Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μούχλα σε τοιχοποιία (υγρασία - υδρατμοί - συμπυκνώματα)


NKOLAS

Recommended Posts

Δημήτρη έλεγξε το σιφόνι δαπέδου βγάζοντας το σκαράκι.

Δες αν τα τοιχώματα έχουν μονωθεί γύρω γύρω. Όταν ανεβαίνει η στάθμη και δεν έχουν μονωθεί τα τοιχώματα το νερό μπαίνει μέσα…...........

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα σε κατάστημα ιδιοκτησίας μου που ίσως είναι πολύ σοβαρό. Δεν βρίσκω άκρη και δεν ξέρω απο που να ξεκινήσω. Θα μου πείτε να απευθυνθώ ίσως σε ΠΜ αλλά δεν βρήκα κάποιον πρόθυμο να αναλάβει δίότι μάλλον θεωρείται πολύ δύσκολη περίπτωση. Σας περιγράφω την κατάσταση ώστε να μου πείτε πως να κινηθώ και αν εμπλέκονται άλλες ειδικότητες μηχανικών:

 

Τοίχος δυτικός 14 μέτρα και ύψους 4 μέτρων. Σύνορο με πολύ παλιό οίκημα που λειτουργεί ως μπαρ. Το δικό μου κτίριο είναι 4οροφη οικοδομή 40 ετών. Εγώ έχω υπόγειο ενώ το διπλανό κτίριο όχι. Εδώ και χρόνια ο τοίχος αυτός παρουσίαζε κάποια υγρασία που την αποδίδαμε σε βρόχινα νερά που πιθανόν κατέβαιναν απο την ένωση των κεραμιδιών του διπλανού κτιρίου με τον εξωτερικό τοίχο της οικοδομής μας περίπου 5 μέτρα ψηλότερα απο την οροφή του καταστήματος μου.

 

Ομως εδώ και 1 χρόνο το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Μιλάω για σοβά που φούσκωσε, υγρασία που εμφανίζεται σαν να ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω κλπ. Στο δε υπόγειό μου και σε απόσταση 50 εκ. απο την οροφή του (και σε σημείο που είναι ελαφρά σκαμένος ο σοβάς) εμφανίστηκαν μαύρες γραμμές από δύσοσμο υγρό. Ακριβώς κάτω απο τον τοίχο του ισογείου με το πρόβλημα... Ο διπλανός 1 χρόνο τώρα αρνιόταν ότι έχει κάποιο πρόβλημα στα υδραυλικά του μέχρι που αναγκάστηκα να στείλω τον δικό μου υδραυλικό να ρίξει μια ματιά και θαυμάστε τι βρήκε: Στο ισόγειο του μπαρ και ακριβώς στο σύνορο με τον τοίχο μας λειτουργεί τουαλέτα που στο δάπεδό της υπάρχει φρεάτιο βάθους 60-70 εκ. Το φρεάτιο δέχεται και τα νερά της κουζίνας του μπαρ και υποτίθεται συνδέεται με την αποχέτευση του δήμου. Ομως όταν τραβήξαμε καζανάκι είδαμε ότι το νερό δεν ανέβαινε στο φρεάτιο ώστε να φτάσει στο ύψος του σωλήνα που θα το οδηγούσε στην κεντρική αποχέτευση αλλά έφευγε με ελεύθερη ροή στο έδαφος!!!! Λες και δεν υπήρχε πάτος στο σιφώνι. Προφανώς δεν υπήρξε ποτέ κλειστή κατασκευή ή άνοιξε με τον καιρό.

Ο διπλανός αποφάσισε να μην σκάψει για να τοποθετήσει πλαστικό φρεάτιο στεγανό αλλά πήρε κάποιο είδος τσιμέντου-μονωτικού και μπάλωσε υποτίθεται το πρόβλημα παρά τις διαμαρτυρίες μου. Εδώ και 1 μήνα περίπου έπαψε και να λειτουργεί το μπαρ.

 

Ομως το πρόβλημα σε μένα δεν σταμάτησε. Στο μεν υπόγειο σταμάτησε η ροή του δύσοσμου υγρού αλλά στο ισόγειο γίνεται χαμός. Σίγουρα υπάρχει σαθρός σοβάς που θα τον αντικαταστήσω αλλά εμφανίζεται και υγρασία σε νέα σημεία που ανεβαίνει 3 μέτρα από το δάπεδο!

