Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέθοδος αποτίμησης (κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ) με χρήση τοπικών δεικτών πλαστιμότητας m


 
Caan

Recommended Posts

Έχει δουλέψει κανείς την (ελαστική) μέθοδο των τοπικών δεικτών πλαστιμότητας για να μου πει τι είδους φάσμα απόκρισης χρησιμοποιείται?

 

Στην παρ. 4.4.1.3 του KAN.ΕΠΕ λέει: "Σε περίπτωση εφαρμογής γραμμικών μεθόδων ανάλυσης χρησιμοποιούνται τα τροποποιημένα φάσματα σχεδιασμού Sd(T)" αλλά μου φαίνεται περίεργο γιατί οι εντάσεις των μελών στην συνέχεια διαιρούνται στους ελέγχους ασφάλειας με τον τοπικό δείκτη πλαστιμότητας m. Μετά, στην παρ. 5.5.5.2(β) και όταν εφαρμόζεται η Ισοδύναμη Στατική Ανάλυση μιλάει για χρήση του ελαστικού φάσματος Se (το διορθώνει δηλ.), αλλά στην Δυναμική Φασματική τι γίνεται? Στην παρ. 5.6.4.1(β) που αναφέρεται στην Δυναμική φασματική μιλάει για επαύξηση των εντατικών μεγεθών και παραμορφώσεων παραπέμπoντας στην παρ. 5.7.4.2 όσον αφορά τις μετακινήσεις, ενώ για τα εντατικά μεγέθη λέει ότι είναι ήδη ενσωματωμένη αυτή η αύξηση στους τοπικούς δείκτες m οπότε ουσιαστικά δεν γίνεται τέτοια. Άρα μένει η απομείωση των εντατικών μεγεθών στους ελέγχους ασφάλειας, οπότε το χρησιμοποιούμενο φάσμα θα έπρεπε να είναι το Se και όχι το Sd. 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Θα το θέσω στον ΟΑΣΠ στο πεδίο που έχουν στο site τους όπου μπορεί κανείς να κάνει ερωτήσεις για θέματα ΚΑΝ.ΕΠΕ, απλά συνήθως αργούν στις απαντήσεις τους (~2-3 μήνες). 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω να εχουν χρησιμοποιησει πολλοι τη μεθοδο με τοπικους δεικτες πλαστιμοτητας, τουλαχιστον οχι σε επιπεδο μη ερευνητικο.

Δεν ξερω καποιο λογισμικο που να εχει ενσωματωσει τη μεθοδο αυτη, οποτε με το χερι δεν...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μάλλον δεν είναι συνηθισμένη μεθοδος αλλά θα μπορούσε να είναι ως μια καλή λύση σε αρκετές περιπτώσεις (ενδιάμεση μεταξύ της ελαστικής με χρήση του γενικευμένου και συχνά χονδροειδούς q και της ανελαστικής, ειδικά όταν η τελευταία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί λόγω ΣΑΔ).

Θα μπορούσε να γίνει και ένα "γκάλοπ" για το ποια προγράμματα την χρησιμοποιούν...
Όποιος θέλει παραθέτει για το λογισμικό του αν χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο ή όχι. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Για όποιον ενδιαφέρεται, μου δόθηκε πρόσφατα απάντηση από τον ΟΑΣΠ και επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό μου: Στην συγκεκριμένη μέθοδο, πρέπει να χρησιμοποιείται το Se και όχι το Sd...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

είχα και εγώ την ίδια απορία και τώρα είδα το νήμα

Έχω και μία άλλη όμως αν γνωρίζεις Caan

 

Για ελαστική με m διαιρούμε με τους τοπικούς m κάθε μέλους όλα τα εντατικά του μεγέθη
και στο τέλος πολλ/ζουμε με C1 όλα τα εντατικά και μετακινήσεις. δηλ το εντατικό Μ της δοκού που προκύπτει από το φάσμα με το  Se(T) διαιρείται με το τοπικό m και πολλ/ται με το "καθολικό" C1? ενώ το παραμορφοσιακό πολλ/ζεται με το C1 παρ. 5,6,4,1β.

 

αυτό το κάνει λέει για να λάβει υπόψη την επιρρόη της ανελαστικής συμπεριφοράς.

