Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Έλληνες έχασαν τουλάχιστον τη μισή περιουσία που είχαν επενδύσει σε ακίνητα


Engineer

Recommended Posts

BAS

 

θεωρω ότι ο ορος "υπερθερμανση" δεν είναι δοκιμος για την περιγραφή του παραπανω φαινομενου.

αφενος ο ορος χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη κλιμακα και συνηθως αναφέρεται σε κλιμακα χωρας. (σπανίως σε επιχειρηματικη κλιμακα) αφετερου περιγραφει το φαινόμενο κατά το οποίο μια οικονομία αναπτύσσεται με υπερβολικά ταχύ ρυθμό και η  παραγωγική ικανότητα δεν προλαβαίνει ζήτηση. (εγω εστω και αφενος λοιπον αδοκιμα δεν βλεπω αντιστοιχια ορων με το ελληνικο φαινομενο αγορας ακινητων).

 

στον αντιποδα ο ορος "φουσκα" μπορεί να περιγραφεί ως "μία κατάσταση στην οποία οι τιμές αυξάνονται πάρα πολύ και φτάνουν σε επίπεδα υπερβολικά υψηλά σε σχέση με την θεμελιώδη αξια τους. Αρχικά δε υπάρχει υπερβολική ευφορία και αύξηση της ζητησης και της συμμετοχής του κοινού (ακόμα και ατόμων άσχετων) η οποία οδηγεί σε υπερβολικές τιμές στην αγορά."  (ειδικα το τελευταιο σου θυμιζει κατι...????)

επιπλέον οι τιμές σε μια οικονομική φούσκα μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις που ειναι αδύνατο να προβλεφθουν από την προσφορά / ζήτηση και μόνο.

 

μεταξυ των δυο παραπανω αν εξακολουθεις να πιστευεις ότι η αγορα ακινητων υπερθερμανθηκε δεν εχει νοημα για μενα η κουβεντα..................

Edited by MoonLooP
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τώρα τι εννοούμε φούσκα είναι το πρόβλημα .

 

Φούσκα ήταν το 1999 το χρηματιστήριο , που σε διάστημα μηνών ο γενικός δείκτης πολλαπλασιάστηκε .χωρίς να υπάρχει αλλαγή στην οικονομία .

 

Ενδιαφέρουσα θεώρηση. Δεν είναι φούσκα γιατί δεν είναι κάτι που έγινε όταν το γενικότερο πλαίσιο ήταν σταθερό. Αλλά πάλι, τραπεζική κρίση & κρίση στην κτηματαγορά πάνε χέρι-χέρι, παντού. Μάλλον η διαφορά ανάμεσα στις κρίσεις ΗΠΑ/Ισπανίας/Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι ότι στις μεν είναι εξειδικευμένες τράπεζες με υπερβολική έκθεση που καταρρέουν, ενώ εδώ έχουμε τις (συστημικές) τράπεζες που κατέρρευσαν και πήραν μαζί τους τόσο την κτηματαγορά όσο και το εμπόριο (που προηγουμένως είχαν υπερθερμάνει με άκρατο δανεισμό). Καταλήγουμε ότι δεν είναι φούσκα αλλά είναι κραχ;

 

Με έχεις μπερδέψει στα σχόλια σου σε ένα σημείο: νομίζεις ότι οι εδώ τράπεζες ήξεραν τι έκαναν;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τα ακίνητα δεν ήταν φούσκα με την έννοια ότι το "ξεφούσκωμα" έγινε λόγω της δημευτικής φορολογίας.

Η πραγματική οικονομική φούσκα ξεφουσκώνει από μόνη της και -τρόπον τινά- δικαίως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από όλους αλλά θα δυσκολευτώ να απαντήσω τις επόμενες 2-3 μέρες. Επιφυλάσσομαι όμως.

Link to comment
Share on other sites

Στα 3 τελευταία σχόλια ψάχνουμε να βρούμε πως θα χαρακτηρίσουμε την κατάσταση .

 

Στο χρηματιστήριο , ακούγεται πολύ συχνά η έννοια υπερθέρμανση της αγοράς και νομίζω ότι εννούν πληθώρα κινήσεων , ίσως και από άσχετους που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα .

 

Φούσκα μάλλον θεωρούμε ότι τα Κλωνάρια και η Θεσσαλική και ο Κεράνης κλπ , το 1999 , δεν έδειξαν κάποια καινούρια οικονομικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την αλματώδη αύξηση της αξίας της μετοχής τους .

 

Ας πάμε τώρα στα ακίνητα .

 

Μέχρι το 1997 ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ανύπαρκτος , η περιορισμένος στην Κτηματική και στην Ασπίς που έδιναν επιδοτούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας και αυτό μέχρι το μισό και λιγότερο της εμπορικής αξίας .

 

Αρα η εμπλοκή των τραπεζών υπήρξε μόλις γιά μία δεκαετία , αφού το 2008 τράβηξαν το χαλί και είχαμε κράχ , όπως πολύ σωστά λέει ο ds works και δημευτική φορολογία , όπως λέει ο Καίσαρας .

