Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Πράσινο» για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων με τρεις αστερίσκους


Engineer

Recommended Posts

Νόμιμο κρίνεται το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2015.

 

 

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 298/2014 γνωμοδότησή του, έδωσε το πράσινο φως αλλά έκανε παράλληλα τρεις παρατηρήσεις, αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου.

 

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου προβλέπει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας στην πραγματική τους κατάσταση. Με απλά λόγια θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα καταγράφονται εκεί όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στα κτίρια, όπως π.χ. αύξηση των τετραγωνικών μέτρων, νομιμοποίηση χώρων, διάφορες εργασίες. Ετσι η πολιτεία θα γνωρίζει κάθε στιγμή ποια ακίνητα υπάρχουν στην Ελλάδα και σε τι κατάσταση βρίσκονται ενώ την ευθύνη για τη δήλωση θα φέρουν οι μηχανικοί.

 

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι ναι μεν στο σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, αλλά δεν διευκρινίζεται το πρόσωπο στο οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο, καθώς το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί ακόμη και σε βάρος του προσώπου που συμπλήρωσε ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου, όπως είναι ο μηχανικός.

 

Στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ακόμη ότι για τα προβλεπόμενα πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ) από το επίμαχο διάταγμα δεν υπάρχουν κριτήρια για την κλιμάκωσή τους. Δηλαδή, δεν καθορίζεται το ύψος του προστίμου ανάλογα με την παράβαση, αλλά απλώς προβλέπεται η επιβολή προστίμου.

 

Επίσης, αναφέρεται ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν έχει εκδοθεί ή όχι η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 του νόμου 4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης − περιβαλλοντικό ισοζύγιο) υπουργική απόφαση, καθώς από τα στοιχεία που συνοδεύουν το διάταγμα δεν προκύπτει αυτό. Αφού διευκρινιστεί στη συνέχεια ανάλογα να διατυπωθεί η σχετική παράγραφος του άρθρου 6 του εν λόγω διατάγματος.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (δημόσιου και ιδιωτικού) αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, ενώ απαιτείται ακόμη για τις περιπτώσεις μεταβίβασης, έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο.

 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, το πρώτο βήμα για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των κτιρίων.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...ous/#.VJka-XCH0

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πήρανε φόρα στο ΣτΕ και δεν σταματάν.Τόσους καλούς νόμους συνταγματικούς καιρό είχαμε να δούμε.Ένα μεγάλο μπράβο στους Νομοθέτες μας βγάζουν ασπροπρόσωπους και θα μας οδοηγήσου εκτός κρίσης....... 

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω το ΣΤΕ να είχε στα χέρια του το παράρτημα που δεν υπάρχει στο opengov.

 

Το κείμενο στην διαβούλευση είχε τόσες αναφορές στο παράρτημα που εκτιμώ πως το παράρτημα θα είναι μεγαλύτερο από το κυρίως κείμενο.

Link to comment
Share on other sites

..

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες

[27.12.2014]
Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Iανουάριο του 2015, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.

 

ολοκληρο το αρθρο...εδω

 

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21812

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.