Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ο μεγάλος πονοκέφαλος από τις βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές


Engineer

Recommended Posts

Απ' άκρου εις άκρον της χώρας, οι αντιδράσεις ενάντια στις ΒΑΠΕ ξεκινούν από αρνητικές γνωμοδοτήσεις, συνεχίζουν με κινητοποιήσεις και προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ 57 κυβερνητικοί βουλευτές και συνάδελφοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «βομβαρδίζουν» τον υπουργό ΥΠΕΚΑ με ερωτήματα που εμπεριέχουν σχόλια και καταγγελίες.

 

«Καταζητούνται» σχεδόν σε όλη την χερσαία και νησιωτική Ελλάδα με την κατηγορία ότι δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα ενεργειακά αποτελέσματα, οφελούν τους λίγους ισχυρούς που συνήθως επιδοτούνται σε βάρος των πολλών και υποβαθμίζουν περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες.

 

Το προφίλ των ΒΑΠΕ (βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) φιγουράρει πλέον σε... προκηρύξεις με κατηγορώ και αρνητικές γνωμοδοτήσεις δημοτικών συμβουλίων, περιφερειών και τοπικών κοινωνιών «ερήμην των οποίων αποφασίζεται η εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων». Παράλληλα πληθαίνουν οι προσφυγές κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).

 

Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των ΒΑΠΕ και αντιπαρατίθενται απ' άκρου εις άκρου της χώρας: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Ανδρος, Κρήτη, Ροδόπη, Εβρος, Ρόδος, Αχαΐα, Κορινθία, Λακωνία, Εύβοια, Γυάρος, Μακρόνησος, Σκύρος, Σύρος, Μύκονος, Κεφαλονιά, Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Μυτιλήνη και αλλού.

 

Η επιχειρηματολογία κοινή: «Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την λειτουργία των μεγάλων αιολικών πάρκων σε πακόσμια κλίμακα, καθώς και τις νεότερες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, αυξάνεται συνεχώς, η αμφισβήτηση για τα ενεργειακά οφέλη από τις ΒΑΠΕ.

 

Ταυτόχρονα εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από την λειτουργία τους, που αρχικώς είχαν υποτιμηθεί (σ.σ.: ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει τον άνεμο. Την Τεχνολογία όμως και την δυναμική τους. Οι παίκτες μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, που είτε χώρια είτε σε κοινοπραξίες ή συμπράξεις διεκδικούν τις... αιολικές μερίδες:

 

Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Energon, Μυτιληναίος, Ρόκας Iberdrola, Acciona, ΗΠΕΚΤΩΡ και Gamesa οι γαλλικές EDF και Veolia, η ALLIANZ SE, η ιταλική Enel, οι γερμανικές WPD και WRE κ.α.

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.enet.gr/?...oenet&id=438842

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Είναι γεγονός ότι οι ΒΑΠΕ τελικά είναι πανάκριβες και γι αυτό το λόγο δεν αποσβένονται γρήγορα - ποτέ θα έλεγα.

Αποτελεί παραλογισμό να αναπτύσσονται όχι από αυτοτροφοδοτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια αλλά χρεώνοντας για άλλη μια φορά το ήδη καταχρεωμένο Ελληνικό Κράτος.

Επίσης αποτελεί παραλογισμό μια χώρα με πλουσιότατα κοιτάσματα λιγνίτη, φ.α. και πετρελαίου να...εισάγει ρεύμα από τη Γερμανία και τις άλλες κατασκευάστριες χώρες των ηλιακών και αιολικών γεννητριών, γιατί αυτό συμβαίνει στην ουσία με τις "τεχνολογίες" αυτές.   

Να μην πούμε για τα παιχνίδια GAR και Soros ως προς το θέμα αυτό όπου εν όψει της εισόδου της χώρας στο "μηχανισμό στήριξης" και εντελώς πίσω από την πλάτη μας συμφωνήθηκαν τεράστια ποσά επένδυσης στις ΒΑΠΕ και τέλος να μην πούμε και ποιες τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας χρηματοδοτούν τα προγράμματα αυτά (με το αζημίωτο φυσικά).

Απλώς οι Κοπελούζοι, οι Μυτιληναίοι, οι ΕΛΑΚΤΟΡες κλπ κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (κοινώς λαμόγια) είναι η φάτσα του διεφθαρμένου παιχνιδιού.  

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας πάρουν depon αν έχουν πονοκέφαλο.

 

Όσο για το κράτος, αν μια επένδυση για αυτό είναι ασύμφορη ας την σταματήσει. Π.χ διακοπή συμβάσεων με κοπελούζους και λοιπούς.

