Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

χωρισμος σε αγροτεμαχιο κατω των 4στρεμματων


Maria Kaliarxi

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ηθελα να θεσω ενα ερωτημα.

 

Εχω συμβολαια πληρους κυριοτητας για ενα κτισμα το οποιο βρισκεται σε  αγροτεμαχιο  κατω των 4 στρεμματων . Αυτο το αγροτεμαχιο ειχε αγοραστει προ πολλων ετων στην πραγματικοτητα απο δυο ιδιοκτητες, αλλα λογω καποιοων συνθηκων τα συμβολαια βγηκαν με κοινη αποφαση των δυο πλευρων στο δικο μου ονομα. Στο κομματι (συρματοπλεγμενο) το δικο μου εχτισα ενα σπιτι για το οποιο πληρωνω τακτοποιηση. Η περιοχη εχει μπει πλεον στο κτηματολογιο και ο ιδοκτητης του 50% το οποιο περιλαμβανει μονο αγρο (με αυτο εννοω οτι δεν διεκδικει το σπιτι, παρα μονο το κομματι του αγρου που ειχαν χωρισει "λεκτικα" τοτε) θελει να παρει το μεριδιο του.  Γινετε αυτο? Μπορει να χωριστει το αγροτεμαχιο οπως ειναι στην πραγματικότητα? Δηλαδη , το δικο μου κομματι το συρματοπλεγμενο με το σπιτι ,να κατοχυρωθουν σε εμενα, (οπως και ισχυει, και αποδεχονται και οιδ υο πλευρες), και το κομματι του αλλου συνιδιοκτητη στο δικο του ονομα? 

 

 

Εμένα με νοιαζει να γινει ο χωρισμός αυτός για να εξασφαλισω το σπιτι. Δηλαδη σε απόφαση δικαστηρίου θα αποκτησω εγω το συγκεκριμενο κομματι που ειναι συρματοπλεγμενο και περιεχει και το σπιτι και ο αλλος ιδιοκτηττης το χωραφι το δικο του?

ή θα αποκτησουμε και οι δυο το 50% του συνολου του χωραφιου και το 50% του σπιτιου έκαστος?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

 Στο Κτηματολογιο δηλωνει αυτος που εχει την ιδιοκτησια    σε  όλο  το γήπεδο, με βαση τα συμβολαια.

Επομενως δηλωνεις το 100%  ενος γηπεδου, εμβαδού.....τμ με ενα κτισμα.

Ούτε φραχτες...ούτε  "τμημα"...

 

Για  να παρει το "μεριδιο του" ο άλλος, θα πρεπει  να ειναι σε περιοχη όπου να επιτρεπεται η κατατμηση...

 

Επομένως, το καλυτερο ειναι,  να πατε μαζι,  να μιλησετε με τον μηχανικο σας..Θα  σας πει αν μπορει να γινει κατατμηση....

 

[και να ξαναδεις την τακτοποιηση που ξεκινησες...Δεν γινεται να τακτοποιεις σε ενα "τμημα"  γηπεδου...οταν εχεις συμβολαιο για το 100%]

 

το σωστο θα ηταν να εκανε αυτος μια αγωγη χρησικτησιας για το δικο του -  αυτοτελες- "τμημα"

και μετα να εκανες την τακτοποιηση  για το δικο σου "τμημα".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μεταφέρεται στα θέματα ιδιωτών.

Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής.

DIMITRIS80

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που έχετε πλήρη κυριότητα στο σύνολο του ακινήτου, πως νομιμοποιείται ο οποιοσδήποτε να ζητάει τμήματα (αφήστε που τμήματα δεν μπορείτε να καθορίσετε σε εκτός σχεδίου ακίνητο εκτός και συντρέχουν ειδικές συνθήκες).

Συγκεντρώστε όλα τα στοιχεία και απευθυνθείτε σε μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Απ΄'ότι καταλαβαίνω 2 άνθρωποι ξεκίνησαν να αγοράσουν ένα αγροτεμάχιο αλλά για ειδικούς λόγους (που δεν μας αφορούν) , στην αγορά συμφωνήσαν να φανεί μόνο ο ένας.

 

Προφανώς τώρα δεν συντρέχουν οι "ειδικοί λόγοι" και ο 2ος αγοραστής θέλει να αποκτήσει επισήμως το 50%.

 

Το πρόβλημα είναι ότι αν προχωρήσετε σήμερα σε πώληση του 50% , επειδή θα είναι εξ'αδιαιρέτου πώληση  θα πωληθεί και το 50% του σπιτιού

καθώς σύσταση καθέτου δεν μπορεί να γίνει σε εκτός σχεδίου. σήμερα και ενδεχομένως ούτε κατάτμηση αναλόγως την περιοχή που βρίσκεστε.

Αυτό θα σας το πει ο συνάδελφος στον οποίο θα απευθυνθείτε.

