Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Μετά το νερό και τον καθαρό αέρα, ο άνθρωπος εξαντλεί και την... άμμο. Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση είναι πλέον οριακή και το... λαθρεμπόριο άμμου εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας παραοικονομίας. Γιατί; Διότι, πολύ απλά, οι άνθρωποι αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι δίπλα στον όρο «ανάπτυξη» δεν χωράνε «προϋποθέσεις».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, έχουμε φτάσει σήμερα σε σημείο η άμμος που χρησιμοποιείται από κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και από εταιρείες τηλεπικοινωνιών (για την παραγωγή πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συσκευών) να είναι περισσότερη από αυτήν που μπορεί να «παραχθεί» με φυσικό τρόπο στον πλανήτη... Ναι, αν και ακούγεται «παιδική» σαν διαπίστωση, φαίνεται πως πρέπει να ειπωθεί: η άμμος δεν είναι ανεξάντλητη. Πρόκειται για φυσικό πόρο που, σιγά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε είδος προς εξαφάνιση και για την απόκτηση του οποίου μεγάλες πολυεθνικές δίνουν αδυσώπητες μάχες, σχεδόν τόσο άγριες όσο αυτές που δίνονται για το πετρέλαιο.

 

πηγή topontiki.gr

εξ ου και η φωτογραφία

 

διαβάστε όλη την είδηση 

http://www.topontiki.gr/article/85572/Lathremporio-ammou

 

δικό μου σχόλιο

α. προφανώς και δεν αποδέχομαι τον όρο "οι άνθρωποι" και θα τον αντικαθιστούσα με τη διατύπωση "οι κυβερνήσεις" ή "τα ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα"

β. δεν είναι μόνο κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια αλλά και με την άμμο να χτίζεις ...κίες (βλ. Ντουμπάι, πόλεις φαντάσματα στην Κίνα κ.α.)

γ. δεν έχω εντοπίσει ακόμα την "έκθεση του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ" που αναφέρει τα όσα αναγράφονται στην είδηση. οι περσινές για όποιον θέλει να ψάξει είναι εδώ http://www.unep.org/annualreport/2013/landing.asp

δ. η αλήθεια είναι ότι ένα παρεμφερές συναίσθημα είχα περιδιαβαίνοντας κάποτε τα εγκαταλελειμμένα χωριά γύρω από το Αλιβέρι ανάμεσα σε κατασκαμμένα βουνά από "λατομεία" και βομβαρδισμένα με πέτρες λατομείων χωράφια (σκεφτόμουν ότι όχι μόνο φύγανε για την Αθήνα οι κάτοικοι αλλά πήραν τις πέτρες μαζί για τσιμεντοποίηση)

post-54574-0-32301900-1413716926_thumb.jpg

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρω ενα γεγονος που γνωρίζω πάρα πολύ καλά ...

 

Όλη η Αθήνα που χτίστηκε απο το 1965-1985, είναι χτισμενη με την κλεμμένη άμμο απο τους αμμολοφους της Αρτεμιδας :sad: :confused: :confused:  (πρώην Λούτσα ...για όσους γνωρίζουν) !!!

 

Όσοι ενεπλάκησαν σ' αυτό το πανηγύρι (συμπεριλαμβανομένης της τοτε τοπικής χοροφυλακής), βγήκαν κερδισμένοι με πολλά εκατομύρια δρχ. !!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ξύσατε μια πληγή μου , γιατί αγανάκτησα όταν διαπίστωσα να έχει εξαφανιστεί μια μικρή παραλία προς Αιγαίο σε ένα χωριό της περιοχή μου όπου υπάρχουν και φώκιες (για αυτό η παραλία λέγεται "Φώκαια" Από ντόπιους έμαθα ότι αυτό έγινε από κάποιο καράβι που παράνομα  πήρε την άμμο βραδυνές ώρες και δεν έγινε άμεσα αντιληπτό Τώρα πλέον είναι και αυτή βραχώδες όπως όλο το τμήμα εκεί αφού ήταν ένα μικρό τμήμα ανάμεσα σε απότομα βράχια 

Link to comment
Share on other sites

Αυτά δεν είναι τίποτα φίλτατοι, μπρός στα όργια που εχουν γίνει (γίνονται?) στη Β.Ελλάδα με την άμμο Αξιού ποταμού.

 

Τα πάντα σε αυτή τη χώρα έχουν χτιστεί με αυτήν την άμμο.

 

Δε θα ξεχάσω τότε στα Ολυμπιακά έργα. 5 αμμολοψίες ήτο ανοιχτές 16 ώρες, τα επικαθήμενα φόρτωναν, πήγιαναν λιμάνι και απο κει με καράβι Πειραιά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.