Link to comment
Share on other sites

προς το παρόν εισάγουμε πετρέλαιο και φ.α. ... ο εξοπλισμός για τις ΑΠΕ είναι σε ποσοστό 90% εισαγώμενος, αλλά στο τέλος της ζωής του έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία λόγω της μείωσης των αγαγκών για εισαγωγές πετρελαίου και φ.α.

 

Τα πρόβληματα με τις ΒΑΠΕ είναι κυρίως τρία:

 

1. είναι επιδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό + ΕΣΠΑ (ενισχύσεις που αφορούν την Ελλάδα)

2. δεν λαμβάνεται σοβαρή μέριμνα στην χωροθέτησή τους

3. δεν "επιτρέπουν" να γίνουν επενδύσεις από τον μέσο Έλληνα, αλλά μόνο από τους γνωστούς ΜΕΓΑ-λοεργολάβους και τα πολυεθνικά κοράκια.... βλέπε FAST TRACK κτλ....

 

Οι ΑΠΕ είναι χρήσιμες για τον τόπο και την ελληνική οικονομία... οι ΒΑΠΕ όχι.....

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ KOnstantine IB. Με όλο το Σεβασμό, μένεις μεταξεταστέος και έλα ξανα το Σεπτέμβρη να ξαναδώσεις εξετασεις. Δλδ πραγματικά, πως τα καταφέρνετε και σε 10 σειρες γράφοται τοσες ανακρίβειες..... τίνα πω, έλλειψη πληροφόρησης ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση? Όταν μπερδεύονται οι επιστημονικές προσεγγίσεις με τις πολιτικές, τ΄τοε χάνεται η μπαλα.

 

Ας κάνω μία πρόσπάθεια να κάνω copy-paste αυτα που γράφεις και να σχολιάσω όπου μπορώ.

 

 

 

1. Είναι γεγονός ότι οι ΒΑΠΕ τελικά είναι πανάκριβες και γι αυτό το λόγο δεν αποσβένονται γρήγορα - ποτέ θα έλεγα.

 

Ξεκινάμε με τα εξής:

 

Α) Δεν υπάρχει εννοια ΒΑΠΕ. Το ΒΑΠΕ έχει δημιουργηθεί απο συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

Β) Υποθέτω οσοι εχουν επενδυσει σε ΑΠΕ δεν θα πάρουν ποτέ πισω τα λεφτά τους.... μπορει αυτοί κάτι αν ξέρουν παραπάνω απο΄εσένα. Αποσβέσεις απο΄5-10 χρόννια νομιζω μια χαρά ειναι ε?

 

 

2.Αποτελεί παραλογισμό να αναπτύσσονται όχι από αυτοτροφοδοτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια αλλά χρεώνοντας για άλλη μια φορά το ήδη καταχρεωμένο Ελληνικό Κράτος.

 

Α) ΑΠό που να πρωτοξεκινήσω? ΚΑταρχήν πώς χρεώνουν το κρατος? Ιδιωτικά κεφαλαια δεν επενδυονται? (μαζί με δανεισμό).ΌΠως δλδ ΚΑΘΕ επενδυση που γίνεται.  Δλδ τι θέλεις?

 

 

3. Επίσης αποτελεί παραλογισμό μια χώρα με πλουσιότατα κοιτάσματα λιγνίτη, φ.α. και πετρελαίου να...εισάγει ρεύμα από τη Γερμανία και τις άλλες κατασκευάστριες χώρες των ηλιακών και αιολικών γεννητριών, γιατί αυτό συμβαίνει στην ουσία με τις "τεχνολογίες" αυτές.   

 

 

Α) Ενταξει, εχεις ξεφυγει. Καταρχήν, τα...πλούσια κοιτασματα πετρελαιου κτλ, ας τα βγάλουμε πρώτα, και μετά βλέπουμε. Τωρα αν εσυ θεωρείς πως πρέπει να κάψουμε όσο πιο γρηγορα γινεται το μοναδικο - αυτη τη στιγμή - εγχωριο καυσιμο που εχουμε, δικαίωμα σου. Επίτρεψε μου ωστόσο να διαφωνώ λόγω ρυπανσης περιβάλλοντος.

¨ΟΣο για το τελευατίο επιχείρημα - εχεις δικιο (ειρωνικό): Προφανώς, τους ατμοστρόβιλους των λιγνητικών εργοστασίων τους φτιάχνουμε εδώ.....Καλά απαντησε ο αλλος συναδελφος, πως εξοικονομεις συνάλλαγμα από εισαγωγή καυσίμων (εκτός και εάν ενοχλείσαι που δεν αγοράζουμε περισσότερο Φ.Α. από την Ρωσια)...

