Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ: Τα 10 στα 15 έγγραφα που υπογράφω είναι αιτήσεις για διαγραφή μηχανικών


Panos_

Recommended Posts

Αθρόες διαγραφές από το ΤΕΕ και πληθώρα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των Ελλήνων μηχανικών, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να έχει ανατραπεί άρδην η αναλογία ενεργών μελών/συνταξιούχων του ΤΣΜΕ∆Ε (από επτά προς ένα πριν λίγα χρόνια, μόλις 4,5/1 σήμερα) και το ασφαλιστικό ταμείο του κλάδου να έχει απολέσει τον τίτλο του υγιούς. Τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχεία επιδείνωση του καθεστώτος ασφάλισης των μηχανικών έκρουσε τη ∆ευτέρα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρις Μπίλλιας, στη διάρκεια συνάντησης του ιδίου και των μελών της διοικούσας επιτροπής και της Αντιπροσωπείας, με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη, στα γραφεία διοίκησης του Τμήματος, στη Θεσσαλονίκη.

 

"Τα 10 από τα 15 έγγραφα που υπογράφω ώς πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ αφορούν πλέον αποστολή στοιχείων για διαγραφή από τα μητρώα μας!", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπίλλιας, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου ότι τα μέλη του ΤΕΕ ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕ∆Ε.

 

Ο ίδιος υπενθύμισε πως, πέραν του ότι χιλιάδες μηχανικοί αναγκάζονται να ζουν ανασφάλιστοι, πλέον αντιμετωπίζουν και την απειλή των αναγκαστικών μέτρων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), παρά την ιδιομορφία της ασφάλισης της ιδιότητας του μηχανικού, καθώς και την αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής, λόγω του μηδενισμού του επαγγελματικού αντικειμένου.

 

Πρόσθεσε δε ότι παρά τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο, ότι οι μηχανικοί θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως ισχύει για άλλους κλάδους, αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί και η εξαίρεσή τους εξακολουθεί να ισχύει. "Το υπουργείο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τους μηχανικούς σαν κάποια ελίτ, γεγονός που δεν ισχύει με τα νέα δεδομένα και την τραγική κατάσταση του κλάδου", είπε ο κ.Μπίλλιας, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, ζήτησε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής υπουργείου και ΤΕΕ, για να μελετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, πρόταση που έγινε δεκτήαπό τον κ.Κοκκόρη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη διαχωρισμού ασφάλισης για συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στους όρους σύμφωνα με τους οποίους διατηρείται η περίθαλψη χωρίς καταβολή εισφορών (μέσο φορολογητέο κάτω από 12.000 ευρώ για τα έτη 2011, 2012 και 2013).

 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να προωθηθούν τα αιτήματα που θεωρεί λογικά, όπως η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

 

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επισήμανε ότι κι ο ίδιος κρίνει ως παράλογο να εξαναγκάζεται κάποιος στην καταβολή ποσών για προηγούμενα έτη, κατά τα οποία όμως δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την περίθαλψη. Για την ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού σημείωσε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του ΕΤΑΑ, ενώ για την επικουρική σύνταξη επισήμανε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν όλες οι επικουρικές. Για τις απαιτήσεις μέσω ΚΕΑΟ, τέλος, είπε ότι κάθε διαδικασία απαίτησης θα προχωρήσει προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του υπόχρεου.

 

Πηγή: http://www.b2green.g...D=16788&lang=el

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Για την ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού σημείωσε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του ΕΤΑΑ,

 

 

Αφου το λεει ο ΓΓ, την ιδιοτητα ασφαλιζει το ΕΤΑΑ.

Πληρωνετε κοροϊδα, για να λετε οτι ειστε μηχανικοι.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτό δε το βλέπουν αυτοί που πηγαίνουν αυτές τις μέρες να εγγραφούν στα ιδιωτικά «πολυτεχνία». 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για την ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού σημείωσε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του ΕΤΑΑ,

 

Και τότε γιατί δεν αποτελεί ΚΑΙ ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου???? :confused:

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.