Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτήσεις σχετικά με θέρμανση μέσω κλιματιστικών


photonion

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του φόρουμ.

 

Γράφω γιατί θα ήθελα τη γνώμη σας για το ακόλουθο θέμα.

 

Έχω βγάλει οικοδομική άδεια για μονοκατοικία με ισόγειο 100 τ.μ και υπόγειο περίπου 50 τ.μ. στην Κρήτη σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στη θάλασσα (γενικά αρκετά ζεστό κλίμα). Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι έχει προβλεφθεί θερμοπρόσοψη σε όλο το κτίριο, μόνωση/υγρομόνωση στο δώμα, το οποίο εάν αντέξουν τα οικονομικά μου θα το μετατρέψουμε σε φυτεμένο και φυσικά κουφώματα ανοιγόμενα με 2πλα τζάμια και 2.4εκ. μονωτικό υλικό. Γενικά έχει γίνει προσπάθεια να μονωθεί από παντού σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ο μηχανικός που έκανε τη μελέτη θέρμανσης προχώρησε σε σύνταξη μελέτης κλιματισμού όπου προτείνει τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη του σπιτιού κλιματιστικά split unit (έχει κάνει διαστασιολογήσεις κτλ., ΖΝΧ από ηλιακό με αντίσταση για τις μέρες με συννεφιά, 160 lt χωρητικότητα) Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά η περιοχή δεν έχει και μεγάλες ανάγκες θέρμανσης (πριν λίγες μέρες (Δεκέμβριος) το θερμόμετρο έδειχνε 25°C...), οπότε κατανοώ την απόφασή του να δώσει βάρος στο θέμα ψύξη. Ωστόσο με προβληματίζει στις λίγες αυτές μέρες που πραγματικά κάνει κρύο, τι ποιότητας θέρμανση θα έχω. Και ερχόμαστε τώρα στα ερωτήματά μου:

 

Έριξα μια ματιά στην αγορά και είδα ότι οι καινούργιες μονάδες εσωτερικού χώρου έχουν πάρα πολλές δυνατότητες διαφορετικές μεταξύ τους και καθένας φυσικά επικαλλείται ότι είναι ο καλύτερος κτλ. Μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα:

1. Μεγάλη εταιρία στον χώρο του κλιματισμού / ΑΘ (αρχίζει από D...) έχει μία σειρά σωμάτων με μεταλλική πρόσοψη η οποία 'προσομοιώνει' τη διάχυση θερμότητας ενός τυπικού σώματος καλοριφέρ με νερό. Έχει κάποιος από εσάς εμπειρία από τις εν λόγω μονάδες; Ρωτάω γιατί θεωρητικά φαίνεται μια εξαιρετική επιλογή αν και το κόστος είναι λίγο... τσιμπημένο (τουλάχιστον έχεις θέρμανση ψύξη όλα σε ένα).

2. Κάποιες άλλες εταιρίες (μαζί κι η προηγούμενη) έχει συστήματα VRV για την εξωτερική μονάδα. Απ ότι κατάλαβα η χρήση μιας τέτοιας μονάδας μειώνει τα λειτουργικά κόστη, σωστά; Γνωρίζετε εάν οι μονάδες αυτές παρέχουν και εξαερισμό στο χώρο που λειτουργεί το κλιματιστικό (πρέπει και η εσωτερική μονάδα να το υποστηρίζει); Απ'ότι κατάλαβα είναι σημαντικός ο εξαερισμός γιατί βελτιώνει την ποιότητα του αέρα παρέχοντας ανά τακτά διαστήματα φρέσκο αέρα απ έξω. Έχει δουλέψει κανείς από εσάς τέτοια συστήματα;

Επιτρέπεται η χρήση συνδέσμων για να διασαφηνήσω για το ποια προϊόντα μιλάω;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει γίνει σωστή μελέτη από γνώστη του αντικειμένου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

 

Τα τελευταία χρόνια οι σοβαρές εταιρείες δίνουν την θερμική και την ψυκτική απόδοση των κλιματιστικών σε διάφορες θερμοκρασίες, αν στην χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία του έτους αποδίδουν την επιθυμητή ισχύ στον χώρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση sdim, αλλά δεν τίθενται θέμα επάρκειας της μελέτης. Είμαι σίγουρος ότι ο μηχανολόγος έκανε καλά τη δουλειά του.

 

Αυτό που με ανησυχεί είναι η ποιότητα θέρμανσης που παρέχεται από τα κλασικά κλιματιστικά και θα ήθελα να μάθω εάν κάποιος από το φόρουμ έχει δουλέψει μονάδες που υποστηρίζουν εξαερισμό (συνήθως μοντέλα VRV με λειτουργία ύγρανσης χώρου), ή μονάδες που έχουν και θερμαινόμενη πρόσοψη και εάν φυσικά υπάρχει αισθητή διαφορά στην ποιότητα θέρμανσης που παρέχουν. Η διαφορά κόστους είναι σημαντική, αλλά εάν η αίσθηση προσεγγίζει αυτή των κλασικών σωμάτων πιστεύω αξίζει (και θα είναι και φθηνότερη τελικά από μια λύση ΑΘ αέρα νερού με σώματα και fan coils, τουλάχιστον για το κλίμα εδώ κάτω...)

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λες για τον εξαερισμό των χώρων αλλά μην νομίζεις ότι ένα σπίτι έχει τρομερές ανάγκες εξαερισμού.Και ένα παραθυρό να μένει λίγο  ανοιχτό φτάνει.Εάν τώρα επιμένεις υπάρχουν εσωτ.μονάδες κλιματισμού που έχουν την δυνατότητα να προσάγουν φρέσκο αέρα μέσα στο χώρο αλλά κοστίζουν ακριβότερα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα λες για τον εξαερισμό των χώρων αλλά μην νομίζεις ότι ένα σπίτι έχει τρομερές ανάγκες εξαερισμού.Και ένα παραθυρό να μένει λίγο  ανοιχτό φτάνει.Εάν τώρα επιμένεις υπάρχουν εσωτ.μονάδες κλιματισμού που έχουν την δυνατότητα να προσάγουν φρέσκο αέρα μέσα στο χώρο αλλά κοστίζουν ακριβότερα.

 

Σ'ευχαριστώ Stef4 για την απάντηση. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, γιατί με έχει εντελώς μπερδέψει.

Για να έχω τη δυνατότητα εξαερισμού, πρέπει να τον υποστηρίζει τόσο η εξωτερική μονάδα όσο ΚΑΙ η εσωτερική, ή αρκεί να τον υποστηρίζει η εξωτερική κι αυτό φτάνει; (οπότε βάζεις ότι μονάδες θες εσωτερικά;)

Προς το παρόν φαίνεται ότι χρειάζονται και τα δύο, αλλά κάποια φυλλάδια εταιριών παρουσιάζουν τις πληροφορίες αυτές συγκεχυμένα κι έτσι μπερδεύτηκα.

Link to comment
Share on other sites

στα διαιρούμενα κλιματιστικά η εξωτερική συνεργάζεται με την εσωτερική οπότε δεν βάζεις ότι μονάδα θέλεις αλλά ότι μονάδα πρέπει και αυτό φυσικά ισχύει και σε όσα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής αέρα με το περιβάλλον

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.