Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με το Ν 4178/2013 έχουν καταγραφεί 41.000.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών


Engineer

Recommended Posts

Από τα στατιστικά εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των αυθαιρέτων κατασκευών Ν. 4178/2013, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την χωροταξική μεταρρύθμιση, αναδεικνύεται ότι το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα είναι σε τέτοια έκταση όπου αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ορθού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού η βλάβη στο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια θα είναι ανυπολόγιστη.

Αναλυτικότερα μέχρι σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων στα πλαίσια εφαρμογής του Ν.4178/2013 έχουν καταγραφεί περίπου 41.000.000 τ.μ. αυθαιρέτων κατασκευών εκ των οποίων περίπου σε ποσοστό 75% έχουν υλοποιηθεί σε εντός σχεδίου περιοχές.

 

"Εκ της καταγραφής στα πλαίσια της διοίκησης καθίσταται σαφές ότι είναι αδύνατο να επιβληθεί το μέτρο της κατεδάφισης όταν το φαινόμενο είναι σε αυτή την έκταση και μάλιστα όταν στην πελιοψηφία τους οι αυθαίρετες κατασκευές είναι προσθήκες και υπερβάσεις σε κτίσματα με άδεια, επισημαίνοντας ότι πιθανές κατεδαφίσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος ασφάλειας των κατασκευών και ενάντια στην υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει την ασφάλεια αυτή" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

 

Να να προστεθεί στο νομοσχέδιο ότι το παρόν νέο σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό ολοκλήρωσης χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, να άρει τις παθογένειας του παρελθόντος και να επανασχεδιάσει το χώρο λαμβάνοντας υπόψη την βλάβη που έχει επέλθει από τη αυθαίρετη δόμηση. Ειδικά στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια κάθε περιοχής, σημειώνεται ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε να δημιουργηθούν ζώνες εξισορρόπησης, να οριοθετηθούν οι περιοχές οικιστικής ανάπτυξης με ορθολογικά κριτήρια και να προβλεφθούν μέτρα και περιορισμοί με σκοπό την απομείωση της βλάβης που έχει επέλθει.

 

Τέλος τονίζεται στο νομοσχέδιο ότι "η ευελιξία και διάρθρωση του νέο συστήματος χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης και τις προβλέψεις για οργανωμένη πολεοδόμηση έχει στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες των πολιτών ώστε να μην οδηγηθούμε ποτέ ξανά στο μέλλον σε φαινόμενα άναρχης και απρογραμμάτιστης δόμησης".

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=12448

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αν τα αυθαίρετα είναι τόσο όμορφα όσο η εικόνα, καλώς έγιναν και να κάνουμε κι άλλα...

 

Σκέφτομαι πόσοι ημιυπάιθριοι έκλεισαν (μεταξύ άλλων) και πόσο κρίμα που οι ημιυπαίθριοι είναι ιδανικοί για ποιοτική διαβίωση στο κλίμα μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.