Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Κενές» οι υποσχέσεις για τα κενά ακίνητα


Engineer

Recommended Posts

«Ανθρακες» αποδείχθηκαν οι μέχρι τώρα υποσχέσεις για λύση στο ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με έκπτωση 25%-30%.

 

Οι ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ δεν περιελάμβαναν κάποιο μέτρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα προκαλώντας νέα… αναταραχή στους ιδιοκτήτες.

 

Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο μέλλον. «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην τρόικα και μόνο αν πει αυτή το «ναι» και δεν είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος θα υπάρξει έκπτωση για τα κενά διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία. Όμως, λένε οι ίδιες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση μέτρησε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το έβγαλε πάνω από 100 εκατ. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να μην πάει σε διορθώσεις φέτος αλλά να το κάνει από το 2015, εκτός κι αν συμφωνήσει η τρόικα.

 

Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Οι δόσεις θα είναι οριστικά έξι μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Επομένως θα προκύψει μικρότερος φόρος που μπορεί να ξεπερνά το 50%.

 

Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη κι αν χρωστούν δηλαδή θα παίρνουν την έκπτωση ή απαλλαγή οι δικαιούχοι (άνεργοι, ανάπηροι κ.λπ.). Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία και τέλος απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.

 

Κατά τα λοιπά ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι οι διορθώσεις θα ευνοήσουν 2 εκατ. φορολογούμενους.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

[η προιστορια...]

 

Οι προτάσεις που προκρίνονται για τον νέο φόρο ακινήτων

[29.01.2013]
 

 

Οι προτάσεις που προκρίνονται για τον νέο φόρο ακινήτων.

Το γνωστό κόλπο των διαρροών εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο επερχόμενο φόρο ακινήτων .

Σύμφωνα λοιπών με δημοσίευμα της Hμερησίας:
 
.....
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Δευτέρας, δείχνουν προς τα που θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Οπως όλα δείχνουν, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές κλίμακες, με χαμηλό αφορολόγητο όριο και θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο και έπειτα.

Στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρης με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου φόρου με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ ευρώ το 2014. Τα σενάρια που εξετάζονται για τις κλίμακες είναι: Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και φυσικά για τα κτίρια, μία για τα ακίνητα των νομικών προσώπων και μία για τα αγροτεμάχια.

Για τα κτίσματα οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως προς το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ ενώ σίγουρα πιο χαμηλό θα είναι για τα αγροτεμάχια.

Σοκ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες προκαλεί η πρόταση για επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλλει αφορούν στην καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Για τα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα. Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης. Για τα ακίνητα νομικών προσώπων συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%) για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.
 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν μπορούσαμε να αλλάζουμε κυβερνήσεις με την ίδια ευκολία που αλλάζουν τους νόμους, τότε μάλλον δεν θα υπήρχε "ανάγκη" για "βελτιώσεις" στους "νόμους" που ψηφίζουν...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μα τότε δε θα λέγονταν κυβερνήσεις. θα λέγονταν συνεργάτες.

 

αλλάζουν τους νόμους επειδή κι ο κόσμος αλλάζει τη στάση του ανάλογα με τη φορολογία που του επιβάλλεται.

 

η φορολόγηση των κενών - μη ηλεκτροδοτούμενων κλπ προέκυψε επειδή αυξήθηκαν τα ακίνητα που θα δηλώνονταν κενά. η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει ένα στάνταρ ποσό. αν εμείς κλείνουμε επιχειρήσεις, εκκενώνουμε σπίτια, δηλώνουμε άνεργοι, καταθέτουμε πινακίδες, αλλάζουμε καύσιμο για να γλιτώσουμε φόρους, αμέσως θα αλλάζει και η φορολογία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.