλθουν, θα ήταν η πρωτοβουλία για σύνταξη νέας Κ.Υ.Α. από το ΥΠΕΚΑ.

 

Διαβάστε παρακάτω:

  • Την επιστολή των ενεργειακών επιθεωρητών προς το Υπ. Οικ.
  • Την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • Τη σημερινή επιστολή των εν. επιθεωρητών προς το ΥΠΕΚΑ
1. Επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών

 

"Κύριε Γενικέ,

 

Επικοινωνούμε μαζί σας, σχετικά με την παρουσίαση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ως μη υποχρεωτικό στοιχείο κατά την υποβολή του συμφωνητικού μίσθωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ. 1013/07.01.2014 «Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου» . Σας γνωρίζουμε ότι η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αφενός να σταματήσουν να διενεργούνται ενεργειακές επιθεωρήσεις στις περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτων και αφετέρου οι ιδιοκτήτες, που είχαν ήδη αναθέσει, να μην παραλαμβάνουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και να μην πληρώνουν τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 14 της υπ'αριθμ.Δ6/Β/οικ.5825/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 407/Β/09.04/2010) «Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δεν θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα απέναντί σας γιατί ένας κλάδος όπως αυτός των Μηχανικών που έχει απολέσει σχεδόν το 80% του αντικειμένου του και που είχε βρει καταφύγιο στην έκδοση των ΠΕΑ για τον απλό βιοπορισμό του, αφού πλήρωσε για να καταρτιστεί και για να έχει το δικαίωμα να εκδίδει ΠΕΑ, ξαφνικά με αυτή σας την κατά την γνώμη μου παράνομη απόφαση, καταδικάζεται σε πλήρη αδράνεια και έλλειψη αντικειμένου απασχόλησης. Δέκα πέντε χιλιάδες Μηχανικοί ενεργοί Ενεργειακοί επιθεωρητές ζητάμε καθένας χωριστά και όλοι μαζί την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)"

 

2. Απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

 

3. Επιστολή προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ

"Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το τμήμα σας για το θέμα της προαιρετικής αναγραφής των ΠΕΑ στο σύστημα taxis σας αποστέλλω συνημμένα την αλληλογραφία που είχαμε με τη Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Σχόλια:

 

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και με διευκρινιστικό τηλεφώνημα που έγινε με την συντάκτρια της απαντητικής επιστολής προκύπτουν τα ακόλουθα:

 

Η υπ αριθμόν Δ6/Β/οικ 5825/2010 (ΦΕΚ Β 407) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος η οποία όριζε ότι η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα αν δεν προσκομιστεί ενώπιον της το ΠΕΑ πλέον δεν ισχύει από 1/1/2014 με βάση τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 26 ν.4223/2013 (δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση θεώρησης μισθωτηρίων από τις ΔΟΥ)

 

Η Γενική Γραμματεία Δημ. Εσόδων μας δήλωσε ότι το θέμα για αυτούς έχει λήξει. Θα επανέλθουν μόνο στην περίπτωση που με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, βγει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που να τους υποχρεώνει στην υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων του ΠΕΑ στην συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

 

Δεδομένου ότι ο κλάδος των ενεργειακών επιθεωρητών αριθμεί περί τα 15000 μέλη και με δεδομένα τα έξοδα στα οποία έχουμε υποβληθεί για παρακολούθηση σεμιναρίων, παράβολα, προγράμματα κλπ καθώς επίσης και ότι ο ρυθμός έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για μισθώσεις ακινήτων μειώνεται συνεχώς παρακαλούμε για άμεσες δίκες σας ενέργειες."

 

 

Πηγή:b2green.gr - http://www.b2green.g...D=11761&lang=el

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η  ΚΥΑ  μετα  τις  εκλογες   , 

σε  ποιο  αλλο  κρατος  εφαρμογη  της  ΓΓΔΕ  καταργει  νομο

μονο  στο  ελλαδισταν  ,  φραπεδισταν  .,  αντε  και  στην  κολομβια .

τα  χιλιαδες  ευρω   που  εδωσαν  χιλιαδες μηχανικοι  για  επιμορφωση  ,  προγραμματα 

ποτε  θα   αποσβεστουν  ;;;  και  αν  ηθελε  ο  νομοθετης  να  μην  εκδιδονται  πιστοποιητικα  στις 

ενοικιασεις   ,  θα   το  εγραφε  στον  νομο ,  δεν  θα  περιμενε  τον  βρωμικο  χαρη  να  το   καταργησει

με   εφαρμογη   προηγουμενης  εικοσαετιας  (  κανουν  λες  και  ανακαλυψαν  τον  τροχο  )  .

