Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξαναλειτουργεί Μετά Από Επτά Μήνες το Καλώδιο με την Ιταλία - Ποιοι Χάνουν, Ποιοι Ωφελούνται


Engineer

Recommended Posts

Μετά από επτάμηνη πλήρη διακοπή το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας-Ιταλίας προβλέπεται να επαναλειτουργήσει από μεθαύριο Πέμπτη. Οι εισαγωγές φθηνότερης ενέργειας από την Ιταλία εκτιμάται ότι θα συμπιέσουν την Οριακή Τιμή Συστήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οφέλη τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους προμηθευτές ρεύματος. Αντίθετα, αναμένεται να περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου.

 

Από πέρυσι το καλοκαίρι το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας είχε σταματήσει να εξυπηρετεί ημερήσια δικαιώματα και είχε περιοριστεί μόνον στα ετήσια. Από 1/1/2014 σταμάτησε να λειτουργεί εντελώς, με την αιτιολογία ότι υπήρχε βλάβη, η οποία έπρεπε να αποκατασταθεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως ανέφεραν στο energia. gr παράγοντες της ηλεκτρικής αγοράς. Η Νότια Ιταλία έχει αναπτύξει πολλές ΑΠΕ, το φορτίο είναι χαμηλό, με συνέπεια αρκετές μονάδες φυσικού αερίου να μην λειτουργούν. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, επιπλέον 500 MW θα δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια αγορά, με ήδη χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα.

 

Όμως, η διακοπή της λειτουργίας του καλωδίου δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ ακόμη, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, θα ήταν μια κραυγαλέα περίπτωση. Ακόμη κι αν υπήρχε βλάβη, θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί σε ένα εύλογο διάστημα. «Οι διασυνδέσεις δεν εξαρτώνται από τις επιθυμίες των Διαχειριστών», τόνισε με έμφαση παράγοντας της αγοράς.

 

Έτσι, από χθες, Δευτέρα, το καλώδιο 400 KV της διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και όπως ενημερώνει ο ΑΔΜΗΕ «σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των δοκιμών, η διασύνδεση θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία (500 MW και στις δύο κατευθύνσεις) από την πρώτη ώρα της Πέμπτης 17 Ιουλίου».

 

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή πολύ ακριβότερες χονδρεμπορικές τιμές σε σχέση με τη Νότια Ιταλία εκτιμάται ότι η ροή θα είναι μονόδρομη, με εισαγωγές από την Ιταλία και όχι και αντίστροφα, με εξαγωγές προς την Ιταλία. Επίσης, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και ως τράνζιτ μεταφορά, με κατεύθυνση την αγορά της Τουρκίας, η οποία έχει τις ίδιες υψηλές τιμές σήμερα με την Ελλάδα. Οι πλειστηριασμοί ενέργειας θα γίνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ημερήσια βάση, ενώ από το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση. Θα λειτουργήσει, με άλλα λόγια, ως μια ευκαιριακή αγορά σε επίπεδο spot ή και τράνζιτ.

 

Οι αθρόες, όπως αναμένονται, εισαγωγές από την Ιταλία προβλέπεται να πιέσουν προς τα κάτω την ΟΤΣ, με πολλαπλά αποτελέσματα. Η μεν ΔΕΗ θα ωφεληθεί, καθώς θα αγοράζει φθηνότερα την ενέργεια, συνεπώς, θα μειώσει τα κόστη της, κερδίζοντας από τη λιανική αγορά. Οι προμηθευτές ενέργειας συγκαταλέγονται, επίσης, στους κερδισμένους, για τον ίδιο λόγο, καθώς θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους και ενδεχομένως να ασκήσουν, ειδικά οι ιδιώτες προμηθευτές, αποτελεσματικότερη ανταγωνιστική πολιτική για την προσέλκυση πελατών. Ωστόσο, οι μονάδες φυσικού αερίου και δη των ανεξάρτητων παραγωγών, δεν αποκλείεται να συρρικνώσουν την παραγωγή τους σε μια περίοδο μάλιστα που δεν ισχύει και ο ΜΑΜΚ.

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=83706

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όλοι θα κερδίσουν εκτός από τον τελικό καταναλωτή...

Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα και έτσι λειτουργεί!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.