Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικρές δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία


OTTO_engine

Recommended Posts

Απεριόριστες δόσεις με ένα «εύλογο ποσό» έναντι της οφειλής τους θα μπορούν να πληρώνουν όσοι χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ ή και μικρότερα ποσά στα ασφαλιστικά Ταμεία και αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στην καταβολή των υψηλότερων ποσών που προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι οφειλέτες που θα ανταποκριθούν σε αυτήν την άτυπη τακτοποίηση θα μείνουν «ζωντανοί» και δίνοντας ένα ποσό «έναντι» κάθε μήνα, σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής τους, θα βγουν από το «στόχαστρο» των αναγκαστικών μέτρων και από τη λίστα των κατασχέσεων, ενώ δεν θα τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τη στιγμή που δεν εντάσσονται και σε ρύθμιση.

 

Το νέο μοντέλο τακτοποίησης χρεών θα περιγράφεται στην επικαιροποίηση των οδηγιών που ετοιμάζει και πρόκειται να εκδώσει σε λίγες ημέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), εφαρμόζοντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο» για να γεμίσουν τα Ταμεία με τρεις παραμέτρους:

 

Περιθώριο διευκολύνσεων για τακτοποίηση χρεών εκτός ρυθμίσεων, σε πολλές τακτικές μηνιαίες καταβολές με ένα εύλογο ποσό που θα είναι συνάρτηση του ύψους της συνολικής οφειλής αλλά και της εν γένει συνέπειας του οφειλέτη.

 

Για παράδειγμα, σε οφειλή 20.000 ευρώ, ένα εύλογο μηνιαίο ποσό μπορεί να είναι ακόμη και τα 150 ή 200 ευρώ το μήνα πέραν των τρεχουσών εισφορών, αντί των 650 ευρώ, περίπου, που είναι η μηνιαία δόση μαζί με το επιτόκιο υπερημερίας σε μια ρύθμιση 36 (τώρα) δόσεων.

 

Για μικροοφειλέτες έως 5.000 ευρώ ή και για ποσά έως 10.000 ευρώ, οι δόσεις μπορεί να είναι και «όσο - όσο» δηλαδή ακόμη και των 50 ή 100 ευρώ, εφόσον όμως αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώνουν μεγάλα ποσά και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση.

 

Το εύλογο ποσό, ωστόσο, θα καθορίζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΑΟ, από το ύψος της συνολικής οφειλής και σε συνεννόηση του οφειλέτη με τους διευθυντές του κέντρου είσπραξης.

 

Αν κάποιος, λοιπόν, μπει σε αυτό το πλαίσιο τακτοποίησης των χρεών του μπορεί τον ένα μήνα να δίνει 100 ευρώ, τον άλλο 200 ευρώ, το επόμενο πάλι 100 κ.ο.κ. και θα αντιμετωπίζεται με επιείκεια.

 

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να πληρώνει ταυτόχρονα και τις τρέχουσες εισφορές.

 

Για όσο διάστημα είναι σε αυτόν τον άτυπο διακανονισμό δεν θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά εξασφαλίζει το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων.

 

Το όριο, δε, της οφειλής που θα μπορεί να γίνει αυτή η τακτοποίηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση και σε συνδυασμό με τη συνολική οικονομική επιφάνεια του οφειλέτη.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει την πλειονότητα των οφειλετών που είναι εκτός ρυθμίσεων και το 75% σχεδόν χρωστά ποσά της τάξης των 15.000 έως 40.000 ευρώ.

 

Όσοι αποδεδειγμένα είναι σε καλύτερη θέση και παρά ταύτα δεν πληρώνουν παλιά και νέα χρέη στα Ταμεία, δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.

 

Η λύση για αυτούς θα είναι να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών που θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

 

Και εδώ, πάντως, εξετάζεται να υπάρξει μια σχετική ελαστικότητα, με τις κατασχέσεις ακινήτων να περνούν σε δεύτερη μοίρα και κατά προτεραιότητα να αναζητούνται μετρητά είτε είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε προέρχονται από την είσπραξη άλλων αμοιβών, όπως ενοικίων, επιστροφών φόρου, ΦΠΑ κ.λ.π.

 

Στις πολύ μεγάλες οφειλές (άνω των 300.000 ευρώ) και όταν αυτές προέρχονται από πρόσωπα που είναι κατά σύστημα ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα εφαρμοστεί πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, με κατασχέσεις και ακίνητης περιουσίας εφόσον δεν ανταποκριθούν σε ρύθμιση.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - http://www.real.gr/D...=327838&catID=2

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι... Αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι με τους υπάρχων διακανονισμούς δεν γίνεται τίποτα...Οσο μπορεί ο καθένας, έχει μια λογική από τις τεράστιες δόσεις που έβγαζαν τον μήνα...

Κάτι ήξερα που χάλασα τον διακανονισμό...Τα 400 ευρώ το μήνα που μου είχαν βγάλει, δεν έδωσα ούτε 2 δόσεις...Το έκανα μόνο και μόνο για την ενημερότητα..

Link to comment
Share on other sites

μαζί σου Ικαρε , συμφωνώ Αν υπήρχε αυτό από πριν , θα τους είχα εξοφλήσει πιο γρήγορα 

Link to comment
Share on other sites

αν πάντως περάσουν οι αυξημένες εισφορές που φτάνουν τις 6.000 ευρώ :shock: το εξάμηνο δε μας σώζει κανενός είδους ρύθμιση. Συζήτηση και δήλωση συμμετοχής για προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της αύξησης εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/39321-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CE%A4%CE%95-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

diladi sygnomi kaneis diakanonismo alla den dikaiouse asfalistiki enimerotita?ti ntavatzidika einai pali ayta?

 

 

 

 


Τα greeklish απαγορεύονται τόσο στο κείμενο το μηνύματος όσο και στον τίτλο αυτού, οπότε παρακαλώ διορθώστε το μήνυμά σας μέσω της επεξεργασίας. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Οι μικρές δόσεις δεν είναι λύση.

 

Ένας μηχανικός που τώρα είναι π.χ. 30 ετών, τι θα κάνει όταν φτάσει σε ηλικία σύνταξης;

Θα έχει φτάσει το χρέος του τότε με τους τόκους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ (500.000€). Θα του δώσουν σύνταξη; Θα του τα "συμψηφίσουν" με τις συντάξεις των επόμενων 40 ετών;

Link to comment
Share on other sites

Και σου λέω εγώ πως ένα μικρο ποσό, για τα χρωστούμενα,  θα μπορείς να το δίνεις το μήνα.

Με τις τρέχουσες εισφορές, τι θα κάνεις;

Θα μπορείς να δίνεις 2.500 κάθε εξάμηνο;

Και ακόμα χειρότερα εγώ με τον σύζυγο μου, 5.000; ... πήρα κι εγώ συνάδελφο!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ελα μωρε 2 3 πεα δε θα χεις το μηνα..... τι ανησυχεις? λολ

 

στα 3 πεα το ενα στο τσμεδε..... το μεγαλυτερο.... σε αξια :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά είναι στην σωστή κατεύθυνση με την ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση να μειωθούν ταυτόχρονα και οι εισφορές σε επίπεδα που μπορούν να καταβληθούν από τους ασφαλισμένους .

Ειδάλλως δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα . 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.