 

Υπάρχει περίπτωση να ανεβαίνει 3 μέτρα η υγρασία απο την πηγή του προβλήματος ή να κοιτάξω αλλού;

 

Μπορεί να συμβαίνει αυτό που διάβασα σε κάποιο άλλο μήνυμα εδώ, δηλαδή κάτω από το φρεάτιο του διπλανού να έχει δημιουργηθεί λεκάνη με νερά που πιθανόν να μην μπορούν να διαφύγουν και έτσι να εμφανίζεται τώρα η ανερχόμενη υγρασία; Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τη στατικότητα και των 2 κτιρίων;

 

Πρόσβαση στο κλειστό πλέον μπαρ δεν έχω και ο ιδιοκτήτης του διπλανού ακινήτου το παίζει τρελός. Σε εξώδικό μου δεν απάντησε καν φυσικά.

 

Φοβάμαι ότι οποιαδήποτε εργασία και αν ξεκινήσω στο δικό μου άκρη δεν θα βρω αφού το πρόβλημα προέρχεται 99% από το άλλο κτίριο. Αυτό φοβούνται και οι μηχανικοί και δεν θέλουν να ανακατευτούν ούτε φυσικά μπορούν να εγγυηθούν την διόρθωση του προβλήματος αφού η πηγή μάλλον είναι από το διπλανό κτίριο.

 

Αν πάω δικαστικά φοβάμαι ότι θα χάσω άπειρο χρήμα και χρόνια μέχρι να δικαιωθώ (αν δικαιωθώ). Λέω αύριο να βάλω να βγάλουν όλο το σοβά ώστε αν είμαι τυχερός να φανεί κάτι αν και δεν το πολυελπίζω.

 

Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο;

 

Συγνώμη για το πολύ μακροσκελές μήνυμα αλλά τα έχω κυριολεκτικά παίξει. Αν γλυτώσω το εγκεφαλικό καλά θα είμαστε...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι για να βγάλεις άκρη μέσα από το φόρουμ για τα αίτια του προβλήματος είναι πολύ δύσκολο. Εγώ στη θέση σου θα απευθυνόμουν για αυτοψία από πραγματογνώμονα από το ΤΕΕ μιας και σε περίπτωση δικαστηρίου αυτό μετράει.

 

Βάλε και καμιά φωτογραφία (= χίλιες λέξεις)

Link to comment
Share on other sites

Πάρτε μια γεύση:

 

http://db.tt/vxQaHMK

 

http://db.tt/XplEelE

 

http://db.tt/RWFJp1B

 

@Pueblo: Καλά ε, απίστευτο μου φαίνεται... Εχεις κάνει μεταπτυχιακό στο Heriot-Watt βλέπω. Εκεί και εγώ μεταπτυχιακό το 1995! Στο department of computing and electrical engineering.

 

*Ο υδραυλικός που το είδε σήμερα υποστηρίζει ότι όλη η ζημιά οφείλεται στο φρεάτιο των διπλανών. Πιθανόν αυτό που εγώ λέω ως χαλασμένο φρεάτιο να ήταν το πρώτο φρεάτιο του παλιού τους βόθρου και από εκεί τα λύματα να κατέληγαν στον παλιό κεντρικό τους βόθρο. Οταν συνδέθηκαν με την κεντρική αποχέτευση του δήμου δεν έφτιαξαν νέο στεγανό φρεάτιο αλλά απλά συνέδεσαν στο παλιό φρεάτιο όλους τους σωλήνες. (Ετσι ίσως δικαιολογείται το αμέτρητο πλήθος απο κατσαρίδες που υπάρχει στο φρεάτιο. Δεν γεμίζει ποτέ με νερά και έτσι έχουν αρκετό ελέυθερο χώρο.) Με τα χρόνια έγινε χαοτική η κατάσταση και τα λύματα θα έχουν βρει διάφορες διόδους διαφυγής. Μάλλον θα έχει και καθίζηση το φρεάτιο και έτσι τα λύματα δεν φεύγουν στην αποχέτευση του δήμου.

 

Σοβαρό μάλλον ή μου φαίνεται;

 

Ποιά υπηρεσία είναι αρμόδια γι αυτά;

Απευθείας συνενόηση έστω και εις βάρος δικό μου οικονομικό είναι πολύ δύσκολη διότι δεν παραδέχονται φυσικά το τι έχει συμβεί!

Λένε δεν είναι από εμάς, μια τρύπα έγινε και την φτιάξαμε και είμαστε ΟΚ.

Εγώ όμως έχασα τον ενοικιαστή μου και για μήνες το μαγαζί θα μείνει ξενοίκιαστο να στεγνώνει και φυσικά θα επιβαρυνθώ χοντρά για την επισκευή.

 

Τι κάνω; Πάω σε δικηγόρο ή θα μπλέξω για χρόνια;

Link to comment
Share on other sites

Προς υδραυλικούς:

 

Το φρεάτιο των δίπλα θα το φτιάξω εγώ να τελειώνουμε.

