Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΚΑ: Eπαναφέρει τη δόμηση στα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα


Engineer

Recommended Posts

Τη δόμηση στα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα επαναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται απέναντι από τα ακραία όρια ενός ρυµοτοµικού σχεδίου _ στην πολεοδοµική πρακτική αποκαλούνται «ανοιχτά οικοδοµικά τετράγωνα», καθώς ...βλέπουν στον περιμετρικό δρόμο σχεδίου πόλεως _ θα είναι πλέον οικοδομήσιμα.

 

Τα οικόπεδα αυτά θα μπορούν να οικοδομηθούν με τους όρους δόμησης που ισχύουν για τα απέναντι οικόπεδα.

 

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», που εισηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, στο οποίο επίσης προτείνονται τροποποιήσεις του ΝΟΚ (Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ν. 4067/2012). Ειδικότερα:

 

∙ Δίδεται η δυνατότητα σε εντός σχεδίου ακίνητα να αυξηθεί το ύψος του υπογείου σε 1,50 μ. (από 1,20 μ. που ισχύει σήμερα) πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους μόνο στην περίπτωση που ο χώρος του υπογείου δεσμεύεται συμβολαιογραφικά ως χώρος στάθμευσης.

 

∙ Αποσαφηνίζεται ότι στις όψεις του κτιρίου και εκτός ιδεατού στερεού, προεξέχουν όχι αποκλειστικά και μόνο εξώστες, αλλά και κινητά προστεγάσματα, διαχωριστικά στοιχεία εξωστών και άλλα.

 

∙ Διασαφηνίζεται η δυνατότητα υπέρβασης του ύψους. Σε κτίρια στα οποία κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα ή πραγματοποιείται μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%, προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του ύψους (όπως αυτό εκάστοτε ισχύει) μέχρι 2 μέτρα.

 

∙ Προβλέπεται ότι οι κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση αρχαίων μνημείων _ προκειμένου αυτά να αναδειχθούν και να προστατευτούν _ υπολογίζονται υποχρεωτικά στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

 

∙ Ορίζεται ότι σε περίπτωση εκσκαφής ακάλυπτων χώρων οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2 μ. και να επιχωθεί μέχρι 1,50 μ.

 

∙ Εισάγεται δυνατότητα παρεκκλίσεων για δημόσια κτίρια και κτίρια ΟΤΑ που έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική σημασία για την περιοχή όπου εγκαθίστανται ή προβλέπεται η δημιουργία τους με βάση αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 

∙ Παρατείνεται έως και τις 31.12.2016 η ισχύς των οικοδομικών αδειών (που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 3α του άρθρου 6 του από 8.7.1993 ΠΔ Δ` 795), ακόμη και αν έχουν λήξει, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

 

Για τους ναούς σε παλαιούς και μικρούς οικισμούς (εντός οικισμών προ του 1923 και εντός οικισμών έως 2.000 κατοίκους) δίνεται η δυνατότητα παρέκκλισης ύψους, με μέγιστο όριο τα 15 μέτρα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία εναρμόνισης των καταστατικών των οικοδομικών συνεταιρισμών.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=656483

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Arche +1, αλλά γιατί αυτά δεν τα έγραψες στο νήμα του "Βήματος" (από όπου και η αρχική είδηση) μπας και τα διαβάσει κάποιος μη μηχανικός; Εδώ όλοι τα ξέρουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ότι και να λέει ο Ταγαράς,

τα οικοδομικά τετράγωνα κλείσανε ... εδώ και καιρό πλέον ... που να βρούμε τώρα τα ανοικτά ;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δηλαδη θα μπορει να οικοδομηθει ενα αγροτεμαχιο εκτος σχεδιου φτανει το απεναντι του να ειναι εντος σχεδιου και να εφαπτεται με εγκεκριμενη οδο?

Link to comment
Share on other sites

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου.
Σχέδιο νόμου: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9107437.pdf
Εισηγητική έκθεση: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9107433.pdf

 

Υπάρχει πληθώρα αλλαγών.

 

Να σημειώσω επίσης ότι ο τίτλος του εν λόγω θέματος είναι εσφαλμένος. Ουδέποτε καταργήθηκε η δόμηση στα "ανοιχτά" ΟΤ. Απλώς με το νομοσχέδιο διορθώνεται η λανθασμένη αναφορά στον ΝΟΚ σε σχέση με τον χρόνο δημιουργίας των οικοπέδων ώστε να μπορούν να οικοδομούνται (ο 4067 ανέφερε "του νόμου αυτού" αντί του ορθού "του 1577/85")

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για όποιους δεν καταλαβαίνουν οι μικροδιορθώσεις αυτές γίνονται για να "νομιμοποιηθούν" καταστάσεις περισσότερο και όχι για να βοηθήσουν τα νέα κτίρια.

Link to comment
Share on other sites

Bλεπω πολλες αλλαγες και στον Ν1337 και στον Ν4067 και στον καλοκαιρινο Ν4280.

 

Η αληθεια ειναι οτι δεν μας αφηνουν να βαρεθουμε.....

Link to comment
Share on other sites

Τελικα μπορεις να οικοδομησεις οταν το εκτος σχεδιου και εκτος ζωνης τεμαχιο εχει προσωπο σε οδο στο οριο του σχεδιου πολεως;; Ειχα ρωτησει στην πολεοδομια γλυφαδας για ενα οικοπεδο στο πυρναρι και μιυ ειχαν πει οτι δεν γινεται...ξερετε κατι;

Link to comment
Share on other sites

Αξίζει τον κόπο να διαβάστε το άρθρο 13  (παραβίαση κανόνων οικοδομικής)

Θεωρώ  πως σας ενδιαφέρει πάρα πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.