Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης σε ρυθμισμένους χώρους βάση ν.4178/2013


Recommended Posts

υπαρχει και αυτη η συζητηση

http://www.michanikos.gr/topic/46305-Αλλαγή-χρήσης-σε-τακτοποιημένους-χώρους-και-υπ/?p=848155

 

απο τη  οποια μεταφερω τα παρακατω

 

Δημοσίευση σήμερα, 19:31

για να γινει πιο ευκολη η ερευνα [και τα συμπερασματα]

συγκεντρωνω εδω

την εγκυκλιο

Έγγραφο με α.π 6987/24-3-2016 "Έκδοση αδειών δόμησης αλλαγής χρήσης σε αυθαίρετες κατασκευές που υπάγονται στις περιπτώσεις των παρ. 10 και 11 του άρθρου 25 του ν. 4178/13."

Το έγγραφο αναφέρει:

Σε απάντηση του (α) σχετικού και διευκρινίζοντας το (γ) σχετικό έγγραφό µας, σας γνωρίζουµε τα εξής:

Οι εργασίες που προβλέπονται στη παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4178/13 αφορούν αποκλειστικά και µόνο στα αυθαίρετα τµήµατα ιδιοκτησιών καθώς και σε εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετες αυτοτελείς ιδιοκτησίες που έχουν περαιώσει τη διαδικασία µε βάση τις διατάξεις των ν.3775/2009, ν.3843/2010 καθώς και όσες έχουν ενταχθεί στις ρυθµίσεις του ν.4014/2011 και του ν.4178/13. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών (οι οποίες µπορεί να γίνονται στο πλαίσιο αλλαγής χρήσης) επιτρέπεται µετά από έγκριση που δίνεται από την
αρµόδια Υπηρεσία ?όµησης.

Σύµφωνα µε την παρ. 12 του άρθρου 25 του ν. 4178/13 επιτρέπεται, µετά από έκδοση άδειας δόµησης, η αλλαγή χρήσης αυτοτελών ιδιοκτησιών ή κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί µε άδεια δόµησης στις οποίες υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις των παρ. 10 και 11 του άρθρου 25 του ν. 4178/13, εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, στις αυθαίρετες κατασκευές ή τµήµατα της ιδιοκτησίας (π.χ. πατάρι, κλειστός ηµιυπαίθριος χώρος, κλπ.) για την αλλαγή χρήσης επιτρέπονται µόνο οι εργασίες που προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 25 ενώ για το υπόλοιπο νόµιµο τµήµα της αυτοτελούς ιδιοκτησίας ή κτιρίου δεν υφίσταται περιορισµός για το είδος των εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις που προκύπτουν από γενικές και ειδικές πολεοδοµικές διατάξεις και ελέγχονται στο διάγραµµα δόµησης (π.χ. θέσεις στάθµευσης) θα υπολογίζονται επί των νοµίµων επιφανειών (βάσει άδειας δόµησης) των αυτοτελών ιδιοκτησιών ή κτιρίου για την νέα χρήση.

 

και τα αναφερομενα αρθρα

5. Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών, οι οποίες έχουν περαιώσει τη διαδικασία με βάση τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 (Α' 122), 3843/2010 (Α' 62), καθώς και όσες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 4014/ 2011 (Α' 209) και του παρόντος νόμου και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου, κατά τις διατάξεις του παρόντος, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη:

α) η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,

β) η εκτέλεση εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-απο-κατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους και προσαρμογής κατά το εδάφιο δ', της παραγράφου 2 του άρθρου 13,

