Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Με ταχείς ρυθμούς το Κέντρο Πολιτισμού


kampel81

Recommended Posts

Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόνιμη σχέση με την Αθήνα ήδη από τη φάση κατασκευής του. Περισσότεροι από 14.000 πολίτες γνώρισαν τους προηγούμενους έξι μήνες μέσω του Κέντρου Επισκεπτών το φιλόδοξο έργο. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι ο ρυθμός κατασκευής του έργου παραμένει ασυνήθιστα ταχύς για τα ελληνικά δεδομένα. Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι πρώτες φυτεύσεις στον χώρο του πάρκου, ενώ στις 28 Ιουλίου έρχεται ο δεύτερος «σταθμός» στο χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του σκελετού των κτιρίων.

 

Σήμερα, στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα στεγαστούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή απασχολούνται σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, περίπου 1.100 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα φθάσουν τους 1.500 στα τελικά στάδια της κατασκευής. Οπως ανέφερε χθες η διοικητική διευθύντρια του ιδρύματος, Ελλη Ανδριοπούλου, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται ο 6ος και τελευταίος όροφος της Λυρικής (στο «μέτωπο» του κτιριακού συγκροτήματος προς τη θάλασσα), ενώ κατασκευάζεται και το «κτίριο των βιβλίων» στην είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

 

«Στόχος είναι ο σκελετός των κτιρίων να τελειώσει στις 28 Ιουλίου», ανέφερε χθες ο κ. Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος. «Πρόκειται για τη δεύτερη τμηματική προθεσμία του έργου και όλα δείχνουν ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος». Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του στεγάστρου (θα καλύψει το κτίριο της Λυρικής), που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά υπόθεση, καθώς είναι η πρώτη κατασκευή του είδους με τα συγκεκριμένα υλικά στον κόσμο, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», λέει ο κ. Μαραβέλιας. Το στέγαστρο θα τοποθετηθεί αρχικά χωρίς τα 10.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών που θα το καλύπτουν και τα οποία θα εγκατασταθούν στη συνέχεια.

 

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των κτιρίων, τον Μάιο, θα ξεκινήσουν οι πρώτες φυτεύσεις στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το πάρκο. Συνολικά, το πάρκο θα καταλάβει έκταση 170 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει περί τα 1.250 δέντρα (ηλικίας 10 έως 20 ετών) και 320.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των κτιρίων της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης τον Ιούλιο θα ξεκινήσει και η κάλυψή τους, για τη δημιουργία του λόφου. Ολα τα φυτά θα ποτίζονται από γεωτρήσεις, ενώ ο υπόγειος υδροφορέας θα ενισχύεται με το νερό της βροχής, το οποίο θα συλλέγεται. Ετσι θα δημιουργηθεί ένας μικρός τοπικός κύκλος νερού, με την παρέμβαση μιας μονάδας αφαλάτωσης όταν χρειαστεί.

 

Παράλληλα με την κατασκευή των κτιρίων και τη δημιουργία του πάρκου, προχωρά η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. «Οι τρεις οργανισμοί (σ.σ.: Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού) εκπονούν τα αναλυτικά σχέδια για τη μετάβαση και τη λειτουργία στα νέα τους κτίρια. Τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά», ανέφερε χθες η κ. Ανδριοπούλου.

 

Κέντρο Επισκεπτών

 

Το Κέντρο Επισκεπτών έχει τους τελευταίους έξι μήνες δεχθεί 14.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 2.700 είναι μαθητές. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος λειτουργίας του, Πάνος Παπούλιας, το Κέντρο (ανοιχτό για το κοινό χωρίς εισιτήριο από Τρίτη έως Κυριακή) έχει κάθε μήνα διαφορετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων (βλ. www.snfcc.org). Την Παρασκευή 2 Μαΐου διοργανώνεται η πρώτη διάλεξη για μηχανικούς, με θέμα την κατασκευή του λόφου.

Πηγή: http://www.kathimeri...ntro-politismoy

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.