Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στους μεγαλοεργολάβους τα ΕΣΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Νέα τρύπα κακοδιαχείρισης του ΕΣΠΑ έρχεται στην επιφάνεια. Τινάζονται στον αέρα σχεδόν όλες οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές υποδομές, συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ και η ελληνική επικράτεια γεμίζει με «έργα-φαντάσματα».

 

Συγκεκριμένα:

 

Εκατοντάδες μικρά και μεσαία έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, δρομολογημένα σε πόλεις και οικισμούς, κυρίως στην περιφέρεια, οδηγούνται σε απένταξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, που διαχειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ελλείψει χρηματοδότησης απειλούνται με οριστική ματαίωση ακόμη και όσα από τα έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκονται σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο κατασκευής. Στο μεταξύ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου εκτελούνται αυτά τα έργα μένουν μετέωροι και διαγράφεται η προοπτική να πληρώσουν μεγάλα χαράτσια για τις τελικές συνδέσεις με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Αυτό, διότι στα έργα που εκτελούνται με βάση το ΕΠΠΕΡΑΑ και με ευθύνη των ανά την Ελλάδα Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), δεν αποτελούν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες οι εργασίες σύνδεσης των παροχών.

 

Posted Image

 

Παράλληλα έχουν ήδη «παγώσει» περισσότερα από 350 μικρά και μεσαία τοπικά και περιφερειακά έργα, μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας, συνολικού ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η «Ε» (με δημοσίευμα το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 και πρωτοσέλιδο τίτλο «Ολα στην τσέπη των μεγαλοεργολάβων»).

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης, με εγκύκλιό του κατάργησε τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις έργων του τελευταίου τετραμήνου του 2014 και «πάγωσε» όλα τα νέα έργα του ΕΣΠΑ, με σκοπό οι αντίστοιχοι πόροι κοινοτικής συγχρηματοδότησης να μεταφερθούν μαζί με τα δισ. των αποζημιώσεων και των εισπράξεων διοδίων στις εργολαβικές κοινοπραξίες των τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων.

 

Η επιστολή

 

Το θέμα της παύσης πληρωμών και τον κίνδυνο απένταξης των έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, από τον οποίο ζητεί να οριστεί άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους του συνδέσμου των μικρομεσαίων εργοληπτών.

 

Οπως επισημαίνεται, οι πιστώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν για το τρέχον έτος και για τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, περιορίστηκαν μόλις στο 30% του προηγούμενου, με συνέπεια να μην πληρώνονται εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες, πέραν του εγκεκριμένου για κάθε έργο ποσού.

 

Στο ΕΠΠΕΡΑΑ εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν καλυφθεί εγκεκριμένες πιστώσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα, ύψους 1 δισ. ευρώ, μένουν μετέωρα, λόγω περικοπής της εγχώριας συμμετοχής (έγκριση 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% των πιστώσεων), με συνέπεια όχι μόνον να μη γίνεται δυνατή η άντληση των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων, αλλά και να απειλείται η ματαίωσή τους, δεδομένου ότι και το 2015 είναι τελευταίο έτος ισχύος του ΕΠΠΕΡΑΑ.

 

Προκύπτει λοιπόν, τονίζει ο ΣΑΤΕ, με μαθηματική ακρίβεια, κίνδυνος απένταξης έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όπως, επίσης, και η διακοπή εκτέλεσης πολλών άλλων, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων.

 

Τα έργα του προγράμματος είναι μικρά, αλλά σημαντικά στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, καθώς στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ περιλαμβάνονται αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί, προστασία ευαίσθητων περιοχών, διαχείριση αστικών λυμάτων, έργα ύδρευσης, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλης κλίμακας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιοκλιματικές αναπλάσεις και ενεργειακή αποδοτικότητα κ.λπ.

 

Ο κίνδυνος διακοπής ή και απένταξης έργων του προγράμματος, λέει ο ΣΑΤΕ, πέρα από τις προφανείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, συνιστά ακόμη μια απειλή καταστροφής για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν εισπράττουν τα δεδουλευμένα.

 

Τέλος, αναφορικά με το πρόβλημα που ανακύπτει για τις συνδέσεις των ακινήτων με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς οι σχετικές εργασίες δεν αποτελούν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες, σημειώνεται ότι: «Με δεδομένη την αδυναμία των ΔΕΥΑ να ανταποκριθούν οικονομικά στα έργα αυτά, αλλά και την αδυναμία των πολιτών να υποβληθούν στη δαπάνη που τους αναλογεί, ο ΣΑΤΕ προτείνει να δοθεί χρηματοδοτική διέξοδος, με προσφυγή των ΔΕΥΑ στον τραπεζικό δανεισμό και τη σταδιακή αποπληρωμή από τους πολίτες, ώστε να εξυπηρετηθεί η λειτουργική ολοκλήρωση των έργων».

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?.../2014&id=432875

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Aσχετο, αλλα βασει τετραγωνικων μετρων υπολογιζεται το κοστος συνδεσης.

Περαν απο το παραπανω, τα χρηματα αυτα εισπρατει ο Δήμος ή η Υπηρεσια αρμοδια για την Αποχετευση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.