Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανακύκλωση, θέρμανση και μόνωση: τι λένε οι αριθμοί για τα ελληνικά νοικοκυριά


Engineer

Recommended Posts

Από το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας, το 51% προωθεί απορρίμματα για ανακύκλωση και το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα είναι 16,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011 που διενήργησε η υπηρεσία και που αφορούν στις ανέσεις των νοικοκυριών.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (22,5%) εμφανίζεται στα νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη έχουν μέση ηλικία 20- 29 ετών, ενώ το μικρότερο ποσοστό ανακύκλωσης (11,3%) παρατηρείται στα νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη έχουν μέση ηλικία 60- 69 ετών.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών που προωθούν απορρίμματα για ανακύκλωση παρουσιάζεται στην περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών (ποσοστό 81,1%), ενώ ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Σύρου και Νότιου Τομέα Αθηνών με ποσοστό 75,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που προωθούν απορρίμματα για ανακύκλωση παρουσιάζονται στις περιφερειακές ενότητες Καρπάθου (ποσοστό 1,5%) και Θάσου (ποσοστό 1,6%).

 

Στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δεδομένων για τα Απόβλητα της Eurostat για το 2011, υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης εμφανίζουν η Γερμανία με 45%, η Ιρλανδία με 37% και το Βέλγιο με 36%. Η Ιταλία με 21% και η Ελλάδα και η Ισπανία με 15%, βρίσκονται περίπου στο μέσο της κατάταξης, ενώ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης εμφανίζουν η Ρουμανία με 1%, η Βουλγαρία με 3% και η Μάλτα με 7%.

 

Τα στοιχεία αφορούν στην ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων, δηλαδή των αποβλήτων εκείνων που στο μεγαλύτερο βαθμό παράγονται από νοικοκυριά, αλλά σε αυτά μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνονται απόβλητα από μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, τα στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα αντίστοιχα της απογραφής.

 

—Πηγές Ενέργειας

 

Από τα στοιχεία της απογραφής προκύπτει, επίσης, ότι 3.842.325 νοικοκυριά (ποσοστό 92,9%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για το μαγείρεμα, 2.756.083 νοικοκυριά (ποσοστό 66,7%) ότι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και 2.047.645 νοικοκυριά (ποσοστό 49,5%) ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ζεστό νερό.

 

—Μόνωση

 

Όσον αφορά στη μόνωση των κατοικιών, χωρίς μόνωση είναι το 45,6% των συνολικών κατοικιών της χώρας (2.903.594 κατοικίες), ενώ κάποιο είδος μόνωσης διαθέτουν 3.468.307 κατοικίες (ποσοστό 54,4%). Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011 που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στις ανέσεις των νοικοκυριών.

 

Από την περαιτέρω μελέτη των στοιχείων, προκύπτει ότι ποσοστό 59,2% των κατοικούμενων κανονικών κατοικιών διαθέτει κάποιο είδος μόνωσης ενώ το 40,8% δε διαθέτει κανένα είδος. Αντίθετα, στις κενές κανονικές κατοικίες το μεγαλύτερο ποσοστό (54,3%) δεν διαθέτει κάποιο είδος μόνωσης και το 45,7% διαθέτει.

 

Η περιφερειακή ενότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών με κάποιο είδος μόνωσης, είναι η Πιερία με 71,5%, ενώ στην Κάρπαθο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών χωρίς μόνωση (78,8%).

 

Πηγή: http://www.econews.g...elllada-119084/

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι ανήκουστο να μην υπάρχουν μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Επαρχία. Δεν είναι λίγες οι εικόνες που λαμβάνουμε από το διαδίκτυο και τα κανάλια: 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeoimVvSnIN6DnRxnP0G9KY5Xn-Nrx9lkTrCNOaMgx1FOU2BpA

Η κατάσταση είναι α-πα-ρά-δε-κτη και η αφασία του πολιτικού συστήματος ε-πι-κίν-δυ-νη. 

Και εκτός από τα σκουπίδια υπάρχουν και τα βιομηχανικά λύματα όπως π.χ. στην γνωστή περίπτωση της περιοχής Σπερχειού - Αλφειού.

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/847605_b.jpg

Δυστυχώς τα ποσοστά ανακλύκλωσης και οι κατατάξεις στις μεσαίες θέσεις της Ευρώπης για ακόμη μία φορά λένε...τίποτα. Είναι απλώς στατιστικά στοιχεία. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση αλλά ότι δεν υπάρχει γενικώς συνείδηση στους πολίτες αυτής της χώρας και κυρίως στην ηγεσία της. 

 

Και το κερασάκι στην τούρτα:

...και 2.047.645 νοικοκυριά (ποσοστό 49,5%) ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για ζεστό νερό.

Που; Μα φυσικά στη χώρα του ηλίου.  :confused:

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.