 

Σε αυτήν την δεκαετία της τραπεζικής εμπλοκής διακρίνουμε δύο περιόδους.

 

Την εποχή της λελογισμένης εμπλοκής 1997-2002 ,που έδιναν δάνεια μέχρι το 65 % της εμπορικής αξίας και αξιολογούσαν την δανειοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και την εποχή της αλόγιστης εμπλοκής 2002-2007 , που έδιναν τα πάντα χωρίς κανένα έλεγχο , αποσκοπώντας προφανώς στα μπόνους και στα υπερκέρδη , αφού το στεγαστικό δάνειο θεωρείτο , δάνειο υψηλής εξασφάλισης και χαμηλού ρίσκου .

 

Αρα μέχρι το 2002 η άνοδος της τιμής των ακινήτων ήταν συνάρτηση του πληθωρισμού , της ανάπτυξης της οικονομίας , αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των αδόμητων οικοπέδων .

 

Το κομμάτι 2002-2007 χαρακτηρίστηκε όμως από επιπλέον χαρακτηριστικά , που ο συνδυασμός τους ήταν μοναδικός . Ανάπτυξη 4 % κατ΄ έτος , ολυμπιακοί αγώνες , ευφορία , εύκολο χρήμα στην ναυτιλία και βέβαια η επιβολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή .

 

Ολα αυτά οδήγησαν στην αύξηση του κόστους , στην μαζική υποβολή αδειών , αλλά θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε το τραπεζικό κράχ , τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα .

 

Δηλαδή αν η διεθνής οικονομία δεν είχε το πρόβλημα με τις τράπεζες , τότε το ψηλό πράγματι απόθεμα θα το απορροφούσε εύκολα η κατανάλωση .

 

Ετσι δεν θεωρώ ότι η αγορά κατοικίας ήταν φούσκα , Γιατί δεν χτυπήθηκε η ίδια αγορά , αλλά χτυπήθηκε έμμεσα όπως και κάθε κατανάλωση , είτε είναι αμάξια , είτε ρούχα .

 

Μην συγκρίνουμε την εξοχική κατοικία της Ισπανίας , που απευθυνόταν σε ξένους , ούτε την Αμερική όπου έγιναν αξιόποινες πράξεις από τις τράπεζες και τους υπαλλήλους τους ,

 

Φίλος τραπεζικός έχει τον γιό του σε τράπεζα του εξωτερικού . Μου είπε το σκηνικό εκεί . Πήγαινες στην τράπεζα να πάρεις δάνειο γιά ένα σπίτι με 5 % επιτόκιο . Σου έλεγε το λαμόγιο ο τραπεζικός . Γιατί να πάρεις αυτό το σπίτι ? Ελα να πάρεις από τα δικά μας . Θα σου δώσουμε μεγαλύτερο , φέτος έχει εκτιμηθεί 200.000 , του χρόνου θα το εκτιμήσουμε 300.000 , έτσι φέτος θα το αγοράσεις και σε 2 χρόνια θα του πουλήσεις και θα βγάλεις κέρδος . Απλά γιά ένα χρόνο θα πληρώσεις επιτόκιο 10-15 % . Αντέχεις γιά ένα χρόνο να πληρώσεις αυτό το επιτόκιο , αφού σε 2 χρόνια θα βγάλεις 50 % κέρδος γιά το τμήμα που έχεις αγοράσει .

 

Ετσι γινόταν η φούσκα , με ψεύτικες εκτιμήσεις και ανέβαινε η αξία .

 

Αρα ο χαρακτηρισμός φούσκα μάλλον είναι υπερβολικός , αφού η καταστροφή της οικονομίας , οδήγησε στην πτώση της τιμής των ακινἠτων . Είμαστε σε μιά περίοδο πολέμου , όπου πλέον η αξία των πραγμάτων  υποτάσσεται στην πρώτιστη ανάγκη , αυτήν της επιβίωσης . 

Link to comment
Share on other sites

Όσο για του Κρητικού την αρνητική είπα να του τη σβήσω σήμερα (αγανακτισμένος είναι, λάθος έκανε) αλλά μόλις μπήκα είδα και τη δεύτερη. Δεν τον βλέπω καλά...

Όχι  φίλε ,δεν ειμαι αγανακτισμένος , απογοητευμένος είμαι, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρο μου κ κανένας δεν θέλει να κάνει τίποτα ενώ γνωρίζουν πολλά  κ τα κρύβουν , απογοητευμένος για το μέλλον της νέας γενιάς ….για  τα παιδιά μου, για τα παιδιά που έρχονται.  Ψάξε να μάθεις για την πρόσφατη ιστορία με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων …………. Γιατί ; ο Στασινόπουλος έκλεισε στην Ελλάδα σχεδόν όλες τις μεγάλες γραμμές παραγωγής της χαλκορ , των  ελληνικών καλωδίων , κλπων τις βιοχαλκο κ έμεινε χωρίς εργασία τόσος κόσμος…………..  ψάξε κ θα εκπλαγείς,  αν κ όλα τα κομματικά επιτελεία το γνωρίζουν …………..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.