Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

TτE: «Δεν έπιασαν πάτο οι τιμές των κατοικιών»


Engineer

Recommended Posts

Νέα υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και τα επόμενα τρίμηνα, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση που κατατέθηκε χθες.

 

Σύμφωνα με τη ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις θα είναι με πιο συγκρατημένους ρυθμούς και η ανάκαμψη θα έρθει με σχετική καθυστέρηση επειδή εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 7,8% τους πρώτους 9 μήνες του 2014 έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013. Σωρευτικά από το 2008 έως το γ' τρίμηνο φέτος οι τιμές μειώθηκαν κατά 37,1% και η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις ακριβές περιοχές της χώρας.

 

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων η Τράπεζα αναφέρει ότι υπάρχει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ακίνητα εισοδήματος. Ο ξενοδοχειακός τομέας, τα μισθωμένα γραφεία και τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών είναι στο στόχαστρο των επενδυτών ενώ ενισχύεται και το ενδιαφέρον για μεγάλες αποθήκες.

 

Ομως, κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων. Αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων η ΤτΕ αναφέρει ότι έχει επιτείνει την ύφεση ενώ με τη μείωση στο 3% του φόρου μεταβίβασης το βάρος έχει μεταφερθεί στην κατοχή.

 

Κατά τα λοιπά, η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2015, κάτι που θα βοηθήσει γενικότερα στην αλλαγή του κλίματος, ωστόσο, συστήνει συναίνεση προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις στην οικονομία.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...on_katoikion»_/

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η μεγάλη πλάκα είναι το στουρνάρι , θεωρεί δίκαια την φορολόγηση των κτιρίων , ενώ βέβαια δεν θέλει να φορολογηθεί ο πλούτος των καταθέσεων , ομολόγων , μετοχών κλπ .

 

Ο στόχος βέβαια είναι προφανής πλέον .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η ΤτΕ αφού έχει χρόνο δεν βγάζει και τις νεες αντικειμενικές τιμές που είναι υποχρεωμένο το ελληνικό δημόσιο να έχει μέσα στους επόμενους 6 μήνες αλλά το υπουργείο οικονομικών είπε οτι δεν προλαβαίνει...

 

άντε μπας και γλυτώσουμε τίποτα από ενφια 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

θεωρεί δίκαια την φορολόγηση των κτιρίων , ενώ βέβαια δεν θέλει να φορολογηθεί ο πλούτος των καταθέσεων , ομολόγων , μετοχών κλπ.

 

ούτε το ένα, ούτε το άλλο πρέπει να φορολογηθεί. το κράτος πρέπει να βρει δικές του πηγές εσόδων και να αφήσει τον κόσμο ήσυχο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε georgios_m, τι σημαίνει "το κράτος πρέπει να βρει δικές του πηγές εσόδων";

Και τι σημαίνει "να αφήσει τον κόσμο ήσυχο"; Διαφωνείς με την ύπαρξη της φορολογίας γενικότερα;

Το Σύνταγμα λέει ότι "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους". Διαφωνείς και με αυτό;

 

(οι ερωτήσεις μου είναι γενικές, δεν περιορίζονται στη φορολογία ακινήτων)

Link to comment
Share on other sites

Πηγές εσόδων του κράτους πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, ορυχεία, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, υδατικοί πόροι, εργοστάσια ηλεκτρισμού κλπ), οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας σε ξένους, η εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας κλπ. Εννοείται ότι οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε μας, αλλά σε βαθμό που δε θα απαιτείται εξωτερικός δανεισμός. Δηλαδή ο δημόσιος τομέας να είναι αυτοσυντηρούμενος, κάτι που θα περιορίζει και τη διόγκωσή του, αν αυτή δε τον κάνει αποτελεσματικότερο. 

 

Ναι, διαφωνώ με τη φορολογία γενικότερα, ιδίως αν αυτή εφαρμόζεται αδιακρίτως όπως τώρα ας πούμε και πλήττει και τομείς που δε σχετίζονται με εισόδημα, όπως η ακίνητη περιουσία, τα τέλη κυκλοφορίας και τα δημοτικά τέλη, το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών που δε μπόρεσαν να έχουν εισπράξεις κλπ. Δηλαδή μια ενδιάμεση λύση θα ήταν να φορολογείται μόνο το πραγματικό εισόδημα. Αλλά το ιδανικό θα ήταν το κράτος να μη παίρνει κανένα ποσοστό από τις ιδιωτικές δραστηριότητες των πολιτών του, απλά και μόνο για να πληρώνονται στρατιές υπαλλήλων που δεν αξιολογούνται και δε παράγουν τίποτα. Αν θέλει να βγάλει κάτι, ας το βγάλει προσφέροντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες, πχ ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα εργοστάσιο αλουμινίου. 

 

Αυτό που λέει το σύνταγμα περί "ίσης συνεισφοράς" μπορεί να εφαρμοστεί όταν παρίσταται πραγματική ανάγκη, πχ πόλεμος ή φυσική καταστροφή. Ναι, να πηγαίνουμε όλοι στο στρατό ας πούμε, σύμφωνα με τη φυσική μας κατάσταση, να επιστρατεύονται όλων τα οχήματα ή τα εργοστάσια όταν έχουμε πόλεμο, σ' αυτά δεν έχω αντίρρηση. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τρολάρεις εσκεμένα? Είδες κανένα άλλο κράτος της ευρώπης να μην έχει φορολογία εισοδήματος? 'Η του ύψους ή του βάθους είμαστε

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιάβασε με και είπα ότι σαν ενδιάμεση λύση μπορεί να υπάρχει φορολογία εισοδήματος, αλλά εισοδήματος όμως, όχι περιουσιακών στοιχείων όπως γίνεται εδώ. 

 

Για την πιο ακραία περίπτωση μηδενικής φορολόγησης που παρουσίασα ως ιδανική, δεν είναι ανάγκη να έχουμε πρότυπο μόνο τις ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο, ακόμα πιο ανεπτυγμένες κι από τις ευρωπαϊκές στις οποίες υπάρχουν μηδενικοί φόροι: τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Μπρούνεϊ.. θα μου πεις εκεί υπάρχει πετρέλαιο.. ε και μεις δεν είμαστε η πιο φτωχή χώρα του κόσμου.. δυνατότητες υπάρχουν, διάθεση δεν υπάρχει... 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.