Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι 14 σημαντικές διορθώσεις στο Ε9 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου


Engineer

Recommended Posts

Μια ακόμη ευκαιρία για μικρότερο ΕΝΦΙΑ θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς παρατείνεται έως τις 19 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9.

 

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, καθώς ο αριθμός αυτών που προχωρούν σε διορθώσει είναι πολύ μεγάλος και η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου.

 

Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ στην περίπτωση που ο φόρος με το νέο εκκαθαριστικό μειώνεται πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μείωση (συμβόλαια κ.α.).

 

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες της ΓΓΔΕ, μεταξύ των λαθών και παραλείψεων που θα πρέπει να διορθώσουν και να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό Ε9 είναι:

 

[1] Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%)

 

Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

 

στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»

στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

 

[2] Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%)

 

Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

 

στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα»

στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «ΝΑΙ» ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο, αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

στη στήλη 31 του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

[3] Αυθαίρετα

 

Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα). Αυθαίρετη επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο προστίθεται στους κύριους χώρους αυτής.

 

[4] Πισίνα

 

Εάν έχει εκδοθεί άδεια ειδικού κτιρίου αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή ως αθλητική εγκατάσταση. Αν δεν έχει εκδοθεί άδεια η επιφάνεια εσωτερικής πισίνας κατοικίας προστίθεται στους κύριους χώρους κατοικίας η επιφάνεια της εξωτερικής πισίνας αναγράφεται στους βοηθητικούς χώρους.

 

[5] Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα

 

Αν για τα ακίνητα αυτά έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής κατοικίας αναγράφονται ως κατοικίες, ενώ αν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής επαγγελματικής στέγης αναγράφονται ως επαγγελματικές στέγες.

 

[6] Πραγματική κατάσταση ακινήτου

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ακίνητο αναγράφεται σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και χρήση του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Τονίζεται ότι για να αναγραφεί ένα κτίσμα σε άλλη κατηγορία από 26, αυτήν της οικοδομικής άδειας ή του τίτλου κτήσης, πρέπει επ' αυτού να έχουν γίνει ουσιώδεις και σταθερές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι διάφορη από εκείνη που ορίζεται στην οικοδομική άδεια ή στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στον τίτλο κτήσης του.

 

[7] Διαφορετικές συνθήκες

 

Όταν σε κάποιο τμήμα του ακινήτου υφίστανται διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν σε μία γραμμή (π.χ. διάφορα εμπράγματα δικαιώματα, τμήμα του εδάφους εντός σχεδίου και τμήμα του εκτός σχεδίου και οικισμού, ψιλή κυριότητα από διαφορετικούς επικαρπωτές κ.λπ.), το ακίνητο αναγράφεται σε περισσότερες γραμμές.

 

[8] Αποθήκες - πάρκινγκ - πισίνα

 

Όταν επί οικοπέδου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με όλα τα περιγραφικά στοιχεία και τα παρακολουθήματά της (οικόπεδο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή κ.λπ.) αναγράφεται σε μία γραμμή.

 

[9] Χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία

 

Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οικόπεδο και το επ' αυτού κτίσμα αναγράφονται σε μία γραμμή, με συμπλήρωση και της στήλης 22 (συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο).

 

[10] Στοιχεία οικοπέδου

 

Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Κατ' εξαίρεση δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης εφόσον αθροιστικά:

 

υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ' αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών),

η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ) και

βρίσκονται σε πολυκατοικία.

Επίσης, στην περίπτωση αναγραφής κτισμάτων δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου όταν υπάρχει τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα ΑΠΑΑ.

 

[11] Κτίσμα με περισσότερους του ενός ορόφους: Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κτίσματα εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ανά όροφο. Στην περίπτωση αυτή το οικόπεδο αναγράφεται σε μία μόνο εξ αυτών των γραμμών με αναγραφή της συνολικής επιφάνειας των επ' αυτού κτισμάτων στη στήλη 22.

 

[12] Ανεξάρτητα κτίσματα: Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ' αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα μη εφαπτόμενα, αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα και ανά όροφο, όπου τούτο απαιτείται. Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.

