Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιές οι άμεσες επιπτώσεις για τους εργολήπτες από τους νέους νόμους


Engineer

Recommended Posts

Αμάν ρε παιδιά είναι κάτι καλό και πάτε να βγάλετε από την μύγα ξύγκι...!!! Καλά κάνει και το βάζει επί της συμφωνηθείσας ! Αφού τόσο θα πληρωθεί ο εργολάβος ! Και πλέον οι εγγυητικές είναι δύσκολες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Toτε καλυτερα θα ηταν να καταργηθουν εντελως οι εγγυητικες (δεν το λεω ειρωνικα).

 

Kαι δεν πιστευω οτι αυτο το Κρατος, υπαρχει περιπτωση να κανει κατι για καλο. Καπου αποσκοπεί αυτή η κινηση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς παρεξήγηση, αυτή τη διάθεση τιμωρίας των συναδέλφων που "τολμούν" να δίνουν εκπτώσεις σε μειοδοτικούς (!!) διαγωνισμούς, δεν την καταλαβαίνω...
Η γενικότερη επίσης αντίληψη ότι μεγάλη έκπτωση => όχι καλή ποιότητα δουλειάς επίσης δεν μου φαίνεται λογική! Δλδ ο κάθε εργολήπτης έχει 2 τρόπους να κατασκευάζει και να προγραμματίζει το έργο, ανάλογα την έκπτωση? Και συνεπώς κάνει ό,τι γουστάρει? Αν είναι με 40% έκπτωση βάζει μισά σίδερα και δύο κατηγορίες κάτω μπετό? Ενώ στο 12% τον πιάνει το φιλότιμο? Εντέλει, πού είναι οι έλεγχοι αν συμβαίνει αυτό?Ή μήπως είναι πιο εντατικοί οι έλεγχοι στα έργα με μικρές εκπτώσεις??? 
Η εγγυητική καλής εκτέλεσης γιατί υπάρχει?
Το νομικό πλαίσιο για να είναι εξασφαλισμένος ο ΚΤΕ γιατί υπάρχει? 
Και τέλος μην τρελαθούμε, εμείς οι νεότεροι! Όχι! Ένας 30χρονος δεν έχει ούτε την εμπειρία ούτε τις πρακτικές γνώσεις να δώσει την έκπτωση που δίνει ένας ευσυνείδητος και καλός κατασκευαστής 50 χρονών! Και φυσικά ούτε να φτιάξει αντίστοιχο έργο!
Αν δεν κατασκευάζονται σωστά τα έργα, φταίει ο ΚΤΕ και αυτοί που δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα!
Αυτά για την αυτοσπίλωση του κλάδου!

Link to comment
Share on other sites

Εαν αναφέρεσαι σε εμενα, δεν είπα να τιμωρουνται οσοι δινουν μεγαλες εκπτωσεις (αλλωστε προσωπικα ο,τι εργο εχω παρει, το εχω με μεγαλη εκπτωση), αλλα μου φαινεται εντελως παραλλογο αυτο που γινεται.

Μεχρι τωρα ζητουσαν υπερβολικα υψηλες εγγυητικες αναλογα με το ποσοστο της εκπτωσης και τωρα αντιστρεφουν την λογικη και ζητανε μικροτερη εγγυητικη σε σχεση με την εκπτωση.

 

Δεν αναφερομαι συγκεκριμενα σε αυτο το θεμα, που φυσικα κι ειναι καλο που μικρυναν οι απαιτησεις των εγγυητικων, αλλα αναφερομαι γενικα στον τροπο που λειτουργουν οι νομοθετες.

Δεν υπαρχει μια συγκεκριμενη λογικη και ενα συγκεκριμενο πλαισιο.

Ισχυει κατι σημερα αλλα αυριο θα ισχυει ακριβως το αντιθετο. Αυτο ειναι που με ενοχλει.

π.χ. στο συγκεκριμενο παραδειγμα, μεχρι τωρα "τιμωρουσαν" οσους εδιναν μεγαλες εκπτωσεις, αλλα τωρα θα "τιμωρουν" οσους δινουν μικρες εκπτωσεις.

Σαν μετρο μας εξυπηρετει, αλλα η λογικη ειναι η ακριβως αντιθετη με ο,τι ξεραμε.

Αυτο που με ανησυχει, ειναι τι αλλες αλλαγες θα κανουν και θα αλλαξουν ριζικα τα παντα εις βαρος μας φυσικα.

 

Κατι αλλο παραλλογο που ισχυει, ειναι οτι η εμπειρια δινεται με βαση τον λογαριασμο που πληρωνεται και οχι με βαση τις εργασιες που εκτελεστηκαν.

Δεν υπαρχει κανενας λογος στην εμπειρια να λαμβανεται υποψην η εκπτωση.

 

Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι νομοθετουν χωρις καποια λογικη

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Γιατί μπλέκεις εγγυητική με έκπτωση ? Κάποιος θα πάρει το έργο. Αυτός με την μεγαλύτερη έκπτωση προφανώς. Τέλος. Μέχρι εκείνο το σημείο δεν έχι μπει η εγγυητική στο παιχνίδι. 

 

Από εκεί και πέρα βοηθάει αυτόν που πήρε το έργο να δώσι μικρότερη εγγυητική. Που είναι το κακό σε αυτό ? Και μάλιστα την ορίζει σαν ποσοστό της αμοιβής που θα λάβει ο εργολάβος, που είναι το παράλογο σε αυτό ?

