Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός εισφορών λόγω αλλαγής από μισθωτός σε ελεύθερος επαγγελματίας


jim haras

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα την βοήθεια σας για την περίπτωση μου που θα αναλύσω παρακάτω σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών μου και γενικά τι με βολεύει να επιλέξω (αν εχω και κάποιες επιλογές...).

 

Λοιπόν, στην τωρινή δουλειά είμαι μισθωτός και μου πληρώνουν αυτοί όλες τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, εργοδοτικές και τις δικές μου. Από τα Χ μεικτά που έχω υπογράψει στη σύμβαση μου δίνουν τα καθαρά που απομένουν.

Τώρα που αλλάζω εταιρία με ενημερώσαν από το λογιστήριο της νέας μου δουλειάς ότι λόγω της φύσης της εταιρίας (ταξιδιιωτικές ασφάλειες) δεν μπρούν να κάνουν έναρξη στο  ΤΣΜΕΔΕ. Η προηγούμενη επειδή ήταν εταιρία παροχής υπηρεσιών μπόρεσαν και το έκαναν.

 

Εμένα πλέον ποιές είναι οι επιλογές μου; Μπορώ να είμαι με κάποιο τρόπο μισθωτός η πλέον μόνο με μπλοκάκι στην νέα εταιρία και θα πρέπει να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ μόνος μου; Τι παίζει με τον φόρο επιτηδεύματος και την φορολογία μου που αλλάζω απο μισθωτός σε ελεύθερος επαγγελματίας με το μπλοκακι; Δώρα προβλέπεται να παίρνω;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας. 

Link to comment
Share on other sites

Το λογιστήριο της νέας εταιρίας θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα. Φυσικά και μπορείς να προσληφθείς ως μισθωτός. Και με όλο αυτό τον χαμό περι αυξήσεων των εισφορών ε.ε., στο προτείνω ανεπιφύλακτα να το διεκδικήσεις

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω (επειδή προφανώς σε τέτοια θέματα είμαι άσχετος) μπορούν να κάνουν έναρξη στο ΤΣΜΕΔΕ ή όχι; Η είναι άσχετο με το θέμα του μισθωτού;

Θα είμαι στο ίδιο καθεστώς που είμαι και τώρα θα παίρνω 14 μισθούς και δεν θα χρειαστώ να έχω μπλοκάκι; Θα μου πληρώνουν αυτοί τις εισφορές;

 

Ξέχασα να αναφέρω ότι ανήκουν σε γερμανικό όμιλο και μισθολογικά ανοίκουν εκεί. Αν αυτό αλλάζει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

1ον) Από το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορείς να απαλλαγείς ποτέ, παρά μόνο αν αποφασίσεις να κάνεις διαγραφή (από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ) και πλέον θα χάσεις την ιδιότητα του μηχανικού, την οποία δεν θα μπορέσεις ΠΟΤΕ να ξανα-αποκτήσεις.

 

2ον) Μπορείς να προσληφθείς ως μισθωτός, αλλά αν αποφασίσεις να κρατήσεις και την ιδιότητα του μηχανικού θα πρέπει να πληρώνεις και το ΤΣΜΕΔΕ, εκτός και αν πετύχεις κάποια ιδιαίτερη συμφωνία να σου δίνουν και τα χρήματα του ΤΣΜΕΔΕ επιπλέον του μισθού σου ως μισθωτού. Πράγμα δύσκολο.

 

3ον) Πρόσεξε γιατί αν πας με μπλοκάκι στην άλλη εταιρεία και είσαι "παλαιός" ασφαλισμένος (πρίν την 1/1/93) και είσαι σήμερα ασφαλισμένος στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, (που υπάγεται και το ΤΣΜΕΔΕ) θα υπαχθείς υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκήσεις δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την ιδιότητα για την οποία υπάγονται στους αντίστοιχους τομείς  του ΕΤΑΑ(πχ ταξιδιωτικές ασφάλειες που γράφεις) 

Δηλαδή θα πληρώνεις και στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) εισφορές που δεν νομίζω να στα καλύψει ο νέος εργοδότης. Δηλαδή θα πληρώνεις και ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΒΕ.

 

Αυτό σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 3996/11 που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 3863/10.

 

Διάβασε προσεκτικά εδώ: http://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=171&cat_id=0&banner_pgc=11

 

Παρ' όλα αυτά, αν είσαι με μπλοκάκι, θα μπορέσεις να φορολογηθείς με την κλίμακα των μισθωτών αν εμπίπτεις στην παραγρ.1 του άρθρου 45 ΚΦΕ.

 

Θέλει προσοχή και ψάξιμο.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Για το 2ο σημείο που αναφέρεις, και τώρα στην εταιρία που εργαζομαι είμαι μισθωτός με  14 μισθούς και μου πληρώνουν κάθε μήνα αυτοί το ΤΣΜΕΔΕ και ένα υποχρεωτικό για αυτούς κομμάτι στο ΙΚΑ (περίπου 70 ευρώ). Όπως το βλέπω αυτό θα ήταν το καλυτερο για εμένα να έχω και στην νέα δουλειά. Αυτό θα ήθελα να ξερω ότι μπορώ να το κρατήσω. Και θέλω να έχω και την ιδιότητα του μηχανικού.

 

Θα προτιμούσα αν γίνεται να μην πάω με μπλοκάκι.

Link to comment
Share on other sites

Συμβουλεψου τον λογιστη σου και σε συννενοηση με το λογιστηριο της νεας εταιρείας τι υποχρεουνται να σου κσλυψουν ή στη τελικη τι "προτίθενται" να σου καλύψουν και να το εξασφαλησεις αυτο στη νεα σου συμβαση.

Θα σου πει πιστευω σχετικα και ο λογιστης του forum που πάντα ειναι χρήσιμος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.