Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΣΠΜΕ: Ανακοίνωση για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα, Προγραμματισμός Περιφερειακών Συνελεύσεων


Engineer

Recommended Posts

"Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

με την ψήφιση του νόμου 4254/2014 με τίτλο: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις», και με βάση την υποπαράγραφο ΙΓ.12: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού δύναται να αναθεωρηθεί ριζικά.

 

Ο Σύλλογός (μας) προτείνει βελτιώσεις στην κατεύθυνση ενός συνολικού, σύγχρονου, απλού, ενιαίου και σαφούς πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος, το οποίο θα περιγράφει τις κοινές επαγγελματικές δραστηριότητες, και όπου κριθεί αναγκαίο (και αναλογικό με γνώμονα τον υπέρτερο λόγο του δημοσίου συμφέροντος) θα τεκμηριώνει τις αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Δυστυχώς, κάποιοι ερμηνεύουν τα παραπάνω μέσα από παρωχημένα συντεχνιακά «φίλτρα». Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι στα συνήθη ιδιωτικά έργα συγχέουν τον «Πολιτικό Μηχανικό» με τον «Δομοστατικό Μηχανικό».

 

Με άλλα λόγια: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

 

Συνεπώς, πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί σε «θέση μάχης» για την περίπτωση όπου ενδεχόμενες καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων δύνανται να αποβούν επιζήμιες για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κλάδου μας.

 

Οφείλουμε να ενημερώσουμε αναλυτικά όλους τους Συναδέλφους, να συζητήσουμε σε βάθος τις θέσεις του Συλλόγου μας, και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

 

ΔΕΝ κινδυνολογούμε ΚΑΙ ΔΕΝ φοβόμαστε τη σύγκρουση. Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι τελικώς επιζήμιο για το Τ.Ε.Ε., τους Μηχανικούς, τον Τεχνικό Κλάδο και το Δημόσιο Συμφέρον.

 

Απαιτείται η άμεση συμμετοχή όλων μας σε ανοικτές διαδικασίες. Πρώτο μέσο αποτελεί η σύγκληση διαπεριφερειακών Γενικών Συνελεύσεων σε συνεργασία με τα παλιά (ή/και νέα) Τοπικά μας Τμήματα και όλους τους συνδεδεμένους Συλλόγους Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών - πριν την κεντρική Γενική Συνέλευση του ΣΠΜΕ στην Αθήνα.

 

Ξεκινάμε απ΄ την βόρεια Ελλάδα με την 1η διαπεριφερειακή Γενική Συνέλευση, να συνδιοργανώνεται απ' τον (κεντρικό) ΣΠΜΕ, τον ΣΠΜΘ (Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης), τον ΣΠΜΣ (Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Σερρών), και τα γειτονικά Τοπικά Τμήματα του ΣΠΜΕ, στην Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την Τρίτη 15.07.2014 ώρα 18.30.

 

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση/ενημέρωση Συναδέλφων στην Κεφαλλονιά την 05.07.2014 (η οποία θα οδηγήσει και σε ίδρυση Τοπικού Τμήματος) και προβλέπονται αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις/τοπικές συνελεύσεις:

 

την Τρίτη 15.07.2014 (ώρα 13.30) στα Ιωάννινα

 

την Τετάρτη 16.07.2014 (ώρα 13.30) στην Λαμία (Γενική Συνέλευση Τμήματος Ν. Φθιώτιδας), και

 

την Πέμπτη 17.07.2014 (ώρα 18.30) στην Πάτρα (Γενική Συνέλευση Τμήματος Ν. Αχαΐας).

 

Θα συνεχίσουμε με ενημέρωση και στις υπόλοιπες περιοχές. Όπου δεν είναι (χρονικά) εφικτή η διεξαγωγή διαπεριφερειακών συνελεύσεων, προτείνεται η ενεργοποίηση ή/και η ίδρυση Τοπικών Τμημάτων."

 

Πολλούς Χαιρετισμούς.

Με Εκτίμηση,

Βασίλειος Μπαρδάκης

Πολιτικός Μηχανικός, Δρ

 

Πρόεδρος Σ.Π.Μ.Ε.