 

 

4. Να μην πούμε για τα παιχνίδια GAR και Soros ως προς το θέμα αυτό όπου εν όψει της εισόδου της χώρας στο "μηχανισμό στήριξης" και εντελώς πίσω από την πλάτη μας συμφωνήθηκαν τεράστια ποσά επένδυσης στις ΒΑΠΕ και τέλος να μην πούμε και ποιες τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας χρηματοδοτούν τα προγράμματα αυτά (με το αζημίωτο φυσικά).

 

Τι λες τωρα ρε παιδί μου! Βρεχει λεφτά στον τομέα των ΑΠΕ και δεν τα βλέπω? Για στείλε μας λιγο που τα βρισκουμε όλα αυτά.

 

Κ¨οφτε τις μπύρες....

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά του Zefuros στα λεγόμενά μου θα μου δώσει την ευκαιρία να αναπτύξω καλύτερα αυτά που θέλω να πω.

 

1) ΑΠΕ και ΒΑΠΕ. Είναι ένας τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών. Άλλο πράγμα ο σταθμός των 50 MW στην Μεγαλόπολη και άλλο τα κεραμίδια με τα 10 KW στο Κάτω Παρτάλι. Αλλά αν κάποιος δεν δέχεται το όρο δεν με χαλάει.

 

2) Η απόσβεση σε 10 – 12 χρόνια είναι μια χαρά...και δυο τρομάρες. Μια χαρά θα ήτανε αν η διαφορά τιμής της παραγόμενης kWh από την τιμή της καταναλισκόμενης ήταν 0,4 – 0 ,45 €...αιωνίως. Όταν όμως η τάση είναι σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2020 η τιμή πώλησης της kWh να φτάσει τα 0,2 € τότε το κέρδος μειώνεται στο μισό. Τότε όμως και οι εγγυήσεις των μηχανισμών θα έχουν λήξει -10 χρόνια max με εγγύηση το 85% της αρχικής απόδοσης ή κάνω λάθος; - και μεγαλύτερη συντήρηση θα θέλει ο σταθμός κλπ. Άρα τα μελλοντικά κέρδη των παραγωγών (ιδίως των μικρών) όχι απλώς περιορίζονται αλλά αμφισβητούνται. Χώρια το new deal:  

 httpfotoboltaikablogspotcomtoewdealhtml

Και γιατί θα ανέβει η τιμή της παραγόμενης kWh στα 0,2 €; Μα είναι απλό. Γιατί μέχρι τότε ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα καλύπτεται από ΑΠΕ!!!   

 

3) Περί κράτους και επενδύσεων.

Το κράτος επενδύει απ’ ευθείας στις ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ που είναι ο κύριος μέτοχος (51%) και επιδοτεί την kWh ΑΠΕ με τιμή «Ισπανική». Την λέω «Ισπανική» για τον παρακάτω λόγο:

Do you Know Πουερτολιάνο?

http://voliotaki.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9257.html

 

 

Α) Ενταξει, εχεις ξεφυγει. Καταρχήν, τα...πλούσια κοιτασματα πετρελαιου κτλ, ας τα βγάλουμε πρώτα, και μετά βλέπουμε.

Χαλαρά χαλαρά αρχίζουν οι έρευνες από το Ιόνιο.

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2013/nov_13/NEWSLETTER%2020131107.pdf

Γύρω - γύρω και στη μέση το Αιγαίο. Εκεί όμως κάνει τζιζ. Εκτός αν θεωρείς ότι τα κοιτάσματα Φ.Α. υπάρχουν μόνο στο οικόπεδο 17 της Κύπρου. Αν είναι έτσι θα είσαι ο μόνος. :grin: 

 

Τωρα αν εσυ θεωρείς πως πρέπει να κάψουμε όσο πιο γρηγορα γινεται το μοναδικο - αυτη τη στιγμή - εγχωριο καυσιμο που εχουμε, δικαίωμα σου. Μην αγχώνεσαι έχουμε...μπόλικο. :shock: 

Επίτρεψε μου ωστόσο να διαφωνώ λόγω ρυπανσης περιβάλλοντος.

Σου επιτρέπω. Αρκεί να είσαι ενημερωμένος:

   http://www.spiegel.de/international/germany/commentary-why-germany-is-waging-its-green-revolution-wrong-a-929693.html

Περίληψη: "Όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια κλπ δεν έχουν μειώσει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ούτε κατά 1 gr".

 

¨ΟΣο για το τελευατίο επιχείρημα - εχεις δικιο (ειρωνικό): Προφανώς, τους ατμοστρόβιλους των λιγνητικών εργοστασίων τους φτιάχνουμε εδώ.....

Θαυμάζω το θάρρος σου. Εγώ στη θέση σου δεν θα τόλμαγα να ειρωνευτώ γιατί μέχρι πρότινος με τους εισαγόμενους ατμοστροβίλους η τιμή πώλησης της kWh δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 0,06 €. 

