Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι Έλληνες (υποτίθεται) ότι θεωρούν σημαντικό το περιβάλλον – Ευρωβαρόμετρο


Engineer

Recommended Posts

 
 

 

 


Χμμμ. Πόσοι Δήμαρχοι έχουν συλληφθεί τον τελευταίο καιρό γιατί πετούσαν απορρίμματα στα ποτάμια και στα δάση τους; Και μάλιστα σε τουριστικές περιοχές της χώρας...Εγώ ξέρω τουλάχιστον δύο.  

 

 

Δεν είναι μόνο οι δήμαρχοι.Και οι ίδιοι οι πολίτες πετάνε σκουπίδια όπου βρούνε.Συμμετέχω σε μία ομάδα που κάνει κάποιες μετρήσεις στον Πηνειό,τώρα το καλοκαίρι που έχει πέσει η στάθμη,δεν φαντάζεσαι τί έχει ξεβραστεί,από στρώματα,καρέκλες,τραπέζια,κρεββάτια,μπάζα μέχρι και μηχανάκια

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είμαι της άποψης πως ο κάθε δημότης ή γενικότερα κάθε πολίτης αυτής της γης έχει την ηγεσία που του αξίζει

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Γιατί απλούστατα αυτός την επιλέγει, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Για να δούμε τον πρώτο:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=423742

Φυσικά όλος ο ημερήσιος τύπος στέκεται στο γεγονός και όχι στα αίτια. Αυτό σημαίνει ότι η σύλληψη και μόνο τους ικανοποιεί. Είναι όμως έτσι; Τι συμβαίνει πραγματικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών της επαρχίας;

 

Μια φορά σε ένα χωριό ρώτησα κάποιον κομματάρχη:

Γιατί δεν αγοράζετε ένα μηχάνημα κομποστοποίησης να έχετε και τσάμπα λίπασμα;

απ. Όχιιι. Μακριά! Βρωμάει αυτό.

Καλά το θεωρείς σωστό σε ένα πανέμορφο μέρος σαν κι αυτό να ψάχνετε να βρείτε χωματερή για τα σκουπίδια σας; Αυτή δεν βρωμάει;

απ. Όχι γιατί εκεί τα θάβεις.  :roll:  

Μέχρι τώρα όμως το Ελληνικό κράτος ανεχόταν τέτοιες αντιλήψεις και πολιτικές. Τώρα που η Ε.Ε. τράβηξε τα λουριά (για να κάνει και αυτή καμιά σκουπιδομπίζνα εδώ που τα λέμε) αρχίζουν και τρέχουν σαν λαγοί.  :D

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι είναι και για την ιστορία,θυμηθείτε λίγο τις επικές μάχες που έδιναν σώμα με σώμα οι "ήρωες" δήμαρχοι με τους αστυνομικούς στην προσπάθεια του κράτους για κατασκευή ΧΥΤΑ (από τους χειρότερους τρόπους διαχείρισης απορριμάτων αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).Θυμηθείτε τα πρόσφατα περιστατικά στο δημοτικό συμβούλιο δήμου στην Κρήτη που με με περισσό θάρρος και αυταπάρνηση έδωσαν αρνητική απάντηση σε εταιρία στο αίτημά της για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.Είναι προτιμότερος ο λιγνίτης όπως και οι μελαμίνες για καυσόξυλα στο τζάκι τον χειμώνα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά τσάμπα περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό μιας και το οικονομικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως είναι το καπιταλιστικό. Συνήθως λοιπόν και εδώ στην Ελλάδα, οποιαδήποτε εισαγωγή νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών υποστηρίζεται από επιχειρηματικά συμφέροντα του εξωτερικού κυρίως και του εσωτερικού. Μερικές φορές όμως οι προτεινόμενες λύσεις είναι δαπανηρές (δεν αποσβένονται ποτέ) και δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα.  Αλλά αυτό δεν είναι σε θέση να το εκτιμήσουν οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποί τους στην τ.α. χωρίς τη γνώμη ειδικών.