 

Πηγή: http://civilenglar.b.../blog-post.html

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους λίγη δραστηριοποίηση από το ΣΠΜΕ,καιρός ήταν.Καιρός να αφυπνιστούν και όλοι οι συνάδελφοι Π.Μ και να καταλάβουν τι πάει να παιχτεί,γιατί τα όσα περιγράφει η ανακοίνωση είναι πέρα για πέρα αληθή.Άπαραίτητο να συμμετέχουμε οι όλοι οι Π.Μ στις παραπάνω συναντήσεις.Εγώ προσωπικά (με καλή παρέα συναδέλφων από το νησί) θα πάμε την Τρίτη στα Γιάννενα.

 

Edited by Greenick
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι όντως αληθή... αυτό δε σημαίνει όμως ότι παράλληλα η υφιστάμενη κατάσταση ειναι και σωστή. Γιατί εν έτει 2014 ο ΠΜ ΠΕ πρέπει να είναι "και ΑΜ και ΤΜ" όπως πρόσταζε το Βασιλικό Διάταγμα του 1930? Γιατί ο νέος μηχανικός να είναι senior και όχι junior? Το 1930 δεν υπήρχαν ούτε πολλοί Μηχανικοί στην Ελλάδα ούτε οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για εξειδικεύσεις συνοδευόμενες από ανάλογη τεχνογνωσία.

 

Μπορεί για όλα τα παραπάνω να ΥΠΑΡΧΕΙ σωστός λόγος για τον οποίο ΔΕΝ πρεπει να αλλάξει τιποτα. Το θέμα είναι ότι πέρα της επιχειρηματολογίας "να μη χασουμε κεκτημένα" δε διάβασα τιποτα άλλο.

Αν με πείσει κάποια επιχειρηματολογία θα έρθω να διαδηλώσω ακόμα και εγώ σαν Δρ. υπομηχανικός (humor).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να τον πούμε τσιράκι μηχανικό, όπως παλιά με τη μαστοράτζα. Μα καλά, την παλεύετε ορισμένοι; Αδερφέ, ξέρω μηχανικούς που είναι 40-50 και είναι της πλάκας και ξέρω και νέους που είναι πολύ μπροστά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να τον πούμε τσιράκι μηχανικό, όπως παλιά με τη μαστοράτζα. Μα καλά, την παλεύετε ορισμένοι; Αδερφέ, ξέρω μηχανικούς που είναι 40-50 και είναι της πλάκας και ξέρω και νέους που είναι πολύ μπροστά.

Εννοείται! αυτό το θέμα το λύνει το σοβαρό point system και οι περεταίρω πιστοποιήσεις (οι σοβαρές). Άλλο η αδεια εξάσκησης.

Υπάρχουν όντως νέοι που είναι μπροστά. Αυτό όμως δεν τους κάνει επαγγελματίες αυτόματα. Εξού και η αναγκαιότητα σοβαρής διαδικασίας αδειοδότησης (όχι οι πιστοποιήσεις, αυτό ειναι άλλο).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Με άλλα λόγια: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

Αυτο μονο τους νοιαζει ... (για το αν ειναι σωστα , τιποτα  , την πάρτη μας μονο )

δεν πειραζει ... τα γραπτα μενουν  και κρινόμαστε για αυτα.

 

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους λίγη δραστηριοποίηση από το ΣΠΜΕ,καιρός ήταν.Καιρός να αφυπνιστούν και όλοι οι συνάδελφοι Π.Μ και να καταλάβουν τι πάει να παιχτεί,γιατί τα όσα περιγράφει η ανακοίνωση είναι πέρα για πέρα αληθή.

 

Εαν υπάρχει θέληση για αφύπνιση δείτε την πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στις 20.3.2014 (δείτε και σχετικές δημοσιεύσεις για το πρόγραμμα σπουδων των Πολιτικών Μηχανικών στην ίδια ενότητα των ειδήσεων στην ιστοσελίδα του michanikos.gr).

Για να μη τα βάζετε άδικα με τους Αρχιτέκτονες και τους Τοπογράφους.

 

Σημειώστε τι αλλαγές προτείνονται:

 

Για 1ο,2ο και 3ο εξάμηνο (οι ώρες είναι ανά εβδομάδα με αναγωγή στα τρία  εξάμηνα)

1. αντί για 24 ώρες μαθηματικά 14 ώρες

2. κατάργηση των μαθημάτων οικοδομικής (δομικά υλικά, γενική οικοδομική αρχιτεκτονική) !!!

3.  αντί για 16 ώρες φυσική- μηχανική 12 ώρες

4. κατάργηση γεωδαισίας (3 ώρες) !!!