 

Καλά απαντησε ο αλλος συναδελφος, πως εξοικονομεις συνάλλαγμα από εισαγωγή καυσίμων (εκτός και εάν ενοχλείσαι που δεν αγοράζουμε περισσότερο Φ.Α. από την Ρωσια)... Εδώ κολλάνε οι μπύρες. :grin:  :grin:  :grin:  Πραγματικά έψαχνα να βρω σε ποιόν απευθύνθηκες και γιατί το έγραψες. Εντάξει Ο.Κ. τώρα κατάλαβα. 

 

Τι λες τωρα ρε παιδί μου! Βρεχει λεφτά στον τομέα των ΑΠΕ και δεν τα βλέπω? Για στείλε μας λιγο που τα βρισκουμε όλα αυτά.

Βρέχει λεφτά και τα πληρώνεις εσύ εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει. Αν το κράτος είχε τα δικά του λεφτά από τα δικά του έσοδα, το να μιλάμε για πολιτική, τουλάχιστον σε αυτό εδώ το τόπικ, θα ήταν υπερβολή. Τη στιγμή όμως που θα πληρώσω εγώ τη νύφη όχι απλώς θα μιλήσω αλλά και θα φωνάξω. Κοίτα τι λέει η ΡΑΕ

 

   "από τα τέλη του 2012 η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β στο σύνολο της επικράτειας, περιλαμβανομένων και των Φ/Β στις στέγες, έχει ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Υ.Α. ισχύ για το τέλος του 2014. Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής είναι το σημαντικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ."

 

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της "πολιτικής" του GAP της κας Μπιρμπίλη και των άλλων "πράσινων" παιδιών της πρό - προηγούμενης πράσινης κυβέρνησης με τα πράσινα άλογα. Πλήρωνε τώρα.

 

Κ¨οφτε τις μπύρες.... Εξηγήθηκε ανωτέρω... :mrgreen: 

 

Και μια τελευταία ενημέρωση:

http://www.kathimerini.gr/761918/article/oikonomia/epixeirhseis/yper-ths-viomhxanias-energeias-oi-tropopoihseis-gia-tis-kratikes-enisxyseis

Υπέρ της βιομηχανίας ενέργειας οι τροποποιήσεις για τις κρατικές ενισχύσεις στις Βρυξέλες μόνο που εδώ δεν εννοεί τις... ΒΑΠΕ.  :grin: 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

:smile:

Μάλστα.

 

Ας διευκρινησουμε κάποια πράγματα.

 

Α) ¨Γενικ'ή Παρατηρηση: Ολα τα επιχειρηματα που γραφεις για τις ΑΠΕ, αναφέρονται καταρχήν στα Φ/Β. Οποτε αν θες μπορεί να γινει μια γενικότερη συζητηση για τα Φ/Β και το κόστος τους. Δεν αφορά όμως όλες τις τεχνολογίες αυτο, πχ αιολικά.

 

Β) Το εξτρα κόστος (που προκύπτει κυρίως απο τα Φ/Β) το πληρωνει ο καταναλωτής και όχι το κράτος μέσω ΔΕΗ (πάω πάσο για τα οικιακά που δεν ξέρω τί παίζει εκεί). ΑΥτό ειναι μια πολιτική επιλογή γενικότερα ενός κράτους, αν θελήει να στραφεί σε καθαρότερες μορφες ενέργειας ή οχι. Υποθετω πως έχουμε αποφάσισει όλοι πως θα πάμε σε μια καθαρότερη μελλοντική κοινωνία. Αν πάλι όχι, να το συζητησουμε.

 

Γ) Επαναλαμβάνω: Απόσβεση σε 5-10 χρόνια ειναι μία χαρά (5 χρόνια ειναι σουπερ, 10 χρόνια ειναι κομπλέ για μια μεγάλη εταιρεία)

 

Δ) Επαναλαμβάνω: Ας ξεκινησουν τα πετρέλαια και βλε΄πουμε. Δεν αμφισβητώ την υπαρξη τους η μη. Αλλά μέχρι να βγουν, η κατασταση ειαι διαφορετική.

 

Ε) Λιγνητης απομένει χονδρικά για 50 χρόνια. ϊσως για 70. Πάντως σίγουρα δεν ειναι ανεξάντλητος. Το μονο του πλεονέκτημα ειναι το χαμηλό κόστος παραγωγης. Ας βάλει η πολιτεια τα + και τα - για να δούμε πως θα κινηθούμε. Εγ'ω ειμαι της αποψης πως δεν πρέπει να υποθηκευτει το μέλλον των εγγονιών μας τρωγοντας τον ολο τωρα.

 

Ζ) Το αφηνω στην κριση των συναδέλφων, πως αν πχ το 20% της ενέργειας σου προέρχεται απο ΑΠΕ, πως δεν μειώνει αντιστοιχα και τους ρυπους που θα είχες ΑΝ δεν υπήρχαν τα ΑΠΕ.