γ) κατεδάφισης,

δ) κατασκευής στέγης ή φύτευσης δώματος

ε) ενίσχυσης,

στ) εργασίες που προβλέπονται στις παραγράφου 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 4067/2012, ως αντικαθίστανται με τις διατάξεις του άρθρου 48 του παρόντος νόμου. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων: α) κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012 (Α' 79), β) κατασκευής υποχρεωτικής στέγης, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και γ) κατασκευής στέγης, σύμφωνα με ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνο εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ' ύψος ή υφίσταται υπέρβαση καθ' ύψος που δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του προβλεπομένου στην άδεια. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται αμελλητί στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.). Για τις ως άνω εγκρίσεις και διοικητικές πράξεις εφαρμόζεται αντίστοιχα, η διάταξη του άρθρου 2Α του ν. 4030/2011 (Α' 249) υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους που τίθενται. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να τροποποιούνται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για τη χορήγηση της έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών, τα οποία προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο.

 

10. Για χώρους που έχουν διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ν. 3843/2010 (Α' 62)

όπου απαιτείται προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης όπου βεβαιώνεται η περαίωση της διαδικασίας διατήρησης του χώρου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3843/2010 (Α' 62).
11. Για κατασκευές ή χρήσεις που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α' 209) και στις διατάξεις του παρόντος νόμου προσκομίζεται η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 2 της 41498/26.9.2011 απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β' 2167) ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου, κατά τις διατάξεις του παρόντος, από το πληροφοριακό σύστημα.

12. Στις παραπάνω περιπτώσεις των παραγράφων 10 και 11 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου. Από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από πρόσφατη παρόμοια εμπειρία, δε μπορεσα να βγάλω wc με αδεια μικρης κλιμακας και εσωτερικες διαρρυθμισεις.

θελει αδεια δομησης κανονικα. Ο λογος? Τροποποιουνται τα η/μ.

 

Καλημέρα,

ωραία καταλήξαμε στο οτι μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης επι αυθαιρέτου. Το ερώτημα είναι: Ενα WC θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μέσα ; εσωτερικές διαρρυθμίσεις; τι εργασίες επιτρέποντα να γίνουν στην αλλαγή χρήσης αυθαιρέτου; Στην Υ.ΔΟΜ μου λένε οτι δεν μπορώ ούτε ξύλινο πάγκο να βάλω .

 
Είναι ..αλ@'κ...ς οι άνθρωποι. Άδεια δόμησης για ένα wc. Τουλάχιστον όταν η άδεια είναι παλιά και δεν έχει ηλεκτρομηχανολογικά ούτε στην άδεια να μην ζητάνε και τώρα. Ή όταν πρόκειται για ισόγειο ή διώροφο ιδιόκτητο, ή αν είναι καμιά μονοκατοικία σε χωριό.
 

Άρα είναι σαν να μας λένε ότι αν υπάρχει μπάνιο σε τελείως διαφορετική θέση είναι λόγος να μην δίνουμε και βεβαίωση αφού απαιτεί άδεια. Πώς θα δώσεις βεβαίωση σε κάτι που απαιτούσε άδεια δόμησης ή οικοδομική άδεια? Άλλο η διαφορετική εσωτερική διαρρύθμιση και άλλο η διαφορετική διαρρύθμιση που έχει τελείως αλλού το μπάνιο και την κουζίνα. Κάτσε δεν ασχολήθηκαν ακόμα, θα τα πιάσουν κι αυτά τα αρρωστάκια! Σιγά σιγά 2016 έχουμε ακόμα!

Edited by Ιάμβλιχος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ποια διαδικασία ακολουθείται? Σε ρυθμισμένο κατάστημα με 4178 κατ. 2, θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Με έγκριση εργασιών? Με άδεια δόμησης? Έλεος!  Και η νέα χρήση είναι ευμενέστερη. Με ενημέρωση μήπως? Αν θα κάνω ένα μπάνιο μέσα αφού είναι παλιό τι πειράζει. Σε οικισμό είναι.

Αν έχω ένα χώρο και δε θέλω να κάνω καμιά εργασία μέσα πάλι δε μπορώ να κάνω αλλαγή χρήσης. Η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνει ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου και την αλλαγή χρήσης την κάνω με τον φούφωτο? Άρα όποιος έτρεξε να δηλώσει δεν έκανε και τίποτε. 