Να αναθέσουν λοιπόν οι δήμοι και οι περιφέρειες (και μάλιστα να υποχρεωθούν) μελέτες σε ανεξάρτητους μηχανικούς (όχι εκπροσώπους εταιρειών εξοπλισμού) τη λύση του προβλήματος των αποβλήτων τους, την εύρεση φθηνών λύσεων παραγωγής ενέργειας, τον συνδυασμό αποβλήτων και παραγωγής ρεύματος ή λιπάσματος, ή βιοντίζελ, την κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης, βιολογικού καθαρισμού  κλπ για να ξέρουν τι θέλουν.  

Τώρα όμως τι συμβαίνει...Επειδή έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι (οι οικονομίες μεγάλων βιομηχανικών παραγωγών πιέζονται λόγω της εντεινόμενης παγκόσμιας κρίσης) επιχειρείται καπέλωμα από την Ε.Ε. και άλλους επιχειρηματικούς κύκλους και το κράτος τελείως άκριτα πιέζει περιφέρειες και δήμους να δεχθούν με συνοπτικές διαδικασίες απ' ευθείας κατασκευαστικές λύσεις χωρίς προηγούμενες μελέτες υποδομών. Χωρίς γεωλογική, περιβαλλοντική, αρχιτεκτονική και τεχνικοοικονομική μελέτη για το πραγματικό συμφέρον της περιοχής επιβάλλονται λύσεις με αμφίβολα αποτελέσματα με κίνδυνο πολλές από αυτές λίγο αργότερα να εγκαταλειφθούν στη φθορά του χρόνου.

Και φυσικά ευθύνη μαζί με το κράτος έχουν όλοι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που δεν φρόντισαν έγκαιρα.

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάλι σχολιάζουμε    Περί όνου σκιάς .

 

Σχόλιο από κομματικό φορέα

 

 

Όλοι στο πόδι , για να ματαιωθεί η εγκατάσταση μονάδας καύσης βιοαερίου στο χωριό μας, που θα στηρίζεται σε υγρά απόβλητα από χοιροστάσια και βουστάσια η άλλα υλικά.

Ο Συνδυασμός ........ που στηρίζεται από το κόμμα ...... έχει δεσμευτεί και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για κάθε λαικό πρόβλημα.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε πως η εταιρεία ....................... ετοιμάζεται να εγκαταστήσει μονάδα καύσης Βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη απόβλητα από χοιροστάσια και Βουστάσια η άλλα υλικά.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Η μονάδα αυτή σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο χωριό, στη θέση ...... , ........, σε μικρή απόσταση από τα σπίτια, δίπλα σε δύο ρεματιές, πάνω στις πηγές ύδρευσης, στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές, μέσα στους ελαιώνες.

Τα φορτηγά θα κουβαλάνε τα απόβλητα και τη λάσπη.

 

Θα οργιάσει η βρώμα και το κουνούπι , θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας , το περιβάλλον. Θα γίνει η ζωή μαρτύριο .

 

ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ.

 

Οι πολιτικές ευθύνες είναι πολύ μεγάλες.

 

Η γενικότερη αντιλαική πολιτική Ευρωπαικής Ενωσης –Κυβέρνησης εκφράζεται και στην απελευθέρωση της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι αλλά και κάθε λογής συμφέροντα έπεσαν σαν τα κοράκια για να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες του λαού για ηλεκτρικό ρεύμα και να πλουτίσουν.

 

Μεγάλες ευθύνες έχει η περιφέρεια και ιδιαίτερα η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» που πήρε την προκλητική απόφαση να επιτρέψει την εγκατάσταση της επιχείρησης καύσης Βιοαερίου στο χωριό μας.

 

Την απόφαση ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ... Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης μας ............, ενώ υπέρ ψήφισαν οι άλλες παρατάξεις.

 

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ευθύνες του αντίπαλου κόμματος ....... που από τη μια κατέθεσε ψήφισμα εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και από την άλλη ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ της εγκατάστασης ιδιωτικής επιχείρησης καύσης Βιοαερίου με τη χρησιμοποίηση ζωικών αποβλήτων, στην καρδιά του χωριού ............ , γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες.

