Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης


Engineer

Recommended Posts

Τον Οκτώβριο του 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το πλάνο περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Οι εργασίες εκσκαφής ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον περασμένο Μάιο στις 10 το πρωί μια ελιά 3,5 μέτρων γίνεται το πρώτο δέντρο που φυτεύεται στο πάρκο, στην περιοχή του Μεσογειακού Κήπου.

 

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως κάπου ανάμεσα στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει τις πύλες του, αποκαλύπτοντας στους Αθηναίους το ολοκληρωμένο μεγαλόπνοο όραμα του ιδρύματος και του διακεκριμένου αρχιτέκτονά Ρέντσο Πιάνο.

 

Τα δέντρα θα είναι τότε 1.200 και θα βρίσκονται ανάμεσα σε 320.000 θάμνους και μικρόφυτα, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο, ισοδύναμο σε έκταση με τον Εθνικό Κήπο. Ο νέος αυτός πράσινος πυρήνας της Αθήνας ετοιμάζεται και φροντίζεται πυρετωδώς πίσω από τους εργοταξιακούς φράχτες που περικυκλώνουν το πάρκο. Η Ασημίνα Κουτρουμπούση, αρχιτέκτων μηχανικός και διαχειρίστρια Τεχνικών Δωρεών του ΙΣΝ, και ο Πάνος Παπούλιας, υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μας υποδέχονται και μας αποκαλύπτουν τις πρώτες όμορφες εικόνες και όλες τις λεπτομέρειες για τον καταπράσινο Μεσογειακό Κήπο, μια επένδυση 566 εκατ. ευρώ που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια στο μέλλον της πρωτεύουσας.

 

Posted Image

 

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας, σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group, τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μία από τις οικολογικές λειτουργίες του πάρκου, σε σχέση με τον χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, θα αποτελέσει μια όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και αγαπημένος προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

 

Posted Image

 

Η περιγραφή του πάρκου

 

Μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και φυτά, μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά, αλλά και για όλους τους πολίτες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και πολλά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους του πάρκου.

 

Posted Image

 

Οι αλέες που οδηγούν στο εσωτερικό του πάρκου πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ ανάμεσά τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα δημιουργούν εναλλαγές φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο του πάρκου θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοιχτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος θα προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: www.lifo.gr - http://www.lifo.gr/mag/features/4607

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως κάπου ανάμεσα στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017...

Κάπου εκεί ανάμεαα... δεν υπάρχει ούτε ένα νανο σεκόντ...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ώστε για να φυτευτεί μία ελιά χρειάζονται 14 άτομα... συν ένας φωτογράφος.

Τα σκαπτικά εργαλεία που φαίνονται στην φωτό είναι μόλις 6...
... συν ένας τοπογράφος με GPS (μην χαθεί το κέντρο οριοθετημένου μπακλαβά...)
... συν άλλος ένας που παίζει και να κρατάει tablet.

Αν ο ιμάντας κοβόταν και έλιωνε το κεφάλι του τύπου μπροστά-μπροστά, θα είχαμε άλλο άρθρο...
... και αν δεν κοπεί ο ιμάντας, παίζει να του την φέρει στο κεφάλι ο χειριστής που όλο μαγκιά κάνει τα ακροβατικά του...

... ο δε διπλανός του είναι ο μόνος που έχει αγωνία, είναι έτοιμος να αρχίσει τις ζεμπεκιές...

ε ρε μεγάλες στιγμές στα εργοτάξια!

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Ώστε για να φυτευτεί μία ελιά χρειάζονται 14 άτομα... συν ένας φωτογράφος.

 

 

Δεκατρείς τους βγάζω! (εκτός αν τον χοντρό δεξιά, που τούπεσε το κράνος στη μύτη, τον μετράς για δύο) :smile:

 

Sorry έχεις δίκηο, τον βρήκα και τον 14ο.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

ασχέτως του τι σκάνδαλα μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση, η δημιουργία ενός νέου κήπου είναι πάντα ευχάριστη είδηση.

 

αλήθεια, σε ποιά οδό βρίσκεται αυτός ο κήπος?

 

όσο για το είδος του δέντρου της φωτογραφίας, ναι, είναι κουκουναριά, απλά ο συντάκτης της είδησης ξέχασε τη φωτογραφία με τα κυπαρίσσια:

http://www.lifo.gr/uploads/image/758486/kat_SNf_3006.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δηλώνω άγνοια επι του θέματος, τι σκάνδαλα παίζονται στο εν λόγω έργο.

Δεν αποτελεί ιδιωτικό έργο;
Γιατί από όσα ξέρω (που μπορεί να είναι και λάθως) χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος, το οποίο είναι ιδιωτικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.