Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης


Inzaghi

Recommended Posts

Έγγραφο στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες με αφορμή απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

Αποδέκτες της επιστολής ήταν οι Γενικοί Γραμματείς: Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης.

 

Η επιστολή ανέφερε:

"Είναι γνωστό ότι με την έγκριση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΥΑ Δ6/Β/οικ. 5825/30-3-2010 - ΦΕΚ407/Β'/9-4-2010) από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων», θεσπίστηκε για πρώτη φορά, το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή στην Ελλάδα του «ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, και την εξοικονόμηση ενέργειας»

 

Η πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθ. 14 της ΚΥΑ, ότι: «Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ» θεσμοθετεί ουσιαστικά την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για κάθε μίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ, και αναθέτει το καθήκον του ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή, στην οποία προσκομίζεται, προς θεώρηση, το μισθωτήριο έγγραφο.

 

Ο Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟ, με την ΠΟΛ.: 1013/07-01-2014 θεσμοθέτησε την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, για τις νέες μισθώσεις ή τροποποιήσεις μισθώσεων ακινήτων.

Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη, όμως με διάταξη της, καταργεί την υποχρέωση της δήλωσης από τον πολίτη του αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην αρμόδια φορολογική αρχή, όπως προέβλεπε η παράγραφος 3 του άρθ. 14 της σχετικής ΚΥΑ.

 

Θεωρούμε ότι το πνεύμα αυτής της πρόβλεψης ήταν να καταστεί αδύνατη η θεώρηση μισθωτηρίου συμβολαίου από την αρμόδια φορολογική αρχή, εάν για το ακίνητο δεν δηλωνόταν αριθμός πρωτοκόλλου ΠΕΑ. Η απόφαση ΠΟΛ.: 1013/07-01-2014 του Γ. Γ. της Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων του ΥπΟ, επιτρέπει την καταχώρηση δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητου ακόμα και χωρίς την δήλωση αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ.

 

Κατά την γνώμη μας, στο συγκεκριμένο σημείο, η απόφαση του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Γνωρίζουμε όλοι, ότι η επιτυχία οποιασδήποτε θεσμικής πρόβλεψης εξαρτάται από το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών με τις υποχρεώσεις που αυτή επιβάλει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αποδειχτεί ότι μετά την εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, πολλοί πολίτες δεν προχωρούν στη έκδοση ΠΕΑ για το ακίνητο που μισθώνουν, ως οφείλουν.

 

Δεδομένου ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν βασικούς στόχους του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2011 – 2020, προτείνουμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την:

 

Α. Προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το πνεύμα των προβλέψεων της ΚΥΑ.

Β. Τροποποίηση της Απόφασης του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων και

Γ. την τροποποίηση της ΚΥΑ Δ6/Β/οικ. 5825/30-3-2010, εάν κρίνεται απαραίτητη, ώστε μετά την κατάργηση της θεώρησης μισθωτηρίων συμβολαίων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, να προβλεφθεί η υποχρέωση δήλωσης αριθμού πρωτοκόλλου ΠΕΑ στην ηλεκτρονική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας".

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μετα απο ανακινηση του βαλτωμενου θεματος με μεριμνα μου και προσωπικη δουλεια ενος εξαιρετου συναδελφου, προσφατως εκλεγμενου στο ΤΕΕ ΤΚΜ απεσταλη προς πασα αρμοδια κυβερνητικη κατευθυνση η επιστολη αυτη απο τον προεδρο του ΤΕΕ ΤΚΜ που δημοσιευεται στη σελιδα 5 του Τεχνογραφηματος που επισυναπτω.

 

Μακαρι αυτη τη φορα να υπαρξει αποτελεσμα στην προσπαθεια μας.

TEXNO490_5.pdf

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μην το αφήσουμε παιδιά, όσοι στείλαμε επιστολές, ας το ξανακάνουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό , συμφωνώ να στείλουμε επιστολές όσο το δυνατόν  περισσότεροι από εμάς. 

 

Συγχαρητήρια και στους Συναδέλφους για την μέχρι τώρα προσπάθεια τους . 

Edited by ISMINI
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να μην κάνουμε τίποτε. Μπορεί να τους τσαντίσουμε και να το καταργήσουν και για τις αγοραπωλησίες!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπως ελεγε καποιος για τις εξετασεις "μη δινεις τα θεματα στη δημοσιοτητα, θα τσατιστουν και θα βαλουν πιο δυσκολα τοτε να σας γ@μησουν"  :mrgreen:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pipo +1 (μόνο τόσο μπορώ) σε σένα για τη συνεχή προσπάθειά σου στο θέμα και πολλές ευχαριστίες στο νεοεκλεγέντα συνάδελφο του ΤΕΕ-ΤΚΜ.Ευελπιστούμε όλοι να πιάσουν τόπο οι προσπάθειές σας προς όφελος όλων μας... :)

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω μια αγορά ακινήτων η οποία πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας των ιδιωτών, την κατακόρυφη πτώση των τιμών πώλησης και γενικά άνοδο του ρίσκου και της αβεβαιότητας στις επενδύσεις σε ακίνητα, που λίγα έτη πριν ήταν από τις πιο σίγουρες. 
Και σαν να μην είναι αρκετή η υπερφορολόγηση της ιδιοκτησίας είτε επιφέρει εισόδημα, είτε όχι πλέον, κρίνετε σκόπιμη την έκδοση πιστοποιητικών, που πιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένους προβληματισμούς που έχω:
1) Διερωτώμαι με ποιόν τρόπο προστατεύεται το περιβάλλον με την κατάταξη των υφιστάμενων κτηρίων σε κατηγορίες, με χρέωση του ιδιοκτήτη.
2) Θα προτιμούσα να ενθαρρύνω την ανέγερση νέων κατασκευών, με υψηλές απαιτήσεις σε βιοκλιματικό, έξυπνο σχεδιασμό, που θα πετύχαιναν πράγματι την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα έδινα στην κοινωνία (ως Πολιτικός Μηχανικός) αυτό που πραγματικά σπούδασα για να παρέχω (σοφές λύσεις ενός επιστήμονα, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων), παρά να αναγκάζω τον κόσμο να με αμοίβει υποχρεωτικώς για μια υπηρεσία που πρακτικά δεν του προσφέρει τίποτα.
3) Πιστεύετε ότι πολιτικές όπως τα ΠΕΑ ενθαρρύνουν την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου;

4) Πιστεύετε πως η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι 100% ανθρωπογενής;
5) Θεωρώ πως είναι κρίμα οι πολιτικές, παγκοσμίως, για την προστασία του περιβάλλοντος (είτε πρόκειται για την ισορροπία των φυσικών κύκλων, είτε καθαρά από αισθητική άποψη) να έχουν πραγματικό στόχο την μεσοπρόθεσμη είσπραξη, είτε αυτό λέγεται ΠΕΑ, είτε τακτοποίηση(!!!) αυθαιρέτων.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.