Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαίρεση από έκδοση ΠΕΑ


lenaki85

Recommended Posts

Δύο μικρές παρατηρήσεις.

Έλαβα τη μελέτη θερμομονωσης από το φάκελο της άδειας και δείχνει όλο το κτήριο θερμομονωμενο, τόσο το βιοτεχνικο όσο και τα γραφεία μπροστά.

 

Το κομμάτι του βιοτεχνικου-βιομηχανικου κτηρίου το θεωρώ θερμαινομενο και τους διαχωριστικους τοίχους αδιαβατικους ή το θεωρώ ΜΘΧ και τους διαχωριστικους με απώλειες?

 

Προκύπτει, Πανο, από κάπου αυτό που ανέφερες πιο πάνω ότι ως χρήση θεωρείται θερμαινομενη?

 

Γιατί αν βγάλω μια φώτο να δείξω, είναι προφανές ότι δε θερμαινεται. Μια τεράστια ενιαία επιφάνεια είναι με ηλεκτρομηχανολογικο εξοπλισμό.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μελέτη θέρμανσης που να δείχνει θέρμανση  και του βιομηχανικού χώρου, στην πολεδομία;

 

Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά, έχω την εντύπωση ότι με τον ΚΘΚ, πολλές φορές μονώναμε και δοκμικά στοιχεία ΜΘΧ (όπως π.χ. τα κλιμακοστάσια), που δεν είχαν συστήματα θέρμανσης.

 

Εγώ προσωπικά σε όσες μελέτες θερμομόνωσης έχω κάνει, πάντα θεωρούσα μονωμένο κέλυφος αυτό που θερμάινεται. Σε ολές τις πολυκατοικίες έκανα μελέτη με το κλιμακοστάσιο αμόνωτο και μονωμένα τα διαμερίσματα.

Link to comment
Share on other sites

Μελετη θερμανσης δεν κατατεθηκε.

Το βιομηχανικο κτηριο στο κυριο σωμα του θερμαινοταν με κατι τερατα αεραγωγους που καιγανε πετρελαιο με δεξαμενη στο δωμα. Τα γραφεια δεν ειχαν θερμανση.

Ηρθε ο ιδιοκτητης και μου το εδειξε γιατι δεν το αναγνωριζα.

 

Και κατι ακομα...

Ενω στην πολεοδομια και στη μελετη φενεται ενιαιο κτηριο το μπροστα τμημα των γραφειων με το πισω βιομηχανικο μερος, στην πραξη το μπροστα τμημα εχει δικα του σκυροδεματα (τοιχεια, δοκους κλπ) απο το πισω τμημα του βιομηχανικου μερους.

Δεν ξερω αν δενουν μεταξυ τους και λειτουργουν μονολοθικα η οχι.

Στη φωτογραφια που ανεβαζω φαινεται η δοκος και το υποστηλωμα στη γωνια να ανηκουν ξεκαθαρα στο βιομηχανικο κομματι, με το τμημα γραφειων να εχει δικα του υποστηλωματα και δοκους. Ο διαχωριστικος τοιχος ανηκει στο τμημα των γραφειων και δεν ειναι κοινος.

 

Που θελω να καταληξω...

Θα το θεωρουσαμε επισης τμημα κτηριου ή θα θεωρουσατε το τμημα των γραφειων ως ξεχωριστο κτηριο αυτοτελες, παρα το οτι ενωνεται και επικοινωνει με το βιομηχανικο κομματι?

 

post-47080-0-23147000-1462975152_thumb.jpg

post-47080-0-26670400-1462975249_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Σε κατάστημα 100τ.μ. το οποίο μισθώνεται, από τον ίδιο και με την ιδία χρήση, για πάνω από 30 χρόνια ......κατά χρονικά διαστήματα γίνεται αναπροσαρμογή του μίσθιου. Το τελευταίο συμφωνητικό έγινε το 2011, με λήξη το 2014. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι το 2014 (νέο συμφωνητικό - ανανέωση κλπ) και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Τώρα θέλουμε να γίνει ανανέωση του συμφωνητικού.

Θα χρειαστεί έκδοση ΠΕΑ;

Σημειώνω ότι μεταξύ 2014 και 2016 άτυπα συνεχίστηκε η μίσθωση με το συμφωνητικό του 2011.

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

για μενα δεν χρειάζεται. Τα μισθωτήρια μετά την λήξη δεν παύουν να ισχύουν , απλά αποκτούν χαρακτήρα <<αορίστου χρόνου>>

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα,

έχω μια περίπτωση βιοτεχνικής-βιομηχανικής αποθήκης συνολικής επιφάνειας 7.000μ² που εντός του κτιριακού της όγκου υπάρχει διώροφο τμήμα γραφείων (όπως στο παρακάτω σχήμα), επιφάνειας ~600μ².

Απαιτείται η έκδοση Π.Ε.Α για το κομμάτι των γραφείων ή όχι;

Στην περίπτωση που απαιτείται (θεωρώ πως ναι), το δηλώνω ως Κτριακή Μονάδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το U/2 για τους Μ.Θ.Χ του υπογείου (κάτω από το τμήμα των γραφείων έχει υπόγειο) και της βιομηχανικής αποθήκης;

Ρωτώ καθώς η ΤΟΤΕΕ το επιτρέπει για τμήμα κτιρίου. Το τμήμα κτιρίου άραγε έχει την ίδια σημασία με την Κτιριακή Μονάδα.

