Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η Εκκλησία δίνει ζωή σε κτίριο-φάντασμα του Κέντρου


Engineer

Recommended Posts

Το κτίριο της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το «παλαιό» υπουργείο Παιδείας, και η μακέτα με τη μελλοντική μορφή του.

 

Ένα από τα πιο γνωστά «κτίρια - φαντάσματα» του κέντρου της Αθήνας, αυτό του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι ζωή. Ο ιδιοκτήτης του, η Εκκλησία της Ελλάδος, δρομολογεί τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας, φροντίζοντας μάλιστα και για την εξωτερική αισθητική του αναβάθμιση. Το κτίριο παραμένει κενό από το 2007 και χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί από την πλευρά της Εκκλησίας για να βρεθεί αξιόπιστος ανάδοχος.

 

Το κτίριο του υπουργείου Παιδείας ανεγέρθηκε το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδος, σε οικόπεδο που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Τη μελέτη υπέγραψε ο γνωστός αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται μία από τις πιο προβληματικές στιγμές στην καριέρα του αρχιτέκτονα (βλ. «Κ» 13.3.2011). Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο, σχεδόν καλυμμένο από το κτίριο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, ενώ στο υπόγειό του έχουν διατηρηθεί τμήματα των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του.

 

Posted Image

 

Το κτίριο παραμένει κλειστό από το 2007, οπότε το υπουργείο Παιδείας μετακόμισε στο Μαρούσι. Οπως πληροφορεί την «Κ» ο πατέρας Αντώνιος Αβραμιώτης, Επίσκοπος Σαλώνων και γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η Εκκλησία πραγματοποίησε συνολικά 10 διαγωνισμούς για την αξιοποίησή του, εκ των οποίων 5 κηρύχθηκαν άγονοι και 4 ασύμφοροι (είχαν εξαιρετικά μικρές προσφορές).

 

Πριν από λίγους μήνες και μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για τη μετατροπή του σε υπουργείο Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε ο 10ος και... τυχερός νέος διαγωνισμός. Το κτίριο μισθώθηκε για 35 έτη (με option για επιπλέον 15) στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του ξενοδοχειακού ομίλου του Γεράσιμου Φωκά, έναντι 700.000 ευρώ ετησίως και η επένδυση υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 200 μόνιμες θέσεις εργασίας (σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες το ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην οδό Ερμού, επίσης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας).

 

Προκειμένου να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης (καθώς το κτίριο βρίσκεται στο όριο της Πλάκας, σε περιοχή που προστατεύεται από ειδικό διάταγμα), το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε «φωτογραφική» ρύθμιση στον ν. 4280/14. Πριν από λίγες ημέρες, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ενέκρινε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης.

 

Πώς θα μοιάζει λοιπόν το νέο ξενοδοχείο; Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο υπόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί χώρος αναζωογόνησης με πισίνα, με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι λειτουργίες της υποδοχής, εστίασης και αναψυχής, με τη δημιουργία διαμπερών χώρων που θα συνδέονται οπτικά με τους πέριξ δρόμους. Στον εσωτερικό ακάλυπτο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας χώρος τέχνης, ορατός από όλους τους ορόφους. Τέλος, από τη στάθμη του 6ου ορόφου και πάνω οι εξώστες θα φυτευτούν, ενώ στον 9ο όροφο, πέραν των δωματίων θα υπάρχει εστιατόριο. Στο δώμα θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και εστίασης και ανοιχτή πισίνα.

 

Νεοκλασικά στοιχεία

 

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακαίνισης, πάντως, είναι η εξωτερική αναβάθμιση του κτιρίου. «Θα γίνει προσπάθεια με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων να βελτιωθεί αισθητικά η μορφή του, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την περιοχή», εξηγεί ο κ. Αβραμιώτης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 8 μήνες.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτες ειναι business....

Σιγα μην περιμεναν απο κηδειες και γαμους...

 

 

 

εκ των οποίων 5 κηρύχθηκαν άγονοι και 4 ασύμφοροι (είχαν εξαιρετικά μικρές προσφορές).

 

 

 

Βεβαια,...καλυτερα να περιμενεις για 700.000Ε το χρονο και να σου κανουν και καινουριο το κτηριο.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον θέμα και ενδιαφέρουσα δουλειά .

 

Να δουλέψει ο κόσμος και να γίνει και η Αθήνα city- break προορισμός .

 

Αντε και τα Χανιά γιά να μην στενοχωριέται τον χειμώνα ο Τέρρυ 

Link to comment
Share on other sites

Τι να πω βρε BAS.

Με την εκκλησια τα εχω.

Ο επιχειρηματιας καλα κανει και βαζει τα λεφτα του.

Καποιος πρεπει να επενδυση στη χωρα αυτη.

 

Σε λιγο βεβαια, αν θες να επενδυσεις, θα σου ζητανε και χαρτι απο ψυχιατρο.

 

 

ΥΓ. Παππας μου εφερε το εντυπο του ΕΝΦΙΑ, για ακινητα της ενοριας.

18 ακινητα, 16 κτηρια και 2 οικοπεδα, συνολικη αξια πανω απο 550.000Ε, συνολικος φορος 145Ε!!!!!!!!

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κτίριο φάντασμα? Μπρρρρρ. Και μην ξεχνάμε: αφορολόγητο για παπα-επιχειρηματίες στα 9500 Ευρώ. Προλαβαίνω μετά το Μαστερ να φοιτήσω στη Θεολογική?

Link to comment
Share on other sites

Τι να πω βρε BAS.

Με την εκκλησια τα εχω.

Ο επιχειρηματιας καλα κανει και βαζει τα λεφτα του.

Καποιος πρεπει να επενδυση στη χωρα αυτη.

 

Σε λιγο βεβαια, αν θες να επενδυσεις, θα σου ζητανε και χαρτι απο ψυχιατρο.

 

 

ΥΓ. Παππας μου εφερε το εντυπο του ΕΝΦΙΑ, για ακινητα της ενοριας.

18 ακινητα, 16 κτηρια και 2 οικοπεδα, συνολικη αξια πανω απο 550.000Ε, συνολικος φορος 145Ε!!!!!!!!

και πες μας οτι του φανηκαν και πολλα....

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου κάνουν εντύπωση τα νεοκλασσικά στοιχεία στην πρόσοψη του κτιρίου, για κτίριο του 59 πολύ σπάνιο. Αν και μένω κέντρο δε θυμάμαι να το έχω δει. Υπάρχουν στοιχεία συμμετρίας. Τουλάχιστον το κέλυφος είναι διατηρητέο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.