Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτήσεις Απαντήσεις από Help Desk για Ν. 4178/13


Recommended Posts

από επίσκεψη:

  • επέκταση διαμερίσματος σε κοινόκτητο χώρο που έχει μετρήσει στον ΣΔ: όχι υπέρβαση δόμησης, διαμερισμάτωση ή αναλυτικός (ανάλογα με την συνθήκη της διαμερισμάτωσης, εγκύκλιος 4).
  • υπέρβαση ύψους μέχρι 5%, κατηγορία 3 (άρθρο 9.Γ.ιστ)
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 403
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΕΡΩΤΗΣΗ

θέλω να ρυθμίσω αυθαίρετες κατασκευές σε οικόπεδο εντός του οποίου υπάρχει κατοικία που έχει κατασκευαστεί από το δημόσιο και έχει παραχωρηθεί (μεταβιβασθεί) σε ιδιώτη.  Συγκεκριμένα λόγω σεισμού του 1967, μεταφέρθη ο πληθυσμός παλιού οικισμού σε νέα τοποθεσία. Το κράτος έφτιαξε το σχέδιο πόλης, χώρισε τα οικόπεδα, δημιούργησε δρόμους και κατασκεύασε και τα σπίτια. Στη συνέχεια με παραχωρητήρια έδωσε σε κάθε οικογένεια οικόπεδο και κατοικία. Σχέδια των κατοικιών δεν υπάρχουν, παρά μόνο το παραχωρητήριο καθώς και ένα ρυμοτομικό σχέδιο.

Στην περίπτωση μου ο ιδιοκτήτης κατασκεύασε χωρίς Ο.Α. κάποια επιπλέον κτίσματα (αποθήκη 12 μ2, προέκταση κατοικίας 10 μ2, και Ημιυπαίθριο χώρο).

 

πως κάνω αυτή την υπαγωγή: με άδεια ή χωρίς άδεια ?

 

 

18-06-2014 / ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επειδη αυτοι οι οικισμοί αντιμετωπίζονταν απο την πολεοδομία ως εντός σχεδίου (ύπαρξη ρυμοτομικού) τότε θεωρούμε πως υπάρχει οικοδομική άδεια και γίνεται μνεία αυτού στην τεχνική έκθεση και καλό είναι να γίνεται αναφορά στο σχετικό ΦΕΚ ίδρυσης του οικισμού/έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου. Τα κτίσματα τα οποία κατασκευάστηκαν από το δημόσιο θεωρούνται σε αυτή την περίπτωση ως νομίμως υφιστάμενα.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ακίνητο κατασκευάστηκε με Ο.Α. εντός οικισμού. Η στατική μελέτη έγινε με συμβατική κατασκευή ωστόσο κατασκευάστηκε στην ίδια θέση προκατασκευή (προκάτ). Πως υπολογίζω τα πρόστιμα?

 

18-06-2014 / ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Θεωρείται πως υπάρχει οικοδομική άδεια. Η διευκρίνηση του παραρτήματος η οποία αναφέρει πως θεωρούμε πως δεν υπάρχει οικοδομική άδεια ισχύει για τις αντίστροφες περιπτώσεις (όταν η άδεια εκδίδεται για λυόμενο κτίριο και κατασκευάζεται αντί αυτού συμβατική κατασκευή). Το σκεπτικό έδώ είναι πως στο παρελθόν υπήρχε δυνατότητα έκδοσης άδειας για λυόμενα σε εκτός σχεδίου γήπεδα μη άρτια με ευνοικούς όρους.

Το πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής:

  1. Υπάρχει Ο.Α.
  2. Αναλυτικός για τη μετατροπή του φορέα (1 παράβαση)
  3. Υπολογίζονται με εμβαδά όσοι χώροι είναι εκτός περιγράμματος (εντός Δ, ΥΔ, ΥΚ κλπ)

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι γίνεται στις  περιπτώσεις κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί προ 28.07.2011 αλλά ωστόσο δεν φαίνονται ούτε στο website του κτηματολογίου , ούτε στο google earth?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  1. Ζητάμε φωτογραφίες από ΓΥΣ και ΟΚΧΕ. Αν δεν βρούμε (με βεβαίωση δική τους ότι δεν υπάρχει φωτογραφία για τη συγκεκριμένη θέση και περίοδο), τότε
  2. χρησιμοποιούμε τη δήλωση του Ε9 (τροποποίηση) που να θέτει χρονολογία κατασκευής το έτος 2010.
  3. Πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί κάποια στιγμή οι αεροφωτογραφίες θα γίνουν διαθέσιμες και πρέπει να βεβαιωθούμε (ως μηχανικοί που κάνουμε τη δήλωση) πως το ακίνητο είχε ανεγερθεί όντως.
Edited by Vasili
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

vasili

σχετικά με το πρώτο ερώτημα σου

θέλω να σε ρωτήσω το εξής:

Φαίνεται στο παραχωρητήριο ό,τι του δίνουν κτίσμα ή όχι?

