Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετα: Μειώνεται Κατά 50% το Πρόστιμο Αν Αναβαθμιστούν Ενεργειακά


Engineer

Recommended Posts

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά -και να ενισχύσουν στατικά- τα κτίριά τους.

 

Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα, την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.λπ.

 

Όπως γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ, η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, αν και ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι, σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακίνητου του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν το επόμενο διάστημα.

 

Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν μετά το 2003. Οι ιδιοκτήτες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη μπορούν να κάνουν χρήση του 100% του προστίμου.

 

Το μέτρο δεν ισχύει για κτίρια που έχουν πάρει επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Άτυχοι» είναι και οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο της τακτοποίησης, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο εκ των υστέρων.

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=82847

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Με τσακίζει το "Το μέτρο δεν ισχύει για κτίρια που έχουν πάρει επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα:sad:

Οι του Εξοικονόμηση δεν θα είναι στους τυχερούς (...όχι άδικα)

Link to comment
Share on other sites

 Μετά το 2003 ? Γιατί νομίζω οτι ήταν για πρίν το 2003 ? Μήπως άλλαξε κάτι ? Νομίζω το γράψατε λάθος..Πρέπει να αφορά κτήρια που ανεγέρθησαν εώς το 2003 !

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και αν καποιος εχει χτισει μια αυθαιρετη αποθηκη πριν το 2003, ενω παραλληλα εκλεισε εναν ημιυπαιθριο μετα το 2003, τι γινεται; Επιμερισμος του προστιμου και εκμεταλλευση της αναλογης επιδοτησης; Προβλεπεται νεο ποταμι εγκυκλιων...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να αναβαθμιστεί ενεργειακά κάποιο κτίριο, θα πρέπει να εκδοθούν 2 ΠΕΑ , όπως στο πρόγραμμα εξοικονομώ που να πιστοποιούν τις παρεμβάσεις. Είναι ίσως και αυτό μια ώθηση να πάμε να δώσουμε εξετάσεις καλοκαιριάτικα!

Link to comment
Share on other sites

o κόσμος δεν τσιμπάει με τυράκια και διάφορα άλλα τσιτάτα που περιέχουν τον όρο ενέργεια/ ενεργειακή αναβάθμιση κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Θα επιδοτηθουν εως το 50% του προστιμου

Προφανως κατανοουμε οτι το μετρο αφορα σχεδον κατ αποκλειστικοτητα εξ ολοκληρου αυθαιρετες κατοικιες και οχι μικροαυθαιρεσιες τυπου "κλεισιμο Η/Χ" κλπ

Η στατικη ενισχυση ενος αυθαιρετου (χωρις ΦΟ) κοστιζει μερικα χιλιαρικα.

Αν το προστιμο λογω παλαιοτητος αυθαιρετου βγει 2000€ και ο ιδιοκτητης κληθει να πληρωσει μερικα χιλιαρικα για να το ενισχυσει στατικα, προκειμενου να γλιτωσει το ενα χιλιαρικο του προστιμου, κλαφτα Χαραλαμπε ειναι.

 

Δε βλεπω ιδιαιτερο κινητρο.

 

Ουτε φυσικα στην ενεργειακη αναβαθμιση του ακινητου η οποια μπορει να κοστιζει υπερπολλαπλασιο του προστιμου και να ειναι πρακτικα ανουσια, αν δεν αφορα πρωτη κατοικια του ιδιοκτητη.

 

Δε βλεπω κοσμο να τσιμπαει...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όντως, πιο πολύ συμφέρει το εξοικονομώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις (ακόμα και στη κατηγορία Α2) παρά το 50% του προστίμου για το 90% των υπαγωγών στον αυθαιρετονόμο.

Για στατική ενίσχυση δεν το συζητώ καν..

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.