 

Αυτή η στάση επιβάλλεται να καταδικαστεί μαζικά και να απαιτηθεί η άμεση ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

 

Τα περί « ανάπτυξης» της περιοχής και εξασφάλισης θέσεων εργασίας είναι για τα μωρά παιδιά. Η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος δεν συνυπήρξε και δεν μπορεί να συνυπάρξει με την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.

 

Το παράδειγμα της εγκατάστασης της μονάδας Βιοαερίου είναι χαρακτηριστικό. Προκειμένου να πλουτίσουν κάποιοι γίνονται αδίστακτοι και θέτουν σε κίνδυνο την Υγεία, τη ζωή των κατοίκων του χωριού μας. Oι λαικές οικογένειες έχουν ανάγκες και παλεύουμε για την ικανοποίηση τους.

 

Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Η Δημοτική Αρχή του δήμου ........... απαιτείται να πάρει άμεσα θέση, να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

 

Καλούμε τους ...χωριάτες... και τις ...χωριάτισσες.... να ξεσηκωθούν , τους μαζικούς φορείς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάλης για την αποτροπή της καταστροφής του χωριού μας.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ , το Σάββατο 23/8 9 μ.μ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο .............. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ............... 

 

 

Υπάρχει και απάντηση της εταιρείας , αλλά εσκεμμένα έσβησα τα ονόματα , αφού άλλωστε το σκηνικό παίζεται σε όλη την Ελλάδα , από όλα τα κόμματα και τους ντόπιους ταγούς τους .

 

Στον συγκεκριμένο Δήμο , μιά μονάδα συλλαγής απορριμάτων και μεταφόρτωσης , κρύβεται από χωρίου εις χωρίον , τα τελευταία 5 χρόνια .

 

Η γνωστή φράση

 

Μακρυά από τον κώλο μας και ας μπεί όπου νάναι , παραμένει κυρίαρχη . Τοπικά συμφέροντα , πολιτικά συμφέροντα , προσωπικά συμφέροντα , έρχονται σε αντίθεση με την όποια επιστημονική γνώση .

 

Βέβαια συχνά και η επιστημονική γνώση , ξεπουλιέται με το ανάλογο τίμημα , βγάζοντας τα πορίσματα που επιθυμούν οι χρηματοδότες .

 

Είναι όμως υποκριτικό το άρθρο , όπως και όλο το σκηνικό .

 

Παραξενεύτηκε ο αρθρογράφος γιά την περιβαλλοντική ευαισθησία του Ελληνα , που πετάει τα σκουπίδια , που χτίζει αυθαίρετα , που αποχαρακτηρίζει δάση .

 

Ξεχνάει όμως ότι ο Ελληνας δεν έχει που να βάλει τα σκουπίδια , αφού οι ταγοί του παίζουν παιχνίδια πολέμου με αυτά , ξεχνάει ότι χτίζει αυθαίρετα γιατί το κράτος δεν προνοεί να εντάσσει νέες περιοχές στο σχέδιο πόλης και να κάνει κτηματολόγιο , ξεχνάει ότι δεν υπάρχει σοβαρός ορισμός του τι είναι δάσος , τι σημαίνει ιδιωτικό δάσος και τι γίνεται με αυτό .

 

Ετσι κάνουμε πλούσιους τους δασάρχες , που πουλάνε τους χαρακτηρισμούς , δεν σκεφτόμαστε πως ένα καλλιεργήσιμο χωράφι βγάζει ένα πευκάκι , ούτε γιατί κάποτε κάποιοι φύτευαν πεύκα γιά το ρετσίνι τους .

 

Αφήστε που βλέπουμε οικόπεδα καθαρά που περιβάλλονται από δάσος και άλλα τέτοια γλαφυρά .

 

Το άρθρο λοιπόν έχει λάθος απορίες .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Βέβαια συχνά και η επιστημονική γνώση , ξεπουλιέται με το ανάλογο τίμημα , βγάζοντας τα πορίσματα που επιθυμούν οι χρηματοδότες

+1000 Πόσο δίκιο έχεις...

Το παρακάτω link είναι από το site econews σχετικά με την ανακύκλωση στη Σουηδία. Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά.

http://www.econews.gr/2014/09/05/souidia-anakyklosi-aporrimmata-117350/

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα λέει ο φίλος μου ο BAS και πολύ ακριβής η περιγραφή του φίλου project.breeze στο #15.