 

Η) Για τους εισαγωμενους ατμοστρόβιλους, το έγραψα για να καταρρίψω το επιχείρημα σου πως η αγορά του εξοπλισμού των ΑΠΕ γινεται από το εξωτερικό κτλ κτλ.... οτι και αν φτιάξεις, από το εξωτερικό θα αγοράσεις τον εξοπλισμό.

 

Θ) Για τις μπύρες ξέρω καλά τι λέω, και αν θέλει κάποιος ας καονίσει να τρλέξει μία προσομοίωση της λειουργίας του Συστηματος Ηλεκττρικής Ενέργειας της Ελλάδας χωρίς ΑΠΕ, να βγάλει τις νέες Οριακές Τιμές Συστήματος και να δει πόσο παραπάνω εισαγώμενο καύσιμο θα χρειαζότανε ή όχι....

 

ι) Για την Μπιρπλίλη και το παρτυ στα Φ/Β τα ε΄χω πει ακι εγω παλιότερα, αλλά αυτό ειναι ασχετο με αυτό που είχες γράψει αρχικώς.....

 

Κ) Με το τελευταίο σου link, κατανοείς πως γραφεις το αντιθετο από αυτο που εραφες στο 1ο Pot σου, ητοι ενώ αρχικά μιλαγες για οργανμένο σχέδιο να πέσουν λεφτά και να γινουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, μετά μου πετάς Link Που λεέι πως μειώονονται ακόμα περαιτερω οι επιδοτήσεςι σε ΑΠΕ. Τελικά τί ίσχύει?

 

Αυτα βαρεθηκα. Παω να στησω καμιά Α/Γ... :smile:

Link to comment
Share on other sites

 Konstantinos IB

 

1. Οι επενδύσεις σε παραγωγή ενέργεια, γενικότερα μιλώντας, έχουν συνήθως μεγάλο χρόνο απόσβεσης (λιγνιτικές 20+ χρόνια). Ωστόσω, σε όλες τις ΑΠΕ το κόστος επένδυσης τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί από αρκετά έως πάρα πολύ σε σχέση με πριν 4-7 χρόνια... και αυτό γιατί μπήκε η Κίνα στο "παιχνίδι" της παραγωγής εξοπλισμού... Σε κάθε περίπτωση ο επενδυτής είναι αυτός που θα αποφασίσει αν τον συμφέρει ή όχι η επένδυση λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες.... πάντως ακόμα και σήμερα.... με κουρεμένες τις τιμές... και χωρίς τις "υπερτιμολογίσεις" λ.χ. τα φ/β έχουν μια απόδοση κεφαλαίου της τάξεως του 8-10%... καθόλου άσχημο σε σχέση με το ~0% στις τράπεζες ή το -... % στα ακίνητα....

 

2. Τα 0,06€/KWh των λιγνιτικών δεν είναι το πραγματικό κόστος... είναι  κόστος στο περίπου, χωρίς η ΔΕΗ να πληρώνει το καύσιμο, δηλαδή τον λιγνίτη... όταν γίνουμε κράτος, και το κράτος χρεώνει τον λιγνίτη στην ΔΕΗ και στους μελλοντικούς ιδιώτες... τότε το ξανασυζητάμε.... Και αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (έμμεση επιδότηση)... όχι τον μέσο καταναλωτή.

 

3. Το αν παράγουν οι ΑΠΕ ρεύμα ή όχι αποδείχθηκε τις προηγούμενες μέρες με την απεργία της ΔΕΗ... Αλλά ήταν @@.... οι επενδυτές των ΑΠΕ που δεν κατέβασαν τους διακόπτες να δεις τι ωραία ηλεκτροδότηση θα είχαμε..... και πόσο θα κόστιζε η KWh... επίσης, να μας πεις πόσο θα κόστιζε η επένδυση που θα έκανε το κράτος μέσω της ΔΕΗ, αν μέναμε στα δεδομένα του δικτύου του 2004 για νέα δίκτυα μεταφοράς... όπου τους θερινούς μήνες αρχίζανε τα παρακαλετά "μην καταναλώνεται το μεσημέρι γιατί υπάρχει κίνδυνος black-out..."

 

4. Εν ολίγοις, η διασπαρμένη παραγωγή από ΑΠΕ βοήθησε στο να μην απαιτηθούν νέα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, που θα πληρώναμε εμείς... μην ξεχνάς τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτή την ζωή....

 

5. Αν δεν τίθεται θέμα περιβάλλοντος, γιατί δεν αγοράζεις κανένα σπίτι τριγύρω από καμιά λιγνιτική.... αλλά δεν θα σου πληρώνουμε τις εισπνοές για το άσθμα... αυτά θα τα πληρώνεις μόνος σου....