Edited by Ιάμβλιχος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε υπογειο πολυκατοικιας που εχει τακτοποιηθει με το νομο του τριτση εχει γινει διαμερισματωση με τον ν.4178.Το υπογειο με τον νομο τριτση τακτοποιηθηκε σαν καταστηματα και με τον 4178 τακτοποιηθηκε η διαμερισματωση των καταστηματων.

Λογω υψηλης φορολογησης ο ιδιοκτητης ενος καταστηματος το οποιο  ειναι άδειο πολλα χρονια θελει να του αλλαξει τη χρηση σε αποθήκη.Μπορω με αδεια μικρης κλίμακας  να αλλαξω τη χρηση ΜΟΝΟ στη μια οριζοντια χωρις να μπλεξω με σχεδια ολοκληρης της οικοδομης και με αδεια δόμησης?

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

πριν τον 4178

 

http://www.michanikos.gr/topic/34244-Η-δήλωση-4014-διαφορετικής-διαμερισμάτωσης-απαγο/?p=553952

 

 

να δουμε αν ο 4178 "λεει" κατι αλλο

 

 

και υπαρχει το αρθρο 25 παρ. 12 του 4178

 

εδω η σχετικη συζητηση

 

http://www.michanikos.gr/topic/41149-Αλλαγή-χρήσης-σε-ρυθμισμένους-χώρους-βάση-ν41782013/?p=744024

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα ερευνώ αν είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σε ρυθμισμένο υπόγειο με 4178. Ο χώρος στην άδεια ήταν υπόγειο (οικοδομής κατοικίας) και στην πράξη ξεμπαζώθηκε και μετατράπηκε σε γυμναστήριο. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να το νοικιάσει σε δήμο, ως παιδικό σταθμό και θέλει να γίνει αλλαγή χρήσης και να πραγματοποιηθούν εργασίες εσωτερικά και ίσως ένα άνοιγμα στην όψη. Με βάση την παραπάνω συζήτηση και το 6987 θεωρώ πως γίνεται να βγει άδεια δόμησης, κάνω λάθος; Παρόλο επίσης που η δόμηση στο διάγραμμα θα έχει ξεπεράσει την επιτρεπόμενη; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

και σου βγαίνουν όλες οι μελέτες παιδικού σταθμού στο πρώην υπόγειο;

(και η πλάκα είναι ότι η στατική επάρκεια ευνοείται από το γεγονός "πρώην υπόγειο" )

Αν ναι, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Απ' όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να στη δώσουν.

Άλλο αν θα στη δώσουν τελικά (ειδικά για παιδικό σταθμό Δήμου)

Link to comment
Share on other sites

Έχεις άλλες σημαντικές παραμέτρους βέβαια πέραν των στατικών και την πυρασφάλεια, καθώς και τις απαιτήσεις για φυσικό φωτισμό αερισμό - μίλησεσ με τη διεύθυνση παιδικών σταθμών να έχεις μια εκτίμηση ότι όντως μπορεί να πάρει τέτοια χρήση?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Αλλαγή χρήσης επιτρέπεται σε ρυθμισμένους χώρους με τις εξής προϋποθέσεις:

-Η νέα χρήση επιτρέπεται στην περιοχή

-Τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις και όροι δόμησης

-Οι εργασίες που επιτρέπεται να κάνεις είναι μόνο αυτές που καλύπτονται από 48ωρη και μικρή κλίμακα

 

Εφόσον έχεις υπέρβαση της δόμησης θεωρώ πως δεν μπορείς να βγάλεις άδεια για αλλαγή χρήσης!

Link to comment
Share on other sites

Είναι δεδομένο πως θα χρειαστείς στατική ενίσχυση διότι τα νηπιαγωγεία είναι κατηγορίας Σ3 και δεν υπάρχει περίπτωση Σ2 κτίριο να καλύπτει τις απαιτήσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.