Για να δούμε μια άλλη είδηση:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=302074

"Επί περίπου έναν χρόνο, σχεδόν κάθε νύχτα, μεγάλες νταλίκες, φορτωμένες με σκουπίδια από γειτονικούς νομούς αλλά και από διάφορους δήμους της Ηλείας, προσεγγίζουν τις περιοχές Πολυπόταμος και Τραγάνα, που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα Φλόκα, δίπλα από τις όχθες του ποταμού, και αδειάζουν το περιεχόμενό τους, χωρίς να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την οικολογική καταστροφή."

Μήπως στις φωτιές της Ηλείας του 2007 που θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα έπαιξαν ρόλο και οι παράνομες χωματερές; Λέω μήπως...

 

Από το post του BAS: "Θα οργιάσει η βρώμα και το κουνούπι , θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας , το περιβάλλον. Θα γίνει η ζωή μαρτύριο."

Σωστά τα λένε. Να ρωτήσω όμως κάτι; Τα σημερινά απόβλητα από τα χοιροστάσια και βουστάσια που πάνε; Υπάρχει κάποια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη από τους εκεί δήμους και την περιφέρεια;

Άλλη περίπτωση: Το ξέρετε φυσικά όλοι ότι τα απόβλητα της Πελοποννήσου πηγαίνουν στους Χ.Υ.Τ.Α. Αγρινίου και Α. Λιοσίων. Δηλαδή οι Λιοσώτες και οι Αγρινιώτες είναι οι μ@λ@κες της υπόθεσης; Όταν όμως πουν στο Δήμαρχο της "Κάτω Αχλαδιάς" στοπ τα σκουπίδια στις χωματερές της πόλης τι κάνει αυτός; Τον ξέρει τον τρόπο. Φρουπ…στης Λαρίσης το ποτάμι.

 

Τη διάβασα την περίπτωση με τους Σουηδούς. Για να διαβάσουμε όμως και μία Ελληνική περίπτωση:

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=21&aid=78102#.VBGdSMV_uSo

 

"Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις επισταμένες μελέτες, ανά έναν τόνο σκουπιδιών θα παράγονται 300 λίτρα πετρελαίου και το 40% σε πέλετ! Σκοπός του συστήματος είναι η επεξεργασία των εισερχομένων αστικών στερεών απορριμμάτων και η επεξεργασία των παλαιών – θαμμένων απορριμμάτων με τελικό σκοπό την πλήρη εκκαθάριση και ανάπλαση των ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου φτάνουν στη Λάρισα εκπρόσωποι εταιριών αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου να διαπραγματευτούν τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με τη λαρισινή επιχείρηση..."

"...Να σημειωθεί ακόμα ότι τα τεράστια μηχανήματα που συνθέτουν την μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων έχουν κατασκευασθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και σε λαρισινές μονάδες, και η μεταφορά τους οδικώς στη Βουλγαρία πριν έναν χρόνο περίπου είχε κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές για την ομαλή διακίνηση (κυρίως μέσα στα Τέμπη) των βαρέων οχημάτων." 

@project.breeze τι βλέπεις εκεί πάνω;

 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

 
 

 


@project.breeze τι βλέπεις εκεί πάνω;

 

 

 

Προς το παρόν τίποτα.Πολλά ακούω αλλά τίποτα δεν βλέπω,διάβασα κι εγώ το εν λόγω άρθρο αλλά είναι πολύ ομιχλώδης η περιγραφή και χοντροκομμένα τα γραφόμενα (δεν περίμενα κάτι παραπάνω από άρθρο σε εφημερίδα γενικού ενδιαφέροντος βέβαια).Θα προσπαθήσω να μάθω μέσω γνωστών ΑΝ ισχύει όλο αυτό που περιγράφεται και αν ναι περί τίνος πρόκειται.Ευτυχώς ή δυστυχώς μάθαμε να είμαστε λίγο υποψιασμένοι όταν διαβάζουμε τέτοια διθυραμβικά σχόλια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.