Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υγρασία στο πλακακι από Α/θ


Xaxanoulis

Recommended Posts

Καλησπέρα στη παρέα ,,,, παρατηρώ εδω και μια βδομάδα υγασια σε ενα σημείο στο πλακακι (διπλα στη ντουζιέρα , το υπόλοιπο σπίτι ειναι με πάτωμα) σαν την υγρασία που πιάνουν τα ποτήρια εξωτερικά. Η Α/θ δουλευει ως εξής 17 βαθμούς στο νυχτερινο και τις υπόλοιπες ωρες με αντισταθμηση 18-20 βαθμούς. Επίσης παρατήρησα και πολλη υγρασία στις σωλήνες που βγαίνουν προς στο κολεκτερ απο την εσωτερική μονάδα της Α/θ , ειναι το δευτερο καλοκαίρι που δουλευει πέρσι δεν υπήρχε αυτη η υγρασία . Παίζει να εχει πάθει κάτι η Α/θ ;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Aν δεν έχει λυθεί ήδη το πρόβλημα, λάβε υπόψη σου τα εξής:

Η υγρασία δεν οφείλεται σε πρόβλημα της Α.Θ.

Πρέπει όλα τα σημεία των σωλήνων που μεταφέρουν κρύο νερό να είναι τέλεια μονωμένα. (αλλιώς ιδρώνουν όπως τα ποτήρια με κρύο νερό)

Η υγρασία στο πλακάκι δημιουργείται γιατί προφανώς η σωλήνα που περνάει από κάτω είναι αμόνωτη.

Επειδή δεν μπορεί να μονωθεί η σωλήνα κάτω από τα πλακάκια πρέπει η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού να μεγαλώσει.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνιμα ή να γίνεται αυτόματα, ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου με αισθητήριο και ελεγκτή του σημείου δρόσου. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παίζει να εχει πάθει κάτι η Α/θ ;

 

Λίγες έως μηδενικές αυτές οι πιθανότητες. Κατά τη γνώμη μου εκείνο που "παίζει" είναι η θερμοδυναμική κατάσταση του εσωτερικού (και εξωτερικού κατ' επέκταση) αέρα. Σε ποια περιοχή βρίσκεται το σπίτι; Στο περίπου. Μήπως π.χ. είσαι σε κάποιο νησί; Ή σε περιοχές της Δ. Ελλάδος που έχουν αυξημένη υγρασία; Έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι δεν πρέπει να είναι μονωμένες οι σωλήνες της ενδοδαπέδιας. Και αναφέρομαι σε αυτές που αποτελούν τα κυκλώματα του συστήματος. Γιατί αν ήταν μονωμένες, πως θα γινόταν η εναλλαγή θερμότητας? Οι σωλήνες προσαγωγής/επιστροφής προς κάθε συλλέκτη, ναι, πρέπει να είναι μονωμένες.

 

Άκου τώρα την άποψή μου γιατί έχω και γω στο σπίτι ενδοδαπέδιο σύστημα με Α/Θ και έχω και εγω σε λειτουργία τη "δαπεδοψύξη". Τα πράγματα είναι απλά, και έχουν σχετικά απλές λύσεις.

 

Καταρχήν το καλοκαίρι που λειτουργούμε το δροσισμό, ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ τα κυκλώματα των λουτρών. Αυτά πρέπει να είναι ανεξάρτητα όπως και σε κάθε δωμάτιο. Αυτό το κάνουμε διότι τα λουτρά είναι γενικά χώροι με αυξημένη υγρασία. Όταν λοιπόν "παγώνουμε" και το δάπεδο, είναι λογικό να σχηματίζεται υγροποίηση στο πάτωμα του λουτρού. Εγώ που έχω κλειστά τα λουτρά το καλοκαίρι, ναι μεν είναι πιο ζεστά από το υπόλοιπο σπίτι αφού δε "δροσίζονται", αλλά δεν έχω και υγροποιήσεις. Δεν έχεις παρατηρήσει ότι όταν σφουγγαρίζετε το καλοκαίρι αργεί πολύ να στεγνώσει? Ε... γι' αυτό κλείνεις και τα κυκλώματα των λουτρών όταν λειτουργείς την ψύξη.

 

Αν δεν μπορείς να απομονώσεις τα κυκλώματα των λουτρών, τότε παίζουν οι εξής λύσεις:

 

α) Ανεβάζεις λίγο, ένα-ένα βαθμό τη θερμοκρασία προσαγωγής και δοκιμάζεις.