 

[13] Κτίσμα χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτων, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.).

 

[14] Οικοδομή χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα) αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...u/#.VG7tGfl_uls

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

στις 13/11 ειχαμε αυτη την εγκυκλιο..

 

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19856

 

τωρα εχουμε την συμπληρωματικη-διορθωτικη...

 

που σημαινει οτι...οσοι εκαναν διορθωτικες με βαση την...προηγούμενη...θα πρεπει να ξαναδιορθωσουν..

 

[μεχρι να βγει ...καινουργια  διορθωτικη της διορθωτικης... ώ διορθωτικαίς...]

 

 

υγ

ζητειται  λυτης για δυσκολο  σταυρολεξο.

 

..[14] Οικοδομή χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα) αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η λύση θα βρεθεί όταν ανακαλύψουμε που διαφέρει η οικοδομική άδεια (που εφαρμόζει την πολεοδομική νομοθεσία) από την πολεοδομική νομοθεσία..........

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται να γράψουμε μήκος προσόψεων σε ακίνητο που είναι κατοικία; Στο Ε9 λέει οτι αυτό συμπληρώνεται μόνο όταν υπάρχει επαγγελματική στέγη ή στοιχεία οικοπέδου....

Link to comment
Share on other sites

Η λύση θα βρεθεί όταν ανακαλύψουμε που διαφέρει η οικοδομική άδεια (που εφαρμόζει την πολεοδομική νομοθεσία) από την πολεοδομική νομοθεσία..........

 

Το ωραίο είναι ότι το "σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία" εννοεί το αυθαίρετο !

 

o tempora, o mores !

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται να γράψουμε μήκος προσόψεων σε ακίνητο που είναι κατοικία; Στο Ε9 λέει οτι αυτό συμπληρώνεται μόνο όταν υπάρχει επαγγελματική στέγη ή στοιχεία οικοπέδου....

ανεξαρτητα της κεντρικης εισοδου της οικοδομης

το διαμερισμα μπορει να ειναι γωνιακο ή μιας οψης ή να βλεπει   "πισω" στον ακαλυπτο.

Αναλογα θα μπει και ο σχετικος κωδικος..

Αυτο δεν παιρνει συντελεστη  οψεων...

 

 Αλλά, ενα στενομακρο καταστημα-βαγονι... παιρνει μειωτικο συντελεστη

υπαρχει σχετικη προβλεψη   στον αλγοριθμο  [που δεν τον  ξερουμε....] :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

το ιδιο και ενα οικοπεδο

 

δες αυτο  για οικοπδο

 

 

Ε3_υπόλοιπο δόμησης οικοπέδου-1.pdf

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι και τα ανοιχτά κλιμακοστάσια, που ανήκουν σε μία ιδιοκτησία κι έχουν μετρήσει στο συντελεστή δόμησης, αναγράφονται ως κύριοι χώροι στο Ε9??

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται να γράψουμε μήκος προσόψεων σε ακίνητο που είναι κατοικία; Στο Ε9 λέει οτι αυτό συμπληρώνεται μόνο όταν υπάρχει επαγγελματική στέγη ή στοιχεία οικοπέδου....

δεν χρειαζεται

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι και τα ανοιχτά κλιμακοστάσια, που ανήκουν σε μία ιδιοκτησία κι έχουν μετρήσει στο συντελεστή δόμησης, αναγράφονται ως κύριοι χώροι στο Ε9??

 

Να μην σε πάρω στον λαιμό μου, αλλά το κυριότερο είναι αν το ακίνητο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι χώροι αυτοί έχει κάθετη ή οριζόντια σύσταση. Αν είναι οριζόντια με διαμερίσματα σε πολυκατοικία δεν ασχολείσαι με κλιμακοστάσια.

Link to comment
Share on other sites

Αφιερωμένο στον φίλο Δημήτρη τον Νομικό της παρέας !!!! Αν και πιστεύω, λόγω της ιδιαίτερης εκτίμησης που του έχει, θα το έχει ήδη δει ...

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21365

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.