σύνολο 75 ώρες αντί 74 που είναι σήμερα (25 ώρες ανά εβδομάδα)

 

Για το 4ο,5ο,6ο,7ο και 8ο (οι ώρες είναι ανά εβδομάδα με αναγωγή στα πέντε εξάμηνα)

1. αντί για 3 ώρες γεωδαιτικές εφαρμογές 4 ώρες

2. αντί για 22 ώρες μαθήματα υδραυλική 15 ώρες!

3. αντί για 16 ώρες μαθήματα γεωτεχνικά 14 ώρες

4. αντί για 24 ώρες μαθήματα οπλισμένου και σιδηρών 18 ώρες!

5. αντί 18 ώρες στατική, αντισεισμικά 15 ώρες

6. αντί για 11 ώρες μαθήματα οδοποιία 10 ώρες

7. αντί για 10 ώρες διαχείριση 24 ώρες!!!

σύνολο 125 ώρες αντί 141 που είναι σήμερα (25 ώρες ανά εβδομάδα)

 

Για το 9ο και 10ο εξάμηνο αναφέρει μεταπτυχιακή ειδίκευση στους τομείς:

περιβαλλοντική μηχανική, χρηματοδοτική τεχνική, κατασκευαστική τεχνική, διαχείριση τεχνικών έργων, διαχείριση έργων και προγραμμάτων.

 

Είναι εμφανής η προσπάθεια ριζικής αλλαγής της μορφής, του περιεχομένου και της αποστολής της σχολής. Η σχολή πρέπει να «κατέβει» επίπεδο να υποχωρήσει από τους υψηλούς στόχους, να εγκαταλείψει το στόχο της αριστείας. Το πτυχίο να κατακερματιστεί.

Οι απόφοιτοι δεν πρέπει να υπερέχουν από τους απόφοιτους των αμφιλεγόμενων τριετών σχολών μηχανικών του εξωτερικού, τους απόφοιτους των κολλεγίων και των ΤΕΙ.

Να είναι περιορισμένων προσόντων και δυνατοτήτων με συρρικνωμένο αντικείμενο, χαμηλόβαθμοι, χαμηλόμισθοι, πειθήνιοι, αναλώσιμοι. Με λίγες ευκαιρίες, λίγες διεξόδους, λίγες επιλογές. Ιδανικό υλικό για όλους αυτούς που η μόνη ικανότητα και δυνατότητα που έχουν είναι η εκμετάλλευση της εργασίας των άλλων και το κέρδος τους από αυτήν. Ελπίζω οι πολιτικοί μηχανικοί, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, οι καθηγητές, οι φοιτητές να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

George 78 όταν σπουδάζεις κάτι και το επιλέγεις με κάποια ισχύοντα τότε δεδομένα, δεν μπορεί ξαφνικά για συντεχνιακούς λόγους να σου αλλάζουν το επάγγελμα. Αγαπώ την αρχιτεκτονική πάρα πολύ, αν γνώριζα πριν 16 χρόνια που ξεκίνησα να σπουδάζω πως ως πολιτικός μηχανικός υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να μου στερήσει κάποιος με το έτσι θέλω αυτό τον τομέα, τότε πιθανόν να πήγαινα για αρχιτέκτονας (πιό χαμηλή βάση με τις δέσμες αν εξαιρέσεις τα σχέδια). Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ, το κράτος ΜΟΥ είχε διαμορφώσει αυτά τα δεδομένα ΟΧΙ ΕΓΩ. Για μένα αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κουβέντα.

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@2016 Δηλαδή να συνεχίσει το επάγγελμα υπό τα διατάγματα του Βασιλέως; Οι ΠΜ ΠΕ να ειναι και ΤΜ και ΑΜ (και όλα τα υπόλοιπα);

1. Από το δημοσίευμα μου αυτό κατάλαβες;

2. Είμαι ΑΤΜ και όχι ΠΜ.

3. Με τον Ν.4254/7-4-2014 το διάταγμα του βασιλέως καταργήθηκε και τυπικά.

4. Για εμάς τους Αγρονόμους & Τοπογράφους Μηχανικούς οι συνέπειες του διατάγματος του Βασιλέως είχαν στην πράξη αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Με μακρόχρονους αγώνες και συστηματική δουλειά. Με ουσιαστική παρέμβαση  στις σπουδές, στο περιέχομενο. στις κατευθύνσεις, στο επίπεδο των σχολών μας. Με την άσκηση του επαγγέλματος μας με επιμονή, συνέπεια, ποιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.