 

6. Τέλος, να σου θυμίσω ότι δεν ήρθαν οι δικές μας γενειές να εξαντλήσουν κάθε ενεργειακό πόρο... και για μετά  από 50-100 χρόνια, που δεν θα ζούμε εμείς, να πάνε να κουρευτούν οι επόμενοι.....

 

 

Οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό λόγο να  μην θέλουν τις ΑΠΕ (δεν μιλάω για τις ΒΑΠΕ ή όπως θες τις λες... απλά για να συνενοούμαστε χρησιμοποιώ των όρο) είναι οι "εισαγωγείς" ρεύματος από τις γείτονες χώρες, οι πετρελαιάδες και οι φ/α - άδες.... γιατί όλα τα φράγκα περνάν την ίδια ώρα τα σύνορα της χώρας... εγώ και εσύ μπορεί να έχουμε στο μέλλον κανένα πελάτη που τα "τσέπωσε" από κανένα φ/β... και φτιάξει κανά σπίτι, καμιά βιοτεχνία.... κάνει τέλος πάντων καμιά επένδυση... από τον Πούτιν και τους κελεμπίες μην περιμένεις ούτε στάση λεωφορίου ως επένδυση....

Link to comment
Share on other sites

 
 
 

2.Αποτελεί παραλογισμό να αναπτύσσονται όχι από αυτοτροφοδοτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια αλλά χρεώνοντας για άλλη μια φορά το ήδη καταχρεωμένο Ελληνικό Κράτος.

 

Α) ΑΠό που να πρωτοξεκινήσω? ΚΑταρχήν πώς χρεώνουν το κρατος? Ιδιωτικά κεφαλαια δεν επενδυονται? (μαζί με δανεισμό).ΌΠως δλδ ΚΑΘΕ επενδυση που γίνεται.  Δλδ τι θέλεις?

Σε βοηθάω...

3) Περί κράτους και επενδύσεων.

Το κράτος επενδύει απ’ ευθείας στις ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ που είναι ο κύριος μέτοχος (51%) και επιδοτεί την kWh ΑΠΕ με τιμή «Ισπανική». 

Και παρακάτω στα λεγόμενά σου προσθέτω:

"Αν το κράτος είχε τα δικά του λεφτά από τα δικά του έσοδα, το να μιλάμε για πολιτική, τουλάχιστον σε αυτό εδώ το τόπικ, θα ήταν υπερβολή. Τη στιγμή όμως που θα πληρώσω εγώ τη νύφη όχι απλώς θα μιλήσω αλλά και θα φωνάξω. Κοίτα τι λέει η ΡΑΕ

   "από τα τέλη του 2012 η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β στο σύνολο της επικράτειας, περιλαμβανομένων και των Φ/Β στις στέγες, έχει ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Υ.Α. ισχύ για το τέλος του 2014. Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής είναι το σημαντικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ."

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της "πολιτικής" του GAP της κας Μπιρμπίλη και των άλλων "πράσινων" παιδιών της πρό - προηγούμενης πράσινης κυβέρνησης με τα πράσινα άλογα. Πλήρωνε τώρα."

Νομίζω ότι σε κάποιον που προσέχει τι γράφει ο συνομιλητής του είναι καθαρό. Ο επενδυτής και ο επιδοτών είναι ο φορολογούμενος. Τι διορθώνεις παρακάτω; Για να λέμε;

Β) Το εξτρα κόστος (που προκύπτει κυρίως απο τα Φ/Β) το πληρωνει ο καταναλωτής και όχι το κράτος μέσω ΔΕΗ (πάω πάσο για τα οικιακά που δεν ξέρω τί παίζει εκεί). ΑΥτό ειναι μια πολιτική επιλογή γενικότερα ενός κράτους, αν θελήει να στραφεί σε καθαρότερες μορφες ενέργειας ή οχι. Υποθετω πως έχουμε αποφάσισει όλοι πως θα πάμε σε μια καθαρότερη μελλοντική κοινωνία. Αν πάλι όχι, να το συζητησουμε.

 

Γ) Επαναλαμβάνω: Απόσβεση σε 5-10 χρόνια ειναι μία χαρά (5 χρόνια ειναι σουπερ, 10 χρόνια ειναι κομπλέ για μια μεγάλη εταιρεία)

Κι εγώ:

2) Μια χαρά θα ήτανε αν η διαφορά τιμής της παραγόμενης kWh από την τιμή της καταναλισκόμενης ήταν 0,4 – 0 ,45 €...αιωνίως. Όταν όμως η τάση είναι σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2020 η τιμή πώλησης της kWh να φτάσει τα 0,2 € τότε το κέρδος μειώνεται στο μισό. Τότε όμως και οι εγγυήσεις των μηχανισμών θα έχουν λήξει -10 χρόνια max με εγγύηση το 85% της αρχικής απόδοσης ή κάνω λάθος; - και μεγαλύτερη συντήρηση θα θέλει ο σταθμός κλπ. Άρα τα μελλοντικά κέρδη των παραγωγών (ιδίως των μικρών) όχι απλώς περιορίζονται αλλά αμφισβητούνται. Χώρια το new deal:  

http://fotoboltaika.blogspot.com/2014/06/to-ewdeal.html    Διόρθωση.

