Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μητρώο Μελετητών - Επιβλεπόντων


kan62

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ απόφαση για ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ - ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ.

 

Το έβαλα και στις ειδήσεις αλλά προβλέπεται ότι θα συζητηθεί πολύ ...

Οπότε το βάζω και εδώ για συνέχεια του σχολιασμού.

 

Άρθρο 1

Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου

1. Δημιουργείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» κατά την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.4030/2011, με τα στοιχεία των μηχανικών όπως ορίζονται στη παρούσα, με δυνατότητα δημόσιας πρόσβασης.

2. Στο σύστημα αυτό καταχωρίζονται τα στοιχεία των εμπλεκομένων στην έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών, σε έκαστον εκ των οποίων δίδεται μοναδικός αριθμός μητρώου.

3. Η δήλωσή του αριθμού μητρώου εκάστου των μελετητών και επιβλεπόντων μηχανικών και ο έλεγχος των στοιχείων τους από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης ή άλλης σχετικής διοικητικής πράξης οποιασδήποτε δημόσιας Υπηρεσίας.

Άρθρο 2

Στοιχεία εγγραφής στο Μητρώο – Διαδικασία υποβολής

1. Στο «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» περιλαμβάνονται υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.4030/2011 στοιχεία.

Ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικά το σύνολο των στοιχείων, που προβλέπονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί ενιαίο σύνολο της παρούσας και δηλώνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι έγκυρα και αληθή. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πληροφοριακή βάση του ΥΠΕΚΑ και κατά την υποβολή ελέγχεται από το πληροφοριακό σύστημα η πληρότητα συμπλήρωσης των υποχρεωτικών πεδίων και ακολουθεί η έκδοση βεβαίωσης ένταξης στο Μητρώο. Για την τροποποίηση ή και συμπλήρωση των υποβληθέντων στοιχείων υποβάλλεται σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΚΑ.

2. Επίσης στο «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» περιλαμβάνονται οι Υπουργικές αποφάσεις κυρώσεων της παρ. 9γ του άρθρου 7 του Ν.4030/2011.

3. Το «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» αποτελεί δυναμικό σύστημα, το οποίο συνδέεται με την κοινή βάση δεδομένων ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης των αδειών δόμησης, κατά την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.4030/2011 (ΦΕΚ Α΄249), καθώς και την «Ταυτότητα Κτιρίου», κατά το άρθρο 4 του Ν.3843/10 (ΦΕΚ 62Α΄). Επίσης δύναται να συνδέεται και με τα μητρώα ή τις βάσεις δεδομένων των αρμοδίων φορέων για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και να ενημερώνεται αυτόματα.

Άρθρο 3

Δικαίωμα Πρόσβασης στα Στοιχεία του Μητρώου

1. Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» μέσω της ιστοσελίδας (website) του ΥΠΕΚΑ, αποκλειστικά για την ανάγνωση των στοιχείων δημοσίου ενδιαφέροντος των Μηχανικών, όπως αυτά ορίζονται στο Παράρτημα.

2. Στοιχεία πέραν αυτών της προηγουμένης παραγράφου χορηγούνται από το ΥΠΕΚΑ μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου από την οποία θα προκύπτει ότι έχει ειδικό έννομο συμφέρον, με συνημμένη ειδική εντολή από αρμόδιο όργανο.

3. Το ΥΠΕΚΑ δύνανται να προβαίνει σε σχετικό έλεγχο ταυτοποίησης των στοιχείων που υποβάλλονται στο «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών», με τα στοιχεία άλλων βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών μητρώων δημοσίου χαρακτήρα (Τ.Ε.Ε, ΓΕΜ).

Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω έλεγχο προκύψει ότι τα στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος είναι αναληθή ή ψευδή, αποκρύπτονται τα στοιχεία του Μηχανικού από τη δυνατότητα δημόσιας πρόσβασης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση της Δ/σης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΚΑ και ενημερώνονται ο αρμόδιος εισαγγελέας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Ο ενδιαφερόμενος Μηχανικός ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου.

4. Επιτρέπεται, κατά περίπτωση, η διάθεση όλων των στοιχείων του «Μητρώου Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» σε Δημόσιες Υπηρεσίες ανάλογα με το σκοπό της διάθεσης.

Άρθρο 4

Μεταβατικές Διατάξεις

1. Η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος οργάνωσης του Μητρώου και η ελεύθερη πρόσβαση διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, κατά την παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.4067/12 (ΦΕΚ 79Α