Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πέργκολα με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

 

για να τοποθετήσω σε δώμα αποκλειστικής χρήσης του διαμερίσματος που ανακαινίζω μεταλλική πέργκολα (μεταλλικό πλαίσιο για την ανάρτησης ανοιγοκλειόμενης τέντας), προχωράω την διαδικασία με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Μου ζητείται από την πολεοδομία συναίνεση συνιδιοκτητών και με παραπέμπει στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Μετά από πολλές αναγνώσεις του κανονισμού, δεν βρήκα να ορίζεται σαφώς το ποσοστό των χιλιοστών της γενικής συνέλευσης σε σχέση με την απόφαση (ανάλογα με το θέμα, ορίζουν και άλλο ποσοστό, αλλά όλα τα ζητήματα που αναφερει θα μπορούσαν να ταιριάζουν στην περίπτωσή μου)

Η συμβολαιογράφος μου είπε ότι συναίνεση νοείται η συγκατάθεση ΟΛΩΝ των ιδιοκτητών.

Τελικά γνωρίζει μήπως κανείς τι ισχύει?

 

Να σημειώσω ότι η πολυκατοικία αποτελείται από 20 διαμερίσματα, μερικά από τα οποία είναι κλειστά, οπότε η 100% συναίνεση νομίζω ότι είναι ανέφικτη...

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

 

Link to comment
Share on other sites

Η γνωμη μου ειναι πως αν το καταστατικο δεν αναφερει ποσοστο συνιδιοκτητων για συναινεση τοτε ειναι διεκδικησιμο το 51%.

Ειναι νομιζω θεμα πολεοδομιας αν θα το δεχτουν!

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα

 

αφου δεν βρισκεις ακρη με τα υπαρχοντα χιλιοστα, κανε εναν νεο πινακα αναλογισμου και μια γενικη συνελευση με τις υπογραφες της πλειοψηφιας και οχι με ολες τις υπογραφες των ιδιοκτητων.

Link to comment
Share on other sites

Οι όψεις της οικοδομής είναι κοινόχρηστες από τις διατάξεις του Ν.3741/29. Αυτό σημαίνει πως αν δεν ορίζεται διαφορετικά στη συστατική πράξη έχει δίκιο η συμβολαιογράφος που σου λέει να συλλέξεις το 100% της συναίνεσης των συνιδιοκτητών. Επίσης έχουν δίκιο από την Υ.ΔΟΜ. γιατί σύμφωνα με την §3 α) Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου καθώς και τα συνημμένα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα. (ΦΕΚ 2605 Β/13). 

Είναι κάπως τραγικό για μια πέργκολα να κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία αλλά σύμφωνα με το νόμο έχει την υποχρέωση.

 

Χρέωσε το σε άλλο υπάλληλο μήπως και το ξεπεράσεις. 

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Κατ´αρχήν σας ευχαριστω όλους για τις άμεσες απαντήσεις...

Πράγματι, οι όψεις της πολυκατοικίας θεωρούνται κοινόχρηστες και γι αυτό μου ζητάνε συναίνεση παρόλη την αποκλειστική χρήση...

ακόμη όμως και το 50% σε μία πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων φαίνεται δύσκολο...

το αδιανόητο είναι να θές να κινηθείς δια την νομίμου οδού, χωρίς καμία πρόθεση δόλου και να μην μπορείς...

 

Σας ευχαριστώ και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στην Υ.Α. της ΕΕΜΚ υπάρχει αυτή η παράγραφος : 

 

 

Άρθρο 3

 

6. Όταν οι εργασίες αφορούν σε κοινόχρηστους / κοινόκτητους χώρους του ακινήτου απαιτείται να προσκομίζεται έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει εξασφαλιστεί η σχετική συναίνεση των συνιδιοκτητών, με ευθύνη του ενδιαφερομένου......

....Ειδικότερα, αν οι εργασίες αφορούν στις όψεις οριζοντίων ιδιοκτησιών, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας.

Σε περίπτωση νομίμως συνιστάμενων αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών με τμήματα αποκλειστικής χρήσης , εφόσον πρόκειται για αυτοτελή κτίρια δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών του ακινήτου με την επιφύλαξη τυχόν υπάρχουσας ειδικής πρόβλεψης σε κανονισμό ιδιοκτησίας

 

Μας καλύπτει το παραπάνω για την μη απαίτηση συναίνεσης σε πέργκολα δώματος όπου υπάρχει αποκλειστική χρήση ?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω  ότι  η  παραπάνω περίπτωση  αναφέρεται  σε  αυτοτελή κτίρια,  και δεν εφαρμόζεται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Η  οποιαδήποτε επέμβαση που  τροποποιεί  την όψι της πολυκατοικίας  απαιτεί  συναίνεση.. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Μία παρόμοια κατασκευή θέλω κ εγώ να φτιάξω σε ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα πολυκατοικίας 6ου οροφου, με τεράστια βεράντα σε μορφή γάμα. Ο πελάτης μου θέλει να βάλει μεταλλική πέργκολα με ανοιγοκλεινόμενη τέντα με μηχανισμό (περγοτέντα συνηθίζεται να λέγεται). Για να μην έχει προβλήματα με κανέναν, θέλει να το πάμε νόμιμα με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

 

Μελετώντας όμως τα σχέδια της αδείας, κι ενώ το υποψιαζόμουν, είδα ότι το ιδεατό στερεό τέμνεται και περνάει διαγωνίως από το μπαλκόνι του. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Ο άνθρωπος είναι απελπισμένος γιατί το σπίτι του καίγεται από τον ήλιο και χρειάζεται μία λύση άμεσα. Από το αρμόδιο γραφείο της πολεοδομίας μου είπαν ότι μόνο οι τέντες με πτυσσόμενους βραχίονες επιτρέπονται.. αλλά μία τέτοια λύση δε νομίζω να λειτουργήσει λόγω πολύ έντονου αέρα της περισσότερες μέρες του χρόνου.. Σε διάφορες συζητήσεις που είχα με συναδέλφους συνειδητοποίησα ότι και η κλασική τέντα με σταθερούς μεταλλικούς οδηγούς είναι επίσης αυθαίρετη, λόγω ιδεατού στερεού σε όλα τα ρετιρέ που την έχουν...

 

Οποιαδήποτε συμβουλή θα την εκτιμούσα. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.