Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στη διάθεση των πολιτών η εφαρμογή για το νέο σύστημα του ΦΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Την ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει σε όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ (το περίφημο καθεστώς του άρθρου 39β) έθεσε πριν από λίγο στη διάθεση του κοινού η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

 

Μέσω της εφαρμογής οι υπόχρεοι σε καταβολή ΦΠΑ με τζίρο έως 500.000 μπορούν να δηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα έτσι ώστε να καταβάλλουν τον ΦΠΑ όχι όταν εκδίδουν το τιμολόγιο αλλά όταν εισπράττουν την αμοιβή τους από το πελάτη τους.

 

Η χρήση της εφαρμογής είναι εξαιρετικά απλή. Ο ενδιαφερόμενος βλέπει τα στοιχεία της εταιρείας του (επωνυμία, ΑΦΜ, Ημερομηνία έναρξης Εργασιών, ετήσιο κύκλο προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου και κύκλο εργασιών της τρέχουσας διαδοχικής περιόδου μέχρι την ημερομηνία ένταξης) και απλώς πατάει την ένδειξη «υποβολή» σε περίπτωση που θέλει να ενταχθεί στο νέο καθεστώς

 

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα του ΦΠΑ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1/10 ενώ η σχετική απόφαση εκδόθηκε από την ΓΓΔΕ στις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως προκύπτει από την απόφαση

 

- Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου,εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

 

- Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014. Άρα, όπως προκύπτει και από την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο από σήμερα και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου για να υποβάλλουν την αίτησή τους.

 

- Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

 

- Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κλπ). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.

 

Πηγή: http://www.e-typos.c...ustima-tou-fpa/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

"ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών."

 

Στις τριμηνιαίες περνάμε και τις εισπράξεις;

Link to comment
Share on other sites

Θα υπάρξουν πάρα πολλές "λεπτομέρειες" που για τους "μικρούς" όπως είμαστε εμείς θα είναι ΑΣΥΜΦΟΡΟ!!!

Link to comment
Share on other sites

Τα λυσανε ολα, αυτο τους μαρανε τρομαρα τους....

Κατσε να δεις τι θυελλα συμμετοχων θα υπαρξει...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μεγαλυτερος οφειλετης ειναι το κρατος!!!!

Αρα και το μονο χαμμενο απο την μη αποδοση του ΦΠΑ για οφειλες προς ιδιωτες.

Οποτε θα ερθουν και νεοι φοροι για να καλυψουν το κενο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την πλάκα (γιατί ίσως κάποιοι συνάδελφοι πάρουν το προηγούμενο post μου τις μετρητοίς) το συγκεκριμένο μέτρο πιο πολλά προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει για όποιον το επιλέξει, διότι:

-Πέρα από την εταιρία που υπάγεται στο σύστημα ΚΑΙ οι πελάτες της (όσοι δηλαδή έχουν στα χέρια τους δικά της τιμολόγια) οφείλουν να έχουν "ειδική σφραγίδα" με την οποία θα πρέπει να σφραγίζουν ΚΑΘΕ τιμολόγιο επί πιστώσει, να τα αρχειοθετούν κ.λπ. πράγμα που δίνει έναν επιπλέον λόγο σε κάποιον υποψήφιο ή τωρινό πελάτη να σε απορρίψει, διότι:

-Ο Φ.Π.Α. του "πελάτη" που δεν καταβάλλεται ΔΕΝ θα εκπίπτει από τα δικά του τιμολόγια!Δηλαδή π.χ. έστω ότι πούλησα 10 χιλιάρικα (2.300€ Φ.Π.Α.) κι έχω και 10 χιλιάρικα αγορές εμπορευμάτων από προμηθευτή που υπάγεται στο εν λόγω σύστημα...σ' αυτή την περίπτωση λοιπόν αφού δεν θα έχει εκπέσει το Φ.Π.Α. μου θα πληρώσω τα 2.300€!Γιατί λοιπόν εγώ σαν "πελάτης" να μπω σ' αυτή τη διαδικασία;Στο κάτω κάτω τόσοι προμηθευτές υπάρχουν που θα πληρώσουν Φ.Π.Α. στην ώρα τους! 8-)

 

Με δύο λόγια μιλάμε για μια πρώτης τάξεως ΠΑΓΙΔΑ στην οποία όποιος πέσει ακόμη κι αν τα κάνει όλα ιδανικά (συνεννόηση και συνεργασία με τους πελάτες για το θέμα αυτό) σε βάθος χρόνου έτσι κι αλλιώς τη γ@μησε!

 

Υ.Γ. Το σύστημα αυτό θα δούλευε ΜΟΝΟ εφόσον το έκαναν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών!
Με δεδομένο ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να μπουν επιχειρήσεις με maximum 500 χιλιάρικα τζίρο και ότι το βγάλαν "νύχτα", θεωρώ πως αυτό το μέτρο έχει σκοπό να "εξαφανίσει" μια ώρα αρχύτερα όσους μικροεπιχειρηματίες πέσουν στην παγίδα...

Edited by Emporas
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω κάτι.

Έστω ότι έχω ενταχθεί στο σύστημα.

Έστω ότι αγοράζω κάτι αξίας 1000€ που έχει ΦΠΑ 230€.

Κόβω ένα ΑΠΥ προς έναν πελάτη μου, αξίας 1000€ επί πιστώσει.

Στο τέλος τους τριμήνου δεν αποδίδω τον ΦΠΑ και είμαι πιστωτικός 230€. Σωστά;

Περίπτωση 1.

Ο πελάτης με πληρώνει μετά από 3 μήνες, οπότε αποδίδω τότε τον ΦΠΑ που συμψηφίζεται με το πιστωτικό. ΟΛΑ ΚΑΛΑ λοιπόν.

Περίπτωση 2.

Ο πελάτης με πληρώνει αφού έχει αλλάξει ο χρόνος. Θα συμψηφιστεί τότε με το πιστωτικό;

Μέχρι τώρα το πιστωτικό υπόλοιπο στο τέλος της χρονιάς μεταφέρονταν στον επόμενο έτος. Θα ισχύσει αυτό και στο νέο καθεστώς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.