Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υψος Στέγης σε εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Όντως και πολύ κακώς ... γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος αυτό δεν αρκεί για σωστή κατασκευή στέγης ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΑΡΘΡΟ 6, ΠΑΡ δ, (κατοικία)-270Δ / 1985

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενο από το φυσικό η το κατά την παράγραφο 10 του άρθρου 1 του παρόντος Π.Δ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή μονόροφο τμήμα αυτής.......

 

Σε βατό δώμα ενός μονορόφου τμήματος μιας 2ορόφου κατοικίας, που χρησίμευε ως υπαίθριος χώρος του β' ορόφου, είχα βάλει μια πέργκολα και δεν πέρασε στον έλεγχο κατά ΓΟΚ γιατί ο ελεγκτής επέμενε στην παραπάνω διατύπωση, δλδ τα 4 μέτρα max ύψος.

Αυτό έγινε πρίν ένα χρόνο περίπου, είχα 3,30μ το μονόροφο τμήμα + 2,40μ την πέργκολα και δεν μου είχε ξανασυμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις άλλη φορά.

Τι λέτε για την περίπτωση αυτή, από την στιγμή που είναι βατό το δώμα και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος, ισχύει ο περιορισμός του max ύψους των 4 μ ?

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε SIRADRAB

 

βάσει του ΓΟΚ 85

 

23. Όροφοι είναι τα τμήματα του κτιρίου, στα οποία διαχωρίζεται από διαδοχικά δάπεδα καθ’ ύψος

 

άρθρο 16 ΓΟΚ

 

 

Κατασκευές πάνω από το κτίριο

ε) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών (πέργολες).

 

άρθρο 28 Γοκ/85 το άρθρο 16 δεν ισχύει στα εκτός σχεδίου

 

2. «Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, από τις διατάξεις του πολεοδομικού κανονισμού εφαρμόζονται: Τα άρθρα 2, 3, 4, 5, το άρθρο 7 εκτός από τις παρ. 1Βι, 1Βστ, 1Βζ και 3, το άρθρο 8 παρ. 3, το άρθρο 9 παρ. 4 εκτός αν ορίζεται μεγαλύτερη απόσταση από άλλες διατάξεις, και παράγραφοι 9 και 10, τα άρθρα 11, 17, 18, 20, 22 και το άρθρο 23 εκτός της παρ. 5. Η παράγραφος 10 του άρθρου 9 εφαρμόζεται και για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται στις περιοχές που ισχύει το από 24.5.1985 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 270 Δ') και το από 31.3.1987 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 303 Δ΄).»

 

 

ΑΡΘΡΟ 6, ΠΑΡ δ, (κατοικία)-270Δ / 1985

δ) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενο από το φυσικό ή το κατά την παράγραφο 10 του άρθρου 1 του παρόντος Π. Δ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή μονόροφο τμήμα αυτής και σε επτά και μισό (7,50) μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής.

Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται κατά 1,20 μ.

Σε καμία περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου

 

άρθρο 1

Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μεγίστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθρο 87 του ν.δ. 8/1973 περί Γ.Ο.Κ

 

επομένως δεν μπορείς να κατασκευάσεις πέργκολα

[τώρα θα μου πεις -μα γεμάτη η πλάση είναι από πέργκολες-

και είναι και χαριτωμένες ρε γαμώτο-διασπάνε ευχάριστα τους όγκους

βιοκλιματικές κλπ- ΠΟΥ ΟΜΩΣ τέτοιες ιδέες το 1985, που εκδόθηκε το ΠΔ 270]

 

Μπορούσες όμως να το κάνεις Η/Χ που θα λογίζονταν σαν β' όροφος

 

υ.γ kake-Lyke εσύ μη βλέπεις

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ φίλε για την αναλυτική σου απάντηση και την παράθεση της σχετικής νομοθεσίας.

 

Η έκπληξή μου ήταν επειδή αυτό μου συνέβη για πρώτη φορά. Με διαφορά μόνο λίγων ημερών είχα εκδώσει άλλη, παρόμοια άδεια 2-ορόφου εκτός σχεδίου πάλι, στην ίδια πολεοδομία αλλά με άλλο ελεγκτή, και γενικά σε όλες τις άδειες των 2-ορόφων εκτός σχεδίου που έχω εκδώσει μέχρι σήμερα ακολουθούσα περίπου την ίδια τακτική, δλδ ο υπερκείμενος όροφος να βρίσκεται σε εσοχή σε σχέση με τον υποκείμενο του ισογείου και πάντα το δώμα του ισογείου να χρησιμεύει σαν βατός υπαίθριος χώρος-βεράντα και να έχει πρόσβαση από τις μπαλκονόπορτες του ορόφου.

Τι ποιο λογικό λοιπόν η ύπαρξη μιας πέργκολας σε έναν τέτοιο υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιείται.