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά καταργεί την έκδοση ΠΕΑ.Μία ακόμα προσφορά στον κλάδο των μηχανικών που ίσως διανύει τις πιο μαύρες μέρες.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

μας λενε ότι εμμεσα καταργουν νομο , και δεν τρεχει τιποτα.....

 

μαλιστα δεν εξηγουν  ΓΙΑΤΙ   καταργουν τον νομο......

Edited by savas76
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

κοιμούνται ολοι...........είναι τοσο σχετικοι ,που ενώ  εδώ και 4 μηνες καταργθηκε νομος από αποφαση γραμματεα  αυτοι , δεν αντιδρασαν νομικα.....

μαλιστα για να μας κοιμησουν στην αρχη ,διαρεαν και απαντηση  ότι είναι θεμα ΄΄λογισμικου΄΄΄.........

 

όλα εγιναν ,μολις το μητρωο εγινε 20000 ατομα, τυχαια........

αυτή είναι η Ελλαδα ,την ιδια ωρα που στελνουν μηχανικους σε 5 μηνα στειτζ για να πουλησουν  ΄΄εκδουλευση΄΄ και μειωση ανεργιασ στατιστικη , την ιδια ωρα που χιλιαδες είναι ανεπίσημα ανεργοι  ....αυτοι  το μονο εσοδο χιλιαδων  ΕΕ , πολλων και νεων ,το καταργουν , για πλακα............

 

ψηφιστε τους ξανα................

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ο χαρης μας λεει απλα οτι ειναι δουλεια του υπεκα ο ελεγχος εκδοσης πεα και να μην τον πολυζαλιζουμε, αφου θεωρηση μισθωτηριων δεν υπαρχει πια.

μετα τις εκλογες μπορει να βγαλουν καμια νεα κυα περι υποχρεωτικης αναγραφης πεα στην υποβολη πληροφοριακων στοιχειων μισθωσης

αλλα μπορει και οχι

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

συναδελφε , εχει ελεγκτικο μηχανισμο το υπεκα;;;;

ειχε ποτε;;;;;;;

η μονη δυνατοτητα να ελεγθει οτιδήποτε είναι να ζητηθεί......

αν εχεις να παρεις λεφτα από δημοσιο σου ζηταν 100 χαρτια και ενημεροτητες να τους πας , δεν σου λενε  είναι  ευθυνη του κάθε υπουργείου ή δημου να ελεγξει....

 

τοτε το χαρτι νομιμότητας να μην ζητητε στην μεταβιβαση , να ελεγχετε από το υπεκα και αυτό.........

 

όταν μας κοροϊδεύουν  , και το κανουν ηχηρα ,  ας μην τσιμπαμε το δολωμα....ουσιαστικα το γπσ καταργησε το πεα......

 

μονο την ψηφο υπολογιζουν και τους ειπαν ότι  οι χιλιαδες μηχανικοι  δεν ψηφιζουν η οσοι ψηφιζουν τους προτιμανε.....μας θεωρουν μαλλον δικαιολογημένα ,ασήμαντους πολιτικα...

Edited by savas76
Link to comment
Share on other sites

zxgr Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες. 

 

Ο Παραδιάς είδε την ασάφεια στον νόμο (ή ο όποιος Παραδιάς) και είπε στον Θεοχάρη... " O KENAK λέει για υποχρεωτική υποβολή ΠΕΑ για την θεώρηση μισθωτηρίων από την εφορία. Πλέον από 1.1.2014 ΔΕΝ γίνεται θεώρηση από εφορία...αλλά απλή ηλεκτρονική υποβολή άρα βάσει του ΚΕΝΑΚ δεν υποχρεούμαι να δώσω ΠΕΑ "

 

Ο Θεοχάρης απάντησε " Λες ? Μπορεί όντως άλλο πράγμα η θεώρηση και άλλο η ηλεκτρονική υποβολή. Καλά ας το βάλουμε εμείς στην εφαρμογή και μέχρι να βγει άκρη βλέπουμε. Επίσης αν θέλει το ΥΠΕΚΑ ας αλλάξει τον ΚΕΝΑΚ και να λέει πότε ζητείται ΠΕΑ".

 

Το ΤΕΕ ακούει ?!!!!!

Edited by nik
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.