 

Γιατί λες ότι ευνοείται αυτός που κάνει έκπτωση ? Μα έτσι και αλλιώς αυτός θα πάρει το έργο. Να ταν η εγγυητική μέρος της προσφοράς να σε καταλάβω...

Link to comment
Share on other sites

Μεχρι τωρα ισχυε ακριβως το αντιθετο. Η εγγυητικη πηγαινε με βαση την εκπτωση και με μαλιστα με "ενισχυμενη αναλογικη"

 

Για ποιον λογο ζητανε εγγυητικη?

ενα ακραιο παραδειγμα για να δειξουμε οτι το να πηγαινει η εγγυητικη αναλογικα με την συμβαση ειναι αντιθετο με τον λογο για τον οποιο ζητανε εγγυητικη.

Εστω δινω εκπτωση 100%. Υπογραφω μηδενικο συμφωνητικο και τους δινω εγγυητικη για 0,00 €. Δεν ξεκιναω ποτε το εργο και δεν ασχολουμαι. Θα εκπεσει η εγγυητικη των 0 € ? χαρισμα τους.

Ξαναρωταω για ποιον λογο ζητανε εγγυητικη?

Σε εργα εκατομμυριων με εκπτωσεις 60% θα ζητανε εγγυητικες μερικων χιλιαδων.

Εαν ο αναδοχος δει οτι δεν τον συμφερει τελικα να φτιαξει το εργο με 60% θα το παραταει, χαρισμα τους η εγγυητικη των 30.000

 

Ξερω προσωπικα καποιον που ειχε δωσει καποτε 90% εκπτωση.

 

Για να απαντησω εγω, η εγγυητικη εχει λογο υπαρξης για την "εξασφαλιση" του Κυριου του εργου οτι ο αναδοχος θα εκτελεσει το εργο. Εαν τον διευκολυνει ωστε να μπορει να παρατησει το εργο χωρις να εχει μεγαλο οικονομικο κοστος για τον αναδοχο τοτε αυτο ειναι αντιθετο με τον λογο υπαρξης της εκπτωσης.

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τι λες....

 

Μέχρι τώρα η εγγυητική πήγαινε επί ολόκληρου του πρ/σμου χωρίς την έκπτωση. Αυτό πάνε να διορθώσουν. Και ξαναρωτάω λοιπόν....γιατί επηρεάζεται ο ανταγωνισμός από το μέγεθος της εγγυητικής ?! Γιατί ευνοείται ο Α έναντι του Β ? Μπαίνει η εγγυητική μέσα στην προσφορά ?

 

Εγώ θα δώσω προσφορά με 40% έκπτωση και εσύ θα δώσεις με 20% έκπτωση. Το έργο θα το πάρω εγώ επομένως. Το τι εγγυητική θα δώσω μετά εσένα τι σε νοιάζει ? Αν έπαιρνες το έργο θα έδινες εγγυητική μεγαλύτερη...όμως αυτό είναι άτοπο αφού δεν μπορείς να το πάρεις με μεγαλύτερη προσφορά. Άρα αυτό που λες δεν έχει νόημα.

 

Το να πρέπει να ζητάνε εγγυητική ή όχι είναι άλλο θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

α)Για ποιον λογο ζητανε εγγυητικη? για την προστασια και εξασφαλιση του Δημοσιου συμφεροντος. Οχι για την  διευκολυνση του  αναδοχου.

 

β)Επηρρεαζεται ο ανταγωνισμος, γιατι πολλοι δεν εδιναν μεγαλες εκπτωσεις γιατι δεν μπορουσαν να βγαλουν μεγαλες εγγυητικες. Τωρα ομως μπορει δεν υπαρχει ο βραχνας των μεγαλων εγγυητικων και μπορει ο καθενας να δωσει μεγαλη εκπωση χωρις να χρειαζεται να "εγγυηθει" οτι θα το κατασκευασει το εργο.

 

γ)Εαν παρεις εσυ το εργο με 60%, δωσεις εγγυητικη 10.000, δεις οτι δεν σε συμφερει να το φτιαξεις και το παρατησεις αφου δεν εχεις οικονομικες κυρωσεις, δεν με αφορα εμενα που το εχασα το εργο?

 

Παει καποιος και παιρνει ενα εργο με 70%, μπραβο του. Μπορει ομως να εγγυηθει οτι θα τελειωσει το εργο ή θα το παρατησει?

ο Α που μπορει να εγγυηθει οτι θα εκτελεσει το εργο, χανει το εργο απο τον Β ο οποιος δεν μπορει να εγγυηθει οτι θα εκτελεσει το εργο.

Αυτο δεν επηρρεαζει τον ανταγωνισμο?

 

και δεν μιλαω μονο απο την μερια του ανταγωνισμου, αλλα και σαν πολιτης.

Πώς προστατευεται το Δημοσιο συμφερον?

οταν ο αναδοχος ειναι υποχρεωμενος να εγγυηθει οτι θα εκτελεσει το εργο ή οταν ειναι ελευθερος να το παρατησει εαν δει οτι δεν βγαινει?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

 

Μέχρι τώρα η εγγυητική πήγαινε επί ολόκληρου του πρ/σμου χωρίς την έκπτωση.

 

δεν ξερεις για την προσθετη εγγυητικη?

καποιος που εδινε εκπτωση πανω απο 42% επρεπε να δωσει εγγυητικη 40% του προυπολογισμου του εργου.

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Επειδή το κράτος δεν έχει μόνο ΕΔΕ αλλά και πολίτες που πρέπει το κράτος να υπολογίζει τους φόρους τους, εγώ προσωπικά είμαι σύμφωνος με τον Paul_Mix._

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.