Το ύψος το μετρούσα-με πάντα από την πάνω παρειά του δώματος ισογείου, δλδ του δαπέδου της βατής βεράντας, που συνήθως το ύψος αυτό έβγαινε στα 3,30-3,40μ από φυσικό ή δ.ε., και φυσικά πάντα υπήρχε και το απαραίτητο στηθαίο ή κάγκελο (1μ) περιμετρικά αναλόγως της περίπτωσης που φυσικά ξεπερνούσε το όριο των 4μ. Αυτά όλα βέβαια περνούσαν πάντα και από την ΕΠΑΕ.

'Ετσι λόγω της πεπατημένης σχημάτισα την εντύπωση, και όχι μόνο εγώ πιστεύω, ότι το άρθρ.6, παρ.δ, του ΠΔ-270, αναφέρεται σε μονόροφα κτίρια ή μονόροφα τμήματα κτιρίων των οποίων τα δώματα είναι μη βατά για την συνήθη καθημερινή χρήση.

Θα μου πεις που το λέει αυτό και θα σου πω πουθενά, αλλά αν ακολουθήσουμε το γράμμα του νόμου τότε ούτε κεραία τηλεόρασης δεν μπορείς να βάλεις στο δώμα.

Τέλος πάντων δεν επέμενα γιατί σιχάθηκα τα άντερά μου με την όλη κατάσταση και την έξυσα την πέργκολα χωρίς να αντιδράσω για να τελειώνω μια ώρα νωρίτερα.

Η λύση του Η/Χ που λες, θα μου άλλαζε το ΙΚΑ, το ΕΚΚΟ, το δ/μμα κάλυψης, αναλυτικούς προυπ/μούς και δεν συμμαζεύεται κλπ, οπότε το απέκλεισα εντελώς μήπως και γλιτώσω κανένα χρόνο ακόμα μένοντας έξω από το τρελάδικο. :shock:

Link to comment
Share on other sites

Έγγρ. 49152/9.6.2001 ΔΟΚΚ: Σε εκτός σχεδίου περιοχή το ύψος της στέγης μπορεί να αυξηθεί με αντίστοιχη μείωση του επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου.

Επομένως ο συνάδελφος μπορεί να κατασκευάσει τη στέγη που θέλει. Το ζήτημα είναι αν αυτό ισχύει και στα εντός σχεδίου;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το ΦΕΚ 270 Δ' αναφέρεται σε μέγιστο ύψος κτιρίου, όπως σωστά είπε ο nzerman, μπορεί η στέγη να γίνει μεγαλύτερη των 1,20μ. χώρις όμως το συνολικό ύψος του κτιρίου να υπερβεί τα 5,20μ.(4+1,20)για μονόροφο τμήμα, απο το διαμορφωμένο έδαφος.

Σε εντός σχεδίου το μέγιστο ύψος μετράει μέχρι το δώμα και πάνω απο αυτό επιρέπονται διάφορες κατασκευές όπως αναφέρει στην παράθεσή του ο ΚΑΝΑ, όπως είναι η στέγη με μέγιστο ύψος αυτής τα 2,00μ.

Οπότε στα εκτός σχεδίου κτίσματα το μέγιστο ύψος τους μετριέται με την στέγη(άσχετα το ύψος αυτής) και στα εντός σχεδίου χωρίς την στέγη.

Link to comment
Share on other sites

Tanasi αν δε κάνω λάθος η εν λόγω διάταξη αναφέρει πως επιτρέπεται η κατασκευή στέγης μέχρι μέγιστου ύψους 2,00 μέτρων πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και δεν αναφέρεται στο ελεύθερο ύψος εντός της στέγης.

Γενικότερα δεν έχω βρει αντίστοιχη ερμηνεία για τα εντός σχεδίου.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις η απαγόρευση.

Φυσικά αυτό δεν εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες που ερμηνεύουν την διάταξη μονοκόμματα και ισχυρίζονται πως τα 2,00 μέτρα ισχύουν και για το ελεύθερο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

nzerman για ποια διάταξη λες; αν εννοείς το έγγρφο της ΔΟΚΚ, μπορείς να το ανεβάσεις ;

Γενικά πιστέυω οτι το ύψος της στέγης "ορίστικε" στα 2,00μ. για μην υπάρχουν αξιώσεις για δημιουργία χώρου βοηθητικής χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα πως οι υπηρεσίες δόμησης ενεργούν κατ' αυτή την ερμηνεία για το λόγο που ανέφερες.

Κατά τη γνώμη μου όμως αυτό δεν προκύπτει από κάποια διάταξη καθότι πουθενά στη κείμενη νομοθεσία δε γίνεται ειδική μνεία (ας με διορθώσει κανείς αν κάνω λάθος).

Κατά δε την παρ 91 του άρθρου 2 του Ν.Ο.Κ. : Ύψος στέγης είναι η μεγαλύτερη κάθετη απόσταση από το σημείο έδρασής της έως το ανώτατο σημείο της και αν δεν ορίζεται διαφορετικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,00 μ. από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

 

Υ.Γ. Το έγγραφο δυστυχώς δε το έχω. Αυτά που έγραψα είναι από βιβλίο.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σας που είναι άκρως κατατοπιστικά και με βοήθησαν πολύ να ξεκαθαρίσω την απορία σχετικά με το ύψος της στέγης.

 

ειλικρινά ευχαριστώ,

Βασίλης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.