Ευχαριστώ

 

skarifima.pdf

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΑ για τα γραφεία χρειάζεται και όπως ερμηνεύω τον νόμο (Ν. 4122/2013, άρθρο 2) αυτά δεν* είναι <<τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά>>, όπου ως κτίριο νοείται <<στεγασμένη κατασκευή με τοίχους για την οποία χρησιμοποιείται ενέργεια προς ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου>>. Η αποθήκη δεν απαιτεί ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών (κατά τον ΚΕΝΑΚ) του εσωτερικού της χώρου. Τα γραφεία απαιτούν κάτι τέτοιο, οπότε, κατ' εμέ πάντα, τα γραφεία αποτελούν το "κτίριο" κατά ΚΕΝΑΚ.

Από εκεί και πέρα είναι λαλακία και εντελώς τρελό να καταχωρηθεί ένας μ.θ.χ. επιφάνειας 6700m2 και όγκου 71900m2. Η γειτονία με αυτόν, προσομοιάζει αυτή της επαφής με θερμαινόμενο χώρο, δηλαδή τα δομικά στοιχεία συμπεριφέρονται -σχεδόν- σαν αδιαβατικά.

Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις, στην ΤΟΤΕΕ, π.χ. ανάλογα με τον όγκο ή επιφάνεια του μ.θ.χ. σε σχέση με αυτά του εξεταζόμενου κτιρίου, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα παλαβά.

 

* Αν δεχθούμε ότι τα γραφεία αποτελούν "τμήμα κτιρίου" ή "κτιριακή μονάδα", τότε το αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για την ενερ. επιθεώρηση ενός ολόκληρου π.χ. κτιρίου κατοικιών (πολυκατοικίας). Γιατί εκεί να περιγραφούν-καταχωρηθούν οι μ.θ.χ. όταν εκδίδεται ΠΕΑ για όλες τις κατοικίες μαζί;

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την ΕΥΕΠΕΝ μου είπαν ότι θα πρέπει να δηλωθεί ως Κτιριακή Μονάδα.

Η δική σου άποψη είναι ότι πρέπει να δηλωθεί ως κτίριο; (αν κατάλαβα καλά)

Και επαναλαμβάνω την ερώτησή μου, εφόσον δηλωθεί ως κτιριακή μονάδα (όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά) θα μπορούσα να "πατήσω" στην ΤΟΤΕΕ;

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, εγώ λέω "κτήριο" (ολόκληρο).

 

Λογικά σκεπτόμενος, αν δεχθώ την άποψη της ΕΥΕΠΕΝ, ναι μπορείς. Στο λογισμικό δεν έχει "κτιριακή μονάδα" αλλά "τμήμα κτιρίου". Παρομοίως στην ΤΟΤΕΕ, ενότητες 3.2.2.3. & 3.2.3.5. Οπότε ναι, λέω πως μπορείς.

Και θα είναι και το λογικό. Κι όχι να καταχωρήσεις 7000τ.μ. μ.θ.χ. Έλεος δηλαδή, αλλά ας βρουν λύση για να μην καταφεύγουμε σε αυθαίρετες ερμηνείες. Θα μου πεις άλλα σοβαρότερα δεν κάνουν, αυτό είναι πολύ λίγο.

 

Η ΕΥΕΠΕΝ, τι άποψη έχει για το παράδειγμα με την πολυκατοικία (θα μπορούσε να είναι κτήριο γραφείων); Εκτός κι αν εκεί το θεωρούν ολόκληρο κτήριο όλο μαζί με τους μ.θ.χ., με το σκεπτικό ότι αυτοί εξυπηρετούν την καθαυτό χρήση (π.χ. κατοικίες ή γραφεία). Αλλά και τα γραφεία στην περίπτωσή σου εξυπηρετούν την λειτουργία της αποθήκης, οπότε αν η κύρια χρήση (κατά τον ΚΕΝΑΚ πάντα) είναι "αποθήκη" τότε δεν απαιτείται ΠΕΑ.

Έτσι γίνεται αν κάνεις παπατζηλίκια.

Κάπου τα έχουν μπερδέψει στην ΕΥΕΠΕΝ. Σε άλλον του είπαν πως σύστημα οροφής (σαν τερματικές μονάδες) είναι οι κασέτες οροφής.. Ό,τι να' ναι...

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα σε όλα αυτά είναι ότι στο τέλος μου είπαν ότι εγώ πρέπει να αποφασίσω εάν απαιτείται ΠΕΑ, εάν δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο χώρος των γραφείων μπορεί να θεωρηθεί Κτιριακή Μονάδα.

Η ερώτηση που μου κάνανε ήταν εάν τα γραφεία έχουν ανεξάρτητη είσοδο ή η είσοδος στα γραφεία γίνεται μέσω της βιοτεχνικής αποθήκης καθώς και εάν τα γραφεία θα μπορούσαν να μισθωθούν ξεχωριστά.

Μου ανέφεραν και μια περίπτωση όπου σε ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, εντός του κτιριακού όγκου και περίπου στο μέσο της κάτοψης υπήρχαν γραφειακοί χώροι, όπου για το τμημα των γραφείων είχε εκδοθεί ΠΕΑ.

Η ΕΥΕΠΕΝ προέβη σε ανάκληση του ΠΕΑ και σε κυρώσεις στον Ενεργειακό Επιθεωρητή καθώς μου είπαν ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί το ΠΕΑ διότι η πρόσβαση στα γραφεία γίνεται αποκλειστικά και μόνο μεσω του βιομηχανικού κτιρίου.

Ευχαριστώ και πάλι

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.