Και γιατί θα ανέβει η τιμή της παραγόμενης kWh στα 0,2 €; Μα είναι απλό. Γιατί μέχρι τότε ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα καλύπτεται από ΑΠΕ!!!   

Ένα δίκιο σου ρίχνω μόνο στο ότι δεν ήταν σωστό το link. Για πήγαινε τώρα...
 

Ε) Λιγνητης απομένει χονδρικά για 50 χρόνια. ϊσως για 70. Πάντως σίγουρα δεν ειναι ανεξάντλητος. Το μονο του πλεονέκτημα ειναι το χαμηλό κόστος παραγωγης. Ας βάλει η πολιτεια τα + και τα - για να δούμε πως θα κινηθούμε. Εγ'ω ειμαι της αποψης πως δεν πρέπει να υποθηκευτει το μέλλον των εγγονιών μας τρωγοντας τον ολο τωρα.

Πετρέλαιο άραγε πόσο απομένει; Φ.Α μήπως;...Μπας κι έχεις την εντύπωση ότι οι ΑΠΕ θα καλύψουν το κενό; Για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη με πυρηνική σύντηξη έχεις ακούσει;...  

 

Ζ) Το αφηνω στην κριση των συναδέλφων, πως αν πχ το 20% της ενέργειας σου προέρχεται απο ΑΠΕ, πως δεν μειώνει αντιστοιχα και τους ρυπους που θα είχες ΑΝ δεν υπήρχαν τα ΑΠΕ.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις. Έτσι κι αλλιώς το Spiegel δεν δημοσίευσε κάποια "δική" του έρευνα αλλά αποτυπώνει τις γνώμες συναδέλφων από την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Δεν ζητώ να σου αλλάξω γνώμη απλώς προσπαθώ να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στον κλάδο :grin:.

 

Η) Για τους εισαγωμενους ατμοστρόβιλους, το έγραψα για να καταρρίψω το επιχείρημα σου πως η αγορά του εξοπλισμού των ΑΠΕ γινεται από το εξωτερικό κτλ κτλ.... οτι και αν φτιάξεις, από το εξωτερικό θα αγοράσεις τον εξοπλισμό.

Θα ήμουν αφελής αν σκεπτόμουν έτσι. Θα μου κατέρριπτε το επιχείρημά πας εις.  

 

Θ) Για τις μπύρες ξέρω καλά τι λέω, και αν θέλει κάποιος ...

Έτσι νόμιζε και ο δήμαρχος του Πουερτολιάνο. Αλλά ξύπνησε με εμετό και διπλό σκέτο. :sad: Αυτά παθαίνουν όσοι πίνουν κρασάκι από την Greenpeace και τα άλλα πράσινα παιδιά. Χώρια το ότι βάζουν σε κίνδυνο και τα λεφτά των άλλων.

 

ι) Για την Μπιρπλίλη και το παρτυ στα Φ/Β τα ε΄χω πει ακι εγω παλιότερα, αλλά αυτό ειναι ασχετο με αυτό που είχες γράψει αρχικώς.....

Δεν ξέρω τι έχεις πει εσύ για την Μπιρμπίλη αλλά εγώ επεξήγησα σαφώς...

Να μην πούμε για τα παιχνίδια GAR και Soros ως προς το θέμα αυτό όπου εν όψει της εισόδου της χώρας στο "μηχανισμό στήριξης" και εντελώς πίσω από την πλάτη μας συμφωνήθηκαν τεράστια ποσά επένδυσης στις ΒΑΠΕ και τέλος να μην πούμε και ποιες τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας χρηματοδοτούν τα προγράμματα αυτά (με το αζημίωτο φυσικά). 

...ότι η κα Μπιρμπίλη ήταν ο διεκπαιρεωτής των παραπάνω συμφωνιών. Δεν νομίζω να εννοείς ότι βγήκε έξω από τον κρατικό σχεδιασμό λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. :grin:  :grin:

 

Κ) Με το τελευταίο σου link, κατανοείς πως γραφεις το αντιθετο από αυτο που εραφες στο 1ο Pot σου, ητοι ενώ αρχικά μιλαγες για οργανμένο σχέδιο να πέσουν λεφτά και να γινουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, μετά μου πετάς Link Που λεέι πως μειώονονται ακόμα περαιτερω οι επιδοτήσεςι σε ΑΠΕ. Τελικά τί ίσχύει?

