Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα έργα «γέφυρες» κυριαρχούν στο νέo ΕΣΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Γιατί οι Βρυξέλλες έβγαλαν εκτός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος την Ανάπλαση της Πανεπιστημίου και τον Φαληρικό Όρμο.

 

Η εξαίρεση των έργων της Ανάπλασης της Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου από την πρόταση των αρμόδιων υπουργείων, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς του εθνικού κέντρου, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη δύο σημαντικά «μείον» του συγκεκριμένου Προγράμματος, για την περίοδο 2014-2020: 1) Ο συγκριτικά πολύ μικρότερος προϋπολογισμός του 2) τα μεγάλα έργα – γέφυρες που έρχονται με τα υπόλοιπά τους από το ΕΣΠΑ.

 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών και Περιβάλλοντος, το οποίο οι Κοινοτικοί υποστηρίζουν ότι πάσχει γιατί εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και πλέον, είναι, πέραν αυτού πολύ μικρότερο αφού για το ΕΣΠΑ, για υποδομές και περιβάλλον, είχαν συνολικά διατεθεί 9,5 δισ. ευρώ.

 

Σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, που προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ- με κενά χρηματοδοτικά ή άνευ- έχουν περάσει μεγάλα έργα τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν, έργα που υλοποιούνται και με συμβάσεις παραχώρησης ( πχ. το Πάτρα- Πύργος – Τσακώνα, ο Ε65).

 

Όταν υπάρχουν έργα που πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν και να υλοποιηθούν, όπως η 'Γραμμή 4' του μετρό της Αθήνας, το Μετρό Θεσσαλονίκης, το νότιο τμήμα του Ε65 από Λαμία μέχρι Ξυνιάδα (ο άξονας αυτός, ο ονομαζόμενος Κεντρικής Ελλάδας, στο βόρειο τμήμα του θα πάει να συναντήσει την Εγνατία Οδό), τμήμα του Πάτρα- Πύργος – Τσακώνα, ένα τμήμα του ΒΟΑΚ, δηλαδή του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης, άξονας που άρχισε να κατασκευάζει κάπου στο 1970 και είναι ακόμη ημιτελής, όταν υπάρχουν έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο που πρέπει να κατασκευαστούν, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου- έργο της τάξης των 340 εκατ. αρχικά- αλλά και η Ανάπλαση της Πανεπιστημίου, δεν μπορούν να θεωρηθούν έργα πρώτης προτεραιότητας.

 

Τα έργα – γέφυρες έχουν «πετάξει έξω» από το ΣΕΣ και την νέα προγραμματική περίοδο έργα σημαντικά, μεσαία και μικρότερα, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πόροι. Μάλλον τα έργα σε λιμάνια και αεροδρόμια- έργα βασικών υποδομών- αν προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα περιμένουν να εκτελεστούν (κάποια τουλάχιστον) από τους επενδυτές.

 

Αυτή είναι η κατάσταση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν και τι θα φέρει στην Ελλάδα η πρωτοβουλία Γιούνκερ για το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/...play&sid=202207

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.