Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεταλλικά και σκυρόδεμα σύγκριση τιμές


 

Recommended Posts

Καλησπέρα!! Θέλω να θέσω το εξής ερώτημα: ένα βιομηχανικό κτίριο, με στύλους δοκούς δικτυώματα και ότι άλλο χρειάζεται, σε γενικές γραμμές θα βγει φτηνότερο αν το αντιμετωπίσεις ως μεταλλική κατασκευή ή ως κατασκευής οπλισμένου σκυροδέματος??λαμβάνοντας υπόψη ένα συνολικό κόστος (εργατικά Ι.Κ.Α.) όλες τις παραμέτρους

Link to comment
Share on other sites

Μονώροφο βιοτεχνικό κτίριο , το 99% των νέων κτιρίων είναι από μεταλλικές διατομές.

Πριν 15-30 χρόνια έκαναν τα υποστυλώματα μπετονένια και τη στέγη μεταλλική.Aυτή τη λύση προτείνω μόνο αν έχεις τοιχοποίια από οπτόπλινθους  , π.χ. για λόγους πυρασφάλειας.

 

Είναι γνωστά τα γιατί  , δεν τα ξαναγράφω , υπάρχουν και στο παρόν forum.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Είμαι της άποψης ότι για ένα μονώροφο κτίριο, ο μεταλλικός σκελετός συμφέρει από άποψη κόστους καλύτερα από τον μπετονένιο.

Ενδεχομένως η τιμή του δομικού χάλυβα ανά κιλό να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή του σκυροδέματος ανά κυβικό, αλλά συνήθως

προκύπτει πιο οικονομικός όσον αφορά στη συνολική ποσότητα υλικού (αθροιστικά).

Επιπλέον, όσον αφορά στα εργατικά, στις μεταλλικές δεν υπάρχει επιβάρυνση από ΙΚΑ όπως συμβαίνει με τα μπετά.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το μοντάρισμα γίνεται στο εργοτάξιο μέσα σε λίγο χρόνο (όπως προβλέπεται για μία προκατασκευή). Ένα πλεονέκτημα

είναι ότι έχει μικρό χρόνο ανέγερσης και μάλιστα χωρίς καλουπώματα ξεκαλουπώματα της ανωδομής και χωρίς να περιμένεις μέρες για την πήξη του σκυροδέματος. Από αυτό απορρέει κιόλας ότι δεν έχεις να πληρώσεις ξυλότυπο και καλουπατζή και ούτε να εξαρτάσαι από το πότε θα μπορεί και ΄για το αν τα χρειάζεται τα καλούπια για άλλη δουλειά κτλ.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

μεταλλο κ ξανα μεταλλο. Ιδίως όταν προκειται για κτιριο με βιομηχανική-βιοτεχνικη χρήση δε χωραει καμία σκεψη

Link to comment
Share on other sites

ΜΟΝΟ για βιομηχανικου τυπου κτηρια με μεγαλα ανοιγματα και επικαλυψεις με πανελ πολυουρεθανης.

ΜΟΝΟ τοτε συμφερει.

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...και εφόσον δεν βάλουμε τις ειδικές βαφές για αντοχή στην φωτιά ή στα χημικά που μπορεί να υπάρχουν.  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οσο αναφορά τις τιμές, νομίζω πως το μέταλλο συμφέρει, μονο αν σχεδιαστεί εξ' αρχής για να γίνει μεταλλική κατοικία (να έχει χώρους για αντιανέμιους συνδεσμους, να έχει ενα ωραιο δικτυωμα που θα γεφυρωνει ενα μεγαλο ανοιγμα που δε μπορει να γινει ευκολα με μπετο,να έχει ενα μεγαλο προβολο κτλ).Αν παρεις μια κατοικια σχεδιασμενη για να γινει απο οπλισμενο σκυροδεμα και πας να τη λυσεις στατικα με μεταλλικες διατομες, χανεις πολλα απο τα πλεονεκτηματα της (και το κοστος βγαινει ισως και μεγαλυτερο για τη μεταλλλικη).

Ένα άλλο σοβαρο θεμα είναι οτι η μεταλλικη κατασκευή θέλει καλή μελέτη εφαρμογής (η οποία θεωρώ οτι μπορεί να περιοριστεί αν υπαρχει άτομο με εμπειρία στα μεταλλικά...και σχεδιαστεί οπως ειπα πριν για μεταλλική εξ' αρχης) αλλα θέλει οπωσδηποτε σοβαρη κατασκευαστικη εταιρία που να εκτελει τις εργασίες με σχέδια κοπης (και όχι σιδερας κοψε ραψε ) γιατι αν δε γινει αυτό, οι κατασκευαστικές ατέλειες ειναι σιγουρες και τα προβλήματα σοβαρά (ειδικά αν ο στατικός σχεδιάσει στα 'ανεκτα' όρια στα πλαίσια της οικονομίας).Υπάρχουν και τα ISO ...  Τα κτίρια απο σκυροδεμα έχουν καλύτερα αντανακλαστικα στα τελευταια που ανέφερα.

Θέλω να καταλήξω στο ότι, υπό ιδανικές συνθήκες (να δω ποτε θα γίνουν κανονικές οι συνθήκες) ενα μεταλλικό κτιριο κατοικίας σαφως συμφέρει και μπορεί να γίνει και αρκετά πιο εντυπωσιακό και ασφαλέστερο απο ένα με σκυρόδεμα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εαν το κτιριο αυτο ειναι δυωροφο. Το μεσοπατωμα πως γινεται?

ΕΧω βρεθει σε κατι τετοιο και οταν χωροπηδουσες πανω του ταλαντευοντα ολο το σπιτι!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν πρέπει να γίνεται...Μπορεί να είναι λάθος στατικός υπολογισμός,κατασκευαστικό λάθος,πολλά μπορεί να ειπωθούν....Το μεσοπάτωμα μπορεί να γίνει ειτε με μεταλλικές δοκίδες και πάτωμα ξύλινο, (ή κάποιο άλλο υλικό...πχ λαμαρίνα με πλακάκι) αρκεί να έχει την απαραίτητη ακαμψία και να προσομοιωθεί σωστά, είτε καλύτερα με σύμμικτη πλάκα με διατμητικούς ήλους με την λογικά του Ευρωκώδικα (για λιγότερες στατικές-κατασκευαστικές δυσκολίες).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.