β) Αν έχεις ΧΡΟΝΟ-θερμοστάτες, κάνεις το εξής: Δε λειτουργείς συνεχόμενα τη δαπεδοψύξη, αλλά την έχεις 2 ώρες ON, και 1 ή 2 ώρες OFF. Αυτό γιατί γενικά στην ψύξη στο δάπεδο, επειδή είναι πιο δύσκολη η μεταφορά θερμότητας, το σύστημα παρουσιάζει μεγαλύτερη αδράνεια. Έτσι, το σύστημα δουλεύει παραπάνω ώρα, ψύχεται πολύ το πάτωμα (και το πολύ πάγωμα του δαπέδου βοηθάει στην εμφάνιση υγροποιήσεων) για να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου, μετά κλείνει αλλά επειδή εμφανίζει μεγάλη αδράνεια, πέφτει και άλλο η θερμοκρασία χώρου. Οπότε, το λειτουργείς 2 ώρες, το αφήνεις να "συνέλθει" και να ψύξει 2 ώρες μόνο του, ξανανοίγεις, κλπ.

γ) Λειτουργείς μαζί και τα FC.Τα FC και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην ψύξη, γιατί είναι γενικά ψηλά στο σπίτι, και πιο γρήγορη απόκριση έχουν και αφύγρανση κάνουν.

 

Καλή δύναμη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Xaxanoulis

 

Θα μπορούσες να μας πεις πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι? Περιοχή? Fan-Coils έχεις? Σε τι θερμοκρασία έχεις τους θερμοστάτες? Από μονώσεις πως τα πας? Κατανάλωση μπορείς να μας πεις σε kWh ?

 

Merci....

Link to comment
Share on other sites

Κορινθο μένω δεν εχω fan coils., 120τετραγωνικα περίπου θερμοστατης δεν υπάρχει τη δουλευω κατευθείαν απο την οθόνη της Α/θ απο μωνοση το σπίτι ειναι καινούργιο σχεδόν οκταετίας τη κλασική μωνοση εχει τωρα δεν ξέρω ακριβώς η κατανάλωση ειναι 13.7 kWh με 13.3kwh τη ημέρα. Να σειμειωσω οτι εχω δυο μπάνια στο κυρίως με στήλη καλοριφέρ ειναι κλειστώ στο δε μικρό εχω ντουζ που περνάει απο κατω η ενδοδαπεδια και βλέπω την υγρασία μετα απο μπανιο. Μόλις τη σκουπησεις στεγνώνει και μετα το επόμενο μπανιο πάλι βγαίνει και παει λέγοντας . Αυτο δεν το είχα πέρσι που τη δούλευα.

Link to comment
Share on other sites

Και άλλη μια απόρροια η Α/θ δεν θα έπρεπε να έβγαζε νερο το καλοκαίρι η το χειμώνα όπως βγάζουν τα air conticion στην αρχή που την έβαλα (χειμώνα πριν δυο χρονια) έβγαζε νερο έξω ρώτησα τον μάστορα και μου είπε οτι το χειμωνα βγάζει το καλοκαίρι όχι, εεεεεε το περσινό χειμωνα και τωρα όλο το καλοκαίρι δεν έβγαλε ποτε νερο εξωτερικά εχω μπερδευτεί τελείως .

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε μιλάμε πάντα με πιθανότητες.

Α) Δεν γνωρίζω το υψόμετρο που βρίσκεσαι αλλά η Κόρινθος έχει γενικά πιο αυξημένη μέση σχετική υγρασία από την Αθήνα. Αν λοιπόν μια μέρα του Ιουλίου, ή ακόμα χειρότερα του Αυγούστου, οι μετρήσιμες θερμοδυναμικές συνθήκες του εξωτερικού αέρα είναι 35 οC θερμοκρασία ξηρού βολβού με 41,6% σχετική υγρασία και ένα μέρος αυτού του αέρα το εγκλωβίσουμε στο σπίτι αρχίζοντας να το ψύχουμε με ενδοπαπέδια ψύξη (χωρίς αφύγρανση) το σημείο δρόσου του (η θερμοκρασία υγροποίησής του) είναι στους 20 οC. Άρα ο σωλήνας της ενδοδαπέδιας που έχει μικρότερη θερμοκρασία (17οC - 18οC)είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να μαζεύει εξωτερικά συμπυκνώματα.

Αν σκεφτείς τώρα, εκτός από τους ενδογενείς υδρατμούς του μπάνιου που σωστά επεσήμανε προηγούμενος συνάδελφος, ότι ο αέρας του μπάνιου ανανεώνεται πάντα απευθείας από το περιβάλλον είναι πολύ πιθανός ο μηχανισμός δημιουργίας συμπυκνωμάτων και των υγρασιών όπως σου τον περιέγραψα πιο πάνω.

Καλού κακού όμως μην επαναπαυθείς στη θεωρία αλλά παρατήρησε προσεκτικά το φαινόμενο διότι μπορεί να είναι και άλλη η αιτία του.   

Β) Το αν η αντλία θα βγάλει ή όχι εξωτερικά συμπυκνώματα το Χειμώνα είναι πάλι θέμα των θερμοκρασιών περιοχών λειτουργίας της και των διαφόρων θερμοδυναμικών καταστάσεων του αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Οκ Κωνσταντίνε σε ευχαριστω για τις πληροφορίες . Θα τη σβήσω αύριο την Α/θ μιας και δρόσιζε ο καιρος θα δω πως θα παει και παμε για αναμα τον Νοέμβριο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.