 

Αν  ισχύει το παραπάνω , μια λύση θα μπορούσε να είναι μια εικονική  αγωγή όπου ο 2ος θα διεκδικήσει δικαστικά την μισή έκταση. 

Είναι πλέον νομικό το θέμα.Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

ειναι νομικο καθαρα το ζητημα, αλλα σε καθε περιπτωση δε μπορει ΠΟΤΕ να διεκδικησει το 50% του σπιτιου.

Συμφωνω απολυτα με ολους τους παραπανω συναδελφους, να απευθυνθεις αρχικα σε μηχανικο και σε συνεργασια με δικηγορο να προχωρησεις. 

 

ΥΓ

Σε περιπτωση βεβαια που μεινει ετσι, (οπως ειπα και προηγουμενως), ο αλλος -αντιδικος- ιδιοκτητης δε μπορει να κερδισει μερος του κτηριου, σε καμμια περιπτωση. Υπαρχουν πολλες αναλογες υποθεσεις που "δικηγοροι" φουσκωσαν τα μυαλα τετοιων συνιδιοκτητων και μπλεχτηκαν με δικαστηρια επι δεκαετιες, με σκοπο μονο κ μονο να διεκδικησουν το 50% καποιου κτησματος, χωρις φυσικα κανενας να κερδισει. Αν βρεις εναν δικηγορο που ασχολειται με χωρικες υποθεσεις θα σου εξηγησει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το αγροτεμαχιο ανηκει στο δημο σαρωνικου στον Κουβαρα. Εχω κανει ολα οσα λετε... Και με δικηγορο εχω μιλησει και δικαστικη αποφαση εχει βγει.. Για να εξηγησω περισσοτερα:

 

Κανανε αυτοι αγωγη στην οποια περιεγρφαν ακριβωσ το κομματι που διεκδικουν αλλα (λογικα επειδη βασει νομου δεν μπορει να γινει κατατμηση)  στο αιτητικο ... στο κομματι που λεει τι ζητανε .... ζητανε 1800 τμ (δηλαδη το 50% του συνολου του οικοπεδου) χωρις να προσδιοριζετε το κριβες κομματι..

 

Εδω βρισκεται και το προβλημα ... Ουσιαστικα πλεον (εφοσον εχει βγει η δικαστικη αποφαση) εχουν 1800 μετρα απο ολο το αγροτεμαχιο, χωρις να προσδιοριζεται το κομματι το δικο τους ,αλλα επι συνολου.

 

Ηδικαστικη αποφαση βγηκε χωρις να παρουσιαστουμε εμεις στο δικαστηριο διοτι μας διαβεβαιωσε ο δικηγορος οτι το αποτελεσμα δεν θα εβγαινε εξ αδιαιρετου.

 

Εκτος αυτο στο αιτητικο αναφερει οτι το κομματι τους δηλ τα 1800 μετρα συνορευουν με τα 1800 μετρα τα δικα μας, που στην ουσια , ειναι το ιδιο αγροτεμαχιο. Δεν στεκει αυτο... Διοτι δεν μπορει να συνορευει με ενα αγροτεμαχιο το οποιο δεν ειναι χωρισμενο και στο οποιο ειναι ηδη συνιδιοκτητες κατα 50 %.... 

 

Δεν βρισκουμε λυση... Απο εκει που ειχαμε ολο το αγροτεμαχιο με το σπιτι με συμβολαια και ολα ... τωρα και χασαμε και το μισο και κινδινευουμε να χασουμε και το σπιτι...

 

 

Ευχαριστω για τις απαντησεις που εχετε δωσει ηδη..

Link to comment
Share on other sites

βεβαια, δεν μας ειπες οτι υπαρχει ηδη προιστορια στο γηπεδο και αγωγη και αποφαση...

 

τεσπα....

 

να μιλησει ο δικηγορος  "σου"

με τον δικηγορο "τους"

 

μαλλον....καποιο λαθος εγινε στη βαση της αγωγης ως προς την  στην αιτια  της χρησικτησιας...

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω το εξής.

 

Μπήκατε στη γνωστή διαδικασία της ανώμαλης δικαιοπραξίας, χρησικτισίας και συναφή...

 

Δεν είχατε ένα τοπογραφικό εκ των προτέρων, στο οποίο να "υποδείξετε" στο δικηγόρο πως να "συντάξει" τα "συμφωνητικά" ;

 

Δηλ να περιγράψει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το τμήμα του γεωτεμαχίου που "διεκδικούν"; τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχαν μεταξύ σας προστριβές και μια χαρά συννενόηση. 2 ξεκάθαρα τμήματα, τάδε διαστάσεων (ιδεατών μιας και δεν μπορούσε να κατατμηθεί, αλλά υλοποιήσημων, μετά την δικαστικη΄απόφαση)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.