 

Αυτα βαρεθηκα. Παω να στησω καμιά Α/Γ...  :smile:

Το οργανωμένο σχέδιο εκτελέστηκε στην Ελλάδα το 2011 τελευταίο και καταϊδρωμένο σταθμό των ΑΠΕ στην Ε.Ε. Με το τελευταίο μου link προσπαθώ να ενημερώσω ότι το πάρτυ των "καθαρών μορφών ενέργειας" στην Ευρώπη πηγαίνει προς το τέλος του.

 

Αυτά...Κι εγώ βαρέθηκα. Άντε τώρα να στήσεις καμία Α/Γ :grin: ...να πουλήσω κι εγώ καμία άλλη  ;) και βλέπουμε. 

Link to comment
Share on other sites

είναι δύσκολη ώρα πεινaw okay θέλω να καπνίσω, οποτε εάν τα πάμε λιγάκι γρήγορα.
Το Spiegel okay το κάθε περιοδικό μπορεί να δημοσιεύει ότι θέλει για τον απλό κοσμάκη, όμως σαν μηχανικοί πρέπει να έχουμε kai λιγάκι κριτική σκέψη.
Το κείμενο αυτό δεν είναι γραμμένο από μηχανικό γιατί η πλειοψηφία των μηχανικών ακόμα okay αυτών στα συμβατικά δεν μπορούν αν αντισταθμίσουν τα λεφτά που σώζονται από μη ρύπανση CO2, προχωράμε τώρα, η πυρηνική σύντηξη είναι ακόμα σε στάδιο ερευνα okay ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝ καταφέρουμε nat ην σταθεροποιήσουμε τότε θα είναι κάτι innovative που θα τα βγάλει όλα εκτος. αλλα για αυτό συζητάμε στα επόμενα 50-100 χρονια ανάλογα με τα διαθέσιμα ερευνητικά αποτελέσματα.
1. λοιπόν κειμενάκια από blogspot okay περιοδικά, τα διαβάζουμε για την διασκέδαση μας, όταν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά καλο είναι να πηγαίνουμε σε πιο indepth πηγες
2. το θέμα δεν είναι μονο ποσο κάνουν αλλα okay ποσο εξαρτημένος θα είναι μια χωρα ενεργειακά από άλλους
3. όλα είναι καλο να υπάρχουν στο μείγμα μια okay προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια
4. decentralized ενεργειακά συστήματα έχουν αποδειχτεί ότι προσφέρουν οφέλη και μειώνουν το κόστος, ειδικά σε χώρες σαν την ελλάδα όπου έχουν πολλές περιοχές εκτος κεντρικού δικτύου, οποτε εκεί τα APE είναι πιο συμφέροντα από τα συμβατικά. μελέτες okay οικονομικές επιστημονικές δημοσιευεσεις; έχουν γίνει άπειρες, μια μικρή ματια στο IEA θα το δείξει
5. για τον εξοπλισμό θα συμφωνήσω αλλα αυτή την στιγμή είμαστε οι m@@@@s της Ευρώπης γιατί είχαμε την ευκαιρία να έχουμε texnognwsia πάνω σε αυτά αλλα πάει το πουλάκι πέταξε okay μας πήγε κάπου αλλου :P
6. πέραν το κόστους καυσιμου υπάρχει okay το kostos CO2 που έχει ξεκινήσει με το ETS okay μερικές ακόμα νομοθεσίες okay πρόστιμα που έρχονται. Η ελλάδα έχει ξής ποιότητα άνθρακα με πολύ κακή ποιότητα εκπομπών okay παρα παρα πολύ παλιά εργοστάσια 
7. όλες μα όλες οι επιλογές στον τομέα της ενέργειας θα έχουν επιπλοκές φυσικά το θέμα είναι ποσο σοβαρές είναι σε επίπεδο οικονομικό k περιβάλλοντος.
8. το περιβαλλοντικό δεν έχει να κάνει με την γεωργία , την αλιεία k την υγεία.
8. όσο αφορά με το τέλος των ανανεώσιμα, προς το παρών δεν υπάρχει περίπτωση. k βάση μελλοντικών σχεδίων που υπάρχουν k τώρα με ότι έγινε με Ουκρανία προσωπικά πιστεύω θα επιταχυνθούν, μια χαρα θα τα πάνε τα ανανεώσιμα , μείωση μπορεί να υπάρξει για να γίνει σταθεροποίηση των αγορών αλλα τα ανανεώσιμα είναι εδώ για να μείνουν
 

πάω για τσιγάρο k κάνα φαγητό :)

Edited by george_RES
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.