(σε παρόμοιες περιπτώσεις μου δεν φαίνεται ενώ πράγματι κτίστηκε από κρ φορέα)

Link to comment
Share on other sites

ΕΡΩΤΗΣΗ για Α5 (προσύμφωνο για κάθετη εκτός σχεδίου κλπ)

 

Έχουμε 2 συνιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου με 90% και 10% σε ένα γήπεδο εκτός σχεδίου, όπου έχουν γίνει 2 ξεχωριστά κτήρια (το ένα με ο.α. αλλά έχει και αυτό αυθαιρεσίες).

Θα γίνει προσύμφωνο είτε με τη συμφωνία του 100%, είτε με το 65% (>90%).

Ο ένας με το 90% θα τακτοποιήσει όλα του τα αυθαίρετα.

Ο άλλος με το 10% δεν θα τακτοποιήσει το αυθαίρετό του.

 

Ερώτηση:

Μπορεί μετά τη σύσταση του προσυμφώνου και την μονομερή τακτοποίηση, να προβούν σε σύσταση καθέτου, ώστε ο 90% να κάνει συμβολαιογραφική πράξη?

 

Απάντηση:

Το Α5 και το Α11, που αναφέρουν για προσύμφωνα κλπ, είναι προκειμένου κάποιος συνιδιοκτήτης να τακτοποιήσει τα "δικά του" αυθαίρετα, ώστε να είναι σύννομος απέναντι στο Ελλαδιστάν. Από κει και πέρα όμως, για να δοθεί η βεβαίωση τακτοποίησης (και να γίνει η κάθετη ή όποιο συμβόλαιο) θα πρέπει και ΟΛΑ να τακτοποιηθούν στο γήπεδο και όχι μόνο του δικού μας!!!

 

Συνεπώς, ναι μεν ο δικός μας θα είναι σύννομος, αλλά δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα από πράξεις.

 

Εδώ και η συζήτηση με τον Δημήτρη:

http://www.michanikos.gr/topic/35769-Α05-Ρυθμίσεις-του-νδ-10241971-Α΄-232/?p=719593

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την υπομονή σου να μας τα γράψεις όλα αυτά! Η μηχανικός που σου απαντούσε ήταν μία ψηλή μελαχρινή με μαύρα μαλλιά;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποιες ερωτήσεις ναι, κάποιες άλλες μία άλλη μηχανικός, άλλες πάλι απαντήθηκαν από την ολομέλεια μετά από μίνι συμβούλιο, κανά δυο ερωτήσεις πορωθήθηκαν προς Γαρδίκη για σιγουριά και μερικές απαντήθηκαν τηλεφωνικά άλλη μέρα (έχω ποστάρει και άλλες στα αντίστοιχα topic τους, για τις οποίες γινόταν ήδη συζήτηση). Από ό,τι θυμάμαι υπήρχαν 3 γυναίκες στο γραφείο, κι ένας άντρας που κι αυτός μου απάντησε μία ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ συνάδελφε!!!

Πολύ κατατοπιστικός!!!!

Συνεχίζει βέβαια να υπάρχει το πρόβλημα του διπλασιασμού του προστίμου για τις ισόγειες αποθήκες > 50 τ.μ. και για τις σοφίτες για τις εκκρεμείς δηλώσεις του Ν.4014 άσχετα αν η εγκύκλιος 3 βεβαιώνει περί του αντιθέτου.....

Ας ελπίσουμε ότι είναι λάθος του συστήματος που θα διορθωθεί...

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη δουλεια

μπραβο

 

για την "13" απαντηση...εχω τις ενστασεις μου διοτι το αρθρο 19 ειναι σαφες

 

"θεωρειται οτι πληρουνται οι στεγαστικες αναγκες εφοσον το αθροισμα  της συνολικης επιφανειας που τους αντιστοιχει δεν  υπερβαινει τα 70 τμ..κλπκλπ"

 

αλλα..

αν εχουμε γραπτη αυτη την απαντηση...

 

διατι να διαφωνησωμεν αλλωστε?? :smile: :-)

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.