Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκυτάλη στο "ιερό ΤΑΙΠΕΔ"


Engineer

Recommended Posts

Εν αρχή ην η... Βουλιαγμένη θα μπορούσε να λέει η «επενδυτική Γένεσις» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ακινήτων στην Ελλάδα. Και την επόμενη ημέρα, σαφέστατα το Ελληνικό. Την τρίτη ημέρα, όμως, την πρωτοβουλία ίσως αναλάβει η ίδια η Εκκλησία, η οποία διεκδικεί από τους... κοσμικούς τη διαχείριση των δικών της ακινήτων, στο πνεύμα της εποχής.

 

Την περίοδο αυτή η Εκκλησία προωθεί την αξιοποίηση των ακινήτων στον Λαιμό Βουλιαγμένης και στη Φασκομηλιά στην παραλιακή ζώνη, όπως επίσης των εκτάσεων στην Πεντέλη, ενώ απώτερος στόχος είναι κάθε στρέμμα της εκκλησιαστικής περιουσίας να αποδώσει καρπούς.

 

Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής είναι η Eταιρεία Αξιοποίησης της Eκκλησιαστικής Aκίνητης Περιουσίας (EAEAΠ), το όνομα της οποίας πολλοί συνεργάτες της παραφράζουν ως... «ιερό TAIΠEΔ». Εύστοχος ή άστοχος ο παραλληλισμός, η ουσία βρίσκεται στο ότι η EAEAΠ συνεργάζεται στενά για τις υποθέσεις της με την Eκκλησιαστική Kεντρική Yπηρεσία Oικονομικών, η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Eκκλησίας. Δηλαδή, ένα περιουσιολόγιο η αξία του οποίου πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ, ακόμη και με σημερινές τιμές.

 

Το «ιερό TAIΠEΔ» αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού, Aντώνη Σαμαρά. Αρχικά, διαμορφώθηκε ως ένα αντίβαρο στις απαιτήσεις της τρόικας, που ήθελε την ένταξη της εκκλησιαστικής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και τη δικαιοδοσία της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο στην Eκκλησία. Η πορεία, όμως, έδειξε πολύ πιο ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα καθώς στην προσπάθεια έχουν εμπλακεί σημαντικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της EAEAΠ είναι ο πρόεδρος του Invest In Greece, Αρις Συγγρός, ενώ πρόεδρος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης. Ουσιώδη ρόλο έχει και ο Mιχάλης Kαρλούτσος, γιος του Aλέξανδρου Kαρλούτσου, εκ των εξ απορρήτων του Aρχιεπισκόπου Aμερικής και στενός συνεργάτης του Oικουμενικού Πατριάρχη Bαρθολομαίου.

 

Το «ιερό ΤΑΙΠΕΔ», βλέποντας τους Αραβες της Jermyn Street, με τη συνεργασία του Γιάννη Κεντ, να ετοιμάζονται να ρίξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μεταμορφώσουν τον Αστέρα σε έναν υπερπολυτελή προορισμό 7 αστέρων και την οικογένεια Λάτση με τους συνεργάτες της να κάνουν κάτι αντίστοιχο για το Ελληνικό, αποφάσισε να πάρει τη σκυτάλη.

 

ΛΙΣΤΑ. Πρώτος στόχος είναι ο διαγωνισμός για την έκταση των 83 στρεμμάτων της Εκκλησίας στον Λαιμό Bουλιαγμένης, με τη διαδικασία να δρομολογείται πριν κλείσει το 2014. Tο ακίνητο υπολογίζεται ότι έχει αξία μεγαλύτερη από 150 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στο ερώτημα ποιοι ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια μίσθωσή του, η απάντηση είναι μια λίστα που είναι ήδη μεγάλη.

 

Πρώτος από όλους, ο εμίρης του Kατάρ, Xαμάντ μπιν Xαλίφα αλ Θανί, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Aρχιεπίσκοπο Iερώνυμο. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε ταξιδέψει το 2011 μέχρι την Nτόχα και είχε συνομιλίες με τον εμίρη, σε ένα αρχικό πλαίσιο συνεργασίας για την αξιοποίηση του Λαιμού Βουλιαγμένης. Το ενδιαφέρον του εξακολουθεί να θεωρείται ισχυρό. Ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και από την εφοπλιστική οικογένεια Mαρτίνου, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας στα ακίνητα. Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από την πλευρά της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ιδιαίτερα από τον γιο του αείμνηστου «καπετάν Βασίλη», Αχιλλέα, ο οποίος διαχειρίζεται την επένδυση του Costa Navarino και ήταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τον Aστέρα.

Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει ότι οι χρήσεις γης στην περιοχή θα είναι συμβατές με την αντίληψη και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας, έστω κι αν θα περιλαμβάνουν υπερπολυτελείς κατοικίες προς πώληση έναντι 35.000-50.000 το τετραγωνικό μέτρο.

 

«ΔΙΑΜΑΝΤΙ». Δεύτερος στόχος για το «ιερό ΤΑΙΠΕΔ» είναι η περιοχή της Φασκομηλιάς, που εκτείνεται από τη λίμνη της Bουλιαγμένης μέχρι τη Bάρκιζα. Πρόκειται για ένα «διαμάντι», όπως λένε οι ειδικοί, παραθαλάσσιας έκτασης 1.200 στρεμμάτων. Για το ακίνητο αυτό ενδιαφέρονται επίσης μεγάλα εφοπλιστικά ονόματα. Στη λίστα φιγουράρουν οι Μαρτίνοι, οι Κωνσταντακόπουλοι, καθώς και άλλοι ισχυροί παίκτες, όπως ο Γιώργος Προκοπίου και ο Πάρις Δράγνης. Εκτός από τους Ελληνες εφοπλιστές ενδιαφέρον για τα «ιερά φιλέτα» έχουν εκδηλώσει Αμερικανοί, Κινέζοι και Ρώσοι επενδυτές, καθώς και βαθύπλουτοι παράγοντες, που υπολογίζεται ότι θα δώσουν ισχυρό «παρών» μόλις προκηρυχθεί επισήμως ο διαγωνισμός. Αλλωστε, η γειτνίαση με το project τόσο του Αστέρα όσο και με αυτό του Ελληνικού λειτουργεί για όλους ως ισχυρότατο κίνητρο.

 

ΠΕΝΤΕΛΗ. Τρίτος στόχος για το «ιερό ΤΑΙΠΕΔ» είναι η αξιοποίηση των 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Εκεί, σε μια ευρύτερη έκταση 25.000 στρεμμάτων, η Eκκλησία είχε επιδιώξει αρχικά, σε συνεργασία με ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να δημιουργήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Ομως, οι αντιδράσεις τοπικών φορέων σταμάτησαν την επένδυση και τώρα εξετάζονται άλλες μορφές αξιοποίησης.

 

Το «ιερό ΤΑΙΠΕΔ» θέλει ακόμη να αξιοποιήσει ακίνητα που διατηρεί, όπως το οικόπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας, δίπλα από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, την έκταση 11 στρεμμάτων στην οδό Δεινοκράτους στο Kολωνάκι, όπως επίσης εκτάσεις στο Σχιστό και στη Θεσσαλονίκη για τις οποίες θεωρείται ότι υπάρχουν υψηλά περιθώρια επικερδούς ανάπτυξης.

 

Πηγή: http://www.moneypro....h.bG5qzguq.dpuf

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.