Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αύξηση 28% στις εισφορές «γκρεμίζει» το ΤΣΜΕΔΕ


Engineer

Recommended Posts

Από το πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Στα κάγκελα οι μηχανικοί που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πώς σχεδιάζει να μετριάσει την αύξηση το υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά παραδείγματα.

 

 

 

Αυξημένες έως και 28% ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - μηχανικοί. Ο κλάδος του ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ ενεργοποιεί μνημονιακό νόμο του 2011, η εφαρμογή του οποίου είχε παγώσει λόγω προσφυγής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο ΣτΕ. Το υπουργείο Εργασίας καλεί το ταμείο να εφαρμόσει τον νόμο, σχεδιάζει όμως παράλληλα ελάφρυνση για τους μηχανικούς, δίνοντάς τους το δικαίωμα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

Αμελλητί και χωρίς προαναγγελία εφαρμόζεται η αύξηση των εισφορών σε χιλιάδες ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, του κλάδου μηχανικών (πρώην ΤΣΜΕΔΕ).

 

Οι μηχανικοί, ο μοναδικός κλάδος που ασφαλίζει την ιδιότητα και όχι τη δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα στη συντριπτική τους πλειονότητα να καλούνται να πληρώσουν εισφορές παρότι είναι άνεργοι, είναι ήδη στα κάγκελα. Θεωρούν πως η αύξηση που προβλέφθηκε με τον μνημονιακό νόμο 3986 του 2011 είναι αντισυνταγματική και επισημαίνουν ότι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν είναι εξοντωτικές για ολόκληρο τον χώρο. Μάλιστα, επισημαίνουν πως το ΤΣΜΕΔΕ δεν αποστέλλει ειδοποιητήρια για το α΄ εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μη γνωρίζουν το ακριβές ύψος που καλούνται να πληρώσουν.

 

Η αύξηση εισφορών προβλέφθηκε με τον νόμο Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011. Δεν εφαρμόστηκε όμως μέχρι σήμερα, καθώς οι μηχανικοί μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η διοίκηση του ΕΤΑΑ, μετά από ομηρικές συνεδριάσεις και έντονες αντιδράσεις των μηχανικών, αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

 

Με την υπ' αριθμόν 3/2014 απόφαση, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει οι μηχανικοί.

 

Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του ΕΤΑΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καλεί το ταμείο να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και στη συνέχεια η Διεύθυνση Εισφορών ενημερώνει όλα τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ πως ο νόμος «πρέπει να εφαρμοστεί αμελλητί, από το α΄ εξάμηνο του 2014. Επισημαίνει, δε, ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μόνο διαδικτυακά να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια πληρωμών.

 

Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, με απόφασή της, έχει παρατείνει την πληρωμή εισφορών α΄ εξαμήνου έως τις 31 Αυγούστου 2014.

 

Οι μηχανικοί είναι ανάστατοι, θεωρώντας ότι εάν η απόφαση για την οποία δεν έχουν ενημερωθεί εγγράφως, προβλέπει και αναδρομική καταβολή των υψηλότερων εισφορών από τον Ιούλιο του 2011, τότε τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν είναι εξοντωτικά για το σύνολο του κλάδου.

 

Τα παρακάτω παραδείγματα που αφορούν και την αναδρομική εφαρμογή του νόμου είναι χαρακτηριστικά:

 

1. Παλαιός ασφαλισμένος (προ του '93) ελεύθερος επαγγελματίας:

 

Πληρώνει σήμερα: 345,92 ευρώ τον μήνα ή 2.075,52 ευρώ το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4.151,04 ετησίως.

Με τις αυξήσεις: 385,10 ευρώ τον μήνα ή 2.310,6 το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4.621,2 ετησίως.

Δηλαδή 470,16 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.

Εάν η αύξηση γίνει αναδρομικά, από 1η/7/2011 (έχουν περάσει 6 εξάμηνα, δηλαδή 3 χρόνια), ο ίδιος ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει 1.410,48 ευρώ αναδρομικό χρέος.

 

2. Νέος ασφαλισμένος (από το '93 και μετά) ελεύθερος επαγγελματίας με ειδική προσαύξηση και 5ετία στην ειδική προσαύξηση (περίπου 40 με 45 ετών):

 

Πληρώνει σήμερα: 345,92 ευρώ τον μήνα ή 2.075,52 ευρώ το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4.151,04 ετησίως

Με τις αυξήσεις: 423,11 τον μήνα ή 2.538,66 το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 5.077,32 ετησίως

Δηλαδή 926,28 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.

Εάν χρεωθούν αναδρομικά από 1η/7/2011 το αναδρομικό χρέος ανεβαίνει στα 2.778,84 ευρώ.

Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο όμως, οι αυξήσεις δεν σταματούν εδώ. Την 1η/7/2014 κλείνει και άλλη τριετία οπότε περνά στην 3η ασφαλιστική κατηγορία με αύξηση 499,76 ευρώ.

Δηλαδή από 1η/7/2014 θα πληρώνει 3.000 το εξάμηνο και 6.000 ευρώ τον χρόνο.

 

Η κατάσταση του ταμείου

 

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα έσοδα του ταμείου μειώνονται καθώς οι μηχανικοί αδυνατούσαν να πληρώσουν τις χαμηλότερες εισφορές και θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να καταβάλουν τις αυξημένες έως τον Αύγουστο. Η πλειονότητα των μηχανικών δεν έχει καταβάλει ακόμη τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2013. Παράλληλα, παρατηρείται έξοδος των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

 

Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι του ΤΣΜΕΔΕ η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, που ήταν τελευταία 5:1, με την κρίση φθάνει στο χαμηλό επίπεδο 2:1. Η μελέτη δίνει στο ταμείο μόλις 10 χρόνια ζωής, χωρίς να έχει υπολογιστεί η πιθανή κατάργηση κοινωνικού πόρου, γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του ταμείου.

 

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας

 

Με στόχο την αύξηση των εσόδων του ταμείου, και παρά την εντολή για «αμελλητί εφαρμογή των αυξήσεων», στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο μείωσης της επιβάρυνσης στους ασφαλισμένους - μηχανικούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (κατά συνέπεια και στο ΤΣΜΕΔΕ) η δυνατότητα να επιλέξουν, με αίτησή τους, την κατάταξή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

Η διάταξη αυτή ισχύει από το 2012 για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Δίνει δε στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μείωση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επέλεξαν την αλλαγή είναι κατά μέσο όρο, 50 - 70 ευρώ τον μήνα.

 

Πηγή: http://www.euro2day....-to-tsmede.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

από μια πρόχειρη αναζήτηση, οι προηγούμενες υποσχέσεις του κου Βρούτση:

Η προεκλογική αθλιότητα συνεχίζεται

19/11/2013, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ

"«Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών μου έθεσαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους. Ένα βασικό αίτημα σύσσωμου του κλάδου τους -και κυρίως των νέων μηχανικών- είναι αυτό που αφορά στην δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ.
Θεωρώ ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι σχετικές με το αίτημα προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους για την διευθέτηση του αιτήματος, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων κανόνων της ανταποδοτικότητας στις συνταξιοδοτικές τους παροχές»."

 

και η ΠΕΔΜΕΔΕ  στο κόλπο

Αναστολή της υποχρεωτικής ένταξης σε κατηγορίες?

και το Δεκέμβρη του 2013

Η τηλεοπτική απάντηση Βρούτση σε ερωτήματα συναδέλφου

«θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε να μπορούν να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγόρια» και εξηγεί:
«θα ισχύσει ότι ισχύει στον ΟΑΕΕ δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 ασφαλιστικές κατηγορίες πιο κάτω από αυτή που πρέπει να είναι».

 

λίγες ημέρες πριν ξανά στην Ημερησία:

Συνέντευξη Βρούτση στην Ημερησία

 

την ίδια ώρα όμως:

"Αμελλητί εφαρμογή" των ληστρικών αυξήσεων εισφορών από αύριο?

Άμεση υλοποίηση των ληστρικών αυξήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ ζητά ο Βρούτσης

Έγγραφο του Υπ. "Εργασίας" για τις αυξήσεις εισφορών

μνημονιακή υποχρέωση οι αυξήσεις και δεν αλλάζουν...

 

παίζουν με τις ζωές μας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η ταφόπλακα του κλάδου για μένα αν περάσει και φοβάμαι ότι αρκετοί συνάδελφοι ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα φτάνουμε να πληρώνουμε 6.000 ευρώ το εξάμηνο εισφορές

Link to comment
Share on other sites

Εγώ να πω κάτι άλλο. Οκ να κάνουμε αγώνα να εμποδίσουμε να αυξηθούν οι εισφορές. Μέχρι πότε όμως θα κάνουμε αγώνα και θα αναβάλλουμε το μοιραίο ? Δεν ξέρω καλά τα πράγματα. Αλλά η κοινή λογική μου λέει ότι δεν γίνεται να αντέξει το ταμείο να πληρώνει συντάξεις και περίθαλψη και να μην αυξάνονται ταυτόχρονα και οι εισφορές. Δεν βγαίνει το πράγμα ας μην κοροιδευόμαστε. 

 

Με την ανεργία να αυξάνει και την αναλογία αυτών που πληρώνουν προς αυτούς που πληρώνονται να μειώνεται δεν βλέπω μέλλον στα δημόσια ταμεία είτε είναι ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.τ.λ....Πάμε για Ιδιωτική Ασφάλιση και όποιος έχει δουλειά θα έχει και σύνταξη και ασφάλιση.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι και αλλιώς φράγκο δεν θα πάρουν.....Ειδικά αμα δεν σου χρειάζεται ενημερότητα κανόνι κανονικά...Τώρα σύνταξη?...Εχει ο Θεός μέχρι τότε...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ για να καταλάβω, αυτό το γνώριζαν οι μηχανικοί ή προέκυψε ξαφνικά; Όχι οτι αν το γνώριζαν δικαιολογείται κάτι απλά βλέπω πολλές φορές σε ιστοσελίδες ανακύκλωση ειδήσεων που τις γράφουν λές προέκυψαν ξαφνικά και ο κόσμος χάνει την γή κάτω απ' τα πόδια του.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σου λέω ούτε τώρα το γνωρίζουν....Αμα δεν έρθει ειδοποιητήριο να το περιεργαστούν....να κατέβουν ΤΣΜΕΔΕ να μανουριάσουν γιατί είναι σίγουροι πως έγινε λάθος στην εκτύπωση....Να ζητήσουν ακρόαση με 2-3 προισταμένους....να το συζητήσουν με τη γυναίκα τους...να καταλάβουν τι έγινε....μαύρα μεσάνυχτα..

Link to comment
Share on other sites

@nik για να κρίνουμε αν οι υπάρχουσες εισφορές (χωρίς τις αυξήσεις) επαρκούν για περίθαλψη και συντάξεις χρειαζόμαστε πλήρη μελέτη σε βάθος. Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι επαρκούν και το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε ένα βιώσιμο ταμείο μέσα στο βούρκο του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος αυτό ήταν το ΤΣΜΕΔΕ. Όλοι γνωρίζουμε την καλή αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχων που είχε το ΤΣΜΕΔΕ καθώς και τα μεγάλα του αποθεματικά (παρά την κακοδιαχείριση - Τράπεζα Αττικής κλπ). Τώρα μια που ανέφερες τον αγώνα για δήλωση συμμετοχών για προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της αύξησης των εισφορών εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/39321-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CE%A4%CE%95-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

Link to comment
Share on other sites

Μην αγχωνεστε....

Και να μην πληρωσουμε τις αυξημενες εισφορες οι περισσοτεροι, θα τις αυξησουν ακομα περισσοτερο για να παρουν τα σπασμενα απο αυτους που πληρωνουν

Ετσι παει στην Ελλαδα, αν ενα μετρο δεν πιασει, το αυξανουν ωστε να βγαλουν απο αυτους που το τηρουν αυτα που χανουν απο αυτους που αδυνατουν.

 

Στο τελος θα φτασουμε να μην εχει κανενας να πληρωσει...

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.