Μα αυτό δεν γίνεται με τη διαίρεση των εντατικών (μόνο και όχι και παραμορφώσεων ) με τους m?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η ανάλυση είναι ουσιαστικά ελαστική, αλλά με κάποια "ψήγματα" ανελαστικής, προκειμένου να υπολογιστούν οι πραγματικές (μετελαστικές) μετακινήσεις θα πρέπει γίνει μια αναγωγή στις ελαστικές, δηλ. αυτές που υπολογίστηκαν από την (ελαστική) ανάλυση, κάτι που κάνει ο συντ/τής C1. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέρει ο ΕΑΚ στο σχόλιο Σ.3.1.1[2] στην προτελευταία παράγραφο (έχει να κάνει με το εάν βρισκόμαστε στην περιοχή των ίσων ενεργειών/επιταχύνσεων ή των ίσων μετατοπίσεων). Σημειωτέον ότι ο ΕΑΚ δίνει άλλη σχέση για τον κατιόντα κλάδο του φάσματος απόκρισης σε σχέση με τον ΕΚ8-1 (ο πρώτος έχει έναν εκθέτη 2/3 ενώ ο δεύτερος όχι) για να ενσωματώσει αυτή την διαφορά των μετελαστικών μετακινήσεων στο ίδιο το φάσμα και να μην χρειάζεται να γίνεται η παραπάνω αναγωγή. Τώρα, στην μέθοδο του καθολικού q του ΚΑΝ.ΕΠΕ (όπου πάλι χρησιμοποιούνται τα φάσματα του ΕΚ8-1, δηλ. χωρίς τον εκθέτη 2/3) αυτή η αναγωγή μάλλον έχει ενσωματωθεί στις προτεινόμενες τιμές του q(?)   

Link to comment
Share on other sites

ναι έχει λογική έτσι όπως το λες

 

έχεις εφαρμόσει κάποια μέθοδο;

πόσο ευφικτή είναι έστω η μέθοδος του καθολικού q (που είναι πιο κοντά στην λογική των μέχρι τώρα κανονισμών) με οποιοδήποτε πρόγραμμα τύπου φεσπα νεξτ και με χρήση excel ?

Link to comment
Share on other sites

Την μέθοδο με τους τοπικούς δείκτες πλαστιμότητας m, πολύ θα ήθελα να μπορώ να την εφαρμόσω αλλά δυστυχώς το πρόγραμμα που δουλεύω δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Η ελαστική μέθοδος με χρήση καθολικού q προφανώς και είναι εφικτή, αρκεί το (κάθε) πρόγραμμα να έχει ενσωματώσει τις διάφορες παραμέτρους, που αφορούν π.χ στην χρήση αντιπροσωπευτικών τιμών των ιδιοτήτων των υλικών αντί των τιμών σχεδιασμού (που στην περίπτωση που είναι ελαστική η ανάλυση, σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μέσες τιμές μείον μια τυπική απόκλιση), στην διαφοροποίηση των επιμέρους συντελεστών ασφάλειας των δράσεων κ.τ.λ). Για το Φέσπα και το Νεξτ, δεν ξέρω να σου πω γιατί δεν τα χρησιμοποιώ.      

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Ακόμη κι αν το πρόγραμμα τρέχει μόνο Ευρωκώδικες (και όχι ΚΑΝΕΠΕ), η μέθοδος με φασματική ανάλυση και καθολικό q μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους:

  • Μεταβάλεις τις δράσεις κατά τον παράγοντα min(fck/fcm, fyk/fym)
  • Αφήνεις το πρόγραμμα να τρέξει κανονικά, και για τα στοιχεία που εμφανίζουν υπέρβαση αντοχής ξανά ελέγχεις χεράτα για fcm, fym.
  • κλπ κλπ...

Η γραμμική ανάλυση χωρίς ικανοτικό είναι εξαιρετικό εργαλείο για τα υφιστάμενα που δεν θέλουν πολλές ενισχύσεις, και δεν εφαρμόζεται μόνο για επιτελεστικότα Α με fcm, fym (§9Α-1)...

 

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η §9Α-2.α2: επιτελεστικότητα Β ή Γ, χαρακτηριστικές τιμές, τοπική πλαστιμότητα > 2 χωρίς περίσφιξη. Η μόνη απαίτηση από το πρόγραμμα είναι να υπολογίζει το μθ.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.