Οι μισοί υδραυλικοί που το ΄χουν δει μου λένε να κάνουμε τσιμεντοκατασκευή (με καλούπι) επι τόπου και οι υπόλοποιποι λένε ότι το τσιμέντο θα ανοίξει με τα χρόνια και ότι θα πρέπει να βάλω έτοιμο πλαστικό 55 εκ φρεάτιο.

 

Ποιά είναι καλύτερη λύση;

Link to comment
Share on other sites

Προς υδραυλικούς:

 

Το φρεάτιο των δίπλα θα το φτιάξω εγώ να τελειώνουμε.

Οι μισοί υδραυλικοί που το ΄χουν δει μου λένε να κάνουμε τσιμεντοκατασκευή (με καλούπι) επι τόπου και οι υπόλοποιποι λένε ότι το τσιμέντο θα ανοίξει με τα χρόνια και ότι θα πρέπει να βάλω έτοιμο πλαστικό 55 εκ φρεάτιο.

 

Ποιά είναι καλύτερη λύση;

 

Να σου πω την άποψη μου σαν υδραυλικός αλλά με κάθε επιφύλαξη μιας και δεν έχω εικόνα.

Θα χρησιμοποιήσω την δικιά μας ορολογία μιας και είναι πιο κοινή σε μένα.

Αν θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο φρεάτιο έχει γουβώσει μιάς τόσο καιρό τα λύματα διαφεύγουν λογικά και το υπέδαφος απο κάτω θα είναι κούφιο.

Με αυτή την λογική τότε το πλαστικό φρεάτιο είναι προτιμότερο.

Γιατί είναι καλύτερο;

Γιατί ακόμα και να γουβώσει από κάτω θα στηρίζεται και περιμετρικά αλλά και από τους ίδιους τους σωλήνες.

Φυσικά αν είναι γουβομένος ο πάτος κατα τις εργασίες τουλάχιστον εγω θα έριχνα άμμο με πολύ νερό μέχρι να το φέρω στα ίσια του.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Πλαστικό τότε.

 

Γιατί όμως ο υδραυλικός προτιμούσε τσιμεντο με καλούπι; Μήπως του είναι πολύ απλούστερο ως κατασκευή;

 

Το πλαστικό αν οι σωλήνες είναι σε περίεργες γωνίες μπορεί να προσαρμοστεί;

 

Τελικά το παλιό φρεάτιο ήταν χτισμένο μόνο με τούβλα. Του έριξαν προ τριμήνου κάποιο υλικό στεγανοποίησης αλλά ο υδραυλικός θεωρεί ότι αυτό δεν είναι λύση και ότι θα χάνει στο μέλλον.

 

και μήπως είναι προτιμότερο να καταργηθεί εντελώς το φρεάτιο και απλά να ματιστούν μεταξύ τους οι σωλήνες;

Link to comment
Share on other sites

Φρεάτια υπάρχουν πολλών ειδών (επισκέψεως, καθαρισμού, αλλαγής κατεύθυνσης/κλίσης, συμβολής, πτώσεως, αμμοσυλλέκτες κλπ κλπ κλπ). Γενικά, δεν είναι καλό να καταργείς φρεάτια. Απλά, έχε υπόψη σου ότι τα φρεάτια επισκέψεως / αλλαγής κατεύθυνσης / καθαρισμού δεν πρέπει να έχουν "γούβα". Στον πυθμένα τους πρέπει να αποτυπώνεται καθαρά το σχήμα της ημιδιατομής του αγωγού και να νερά να κυλάνε ομαλά. Όταν δεν κυλάνε νερά, το φρεάτιο πρέπει να στραγγίζει πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

οπότε αυτό που βλέπω εγώ να έχουν μάλλον έκτρωμα είναι.

Διότι έχει βάθος >70 εκ σίγουρα και οι σωλήνες είναι ψηλά. Οπότε σίγουρα μένουν νερά μέσα και δεν στραγγίζουν...

 

Ο ένας σωλήνας έρχεται από την κουζίνα τους και ακριβώς αντικριστά βρίσκεται αυτός που οδηγεί στη δημοτική αποχέτευση. Σε 90 μοίρες (κάθετα στην ευθεία των δύο προηγούμενων) έρχεται στο φρεάτιο ο σωλήνας από τη λεκάνη της τουαλέτας.

 

Κανένα κλαπέτο ασφαλείας δεν υπάρχει και έτσι όλες οι κατσαρίδες κλπ από τον κεντρικό αγωγό του δήμου πάνε βόλτα μέσα στο κατάστημα...

 

Υδραυλικός δεν είμαι αλλά σίγουρα αυτό το πράγμα δεν είναι νορμαλ κατασκευή! Ο δε πυθμένας και τα πλαϊνά δεν είναι παρά μόνο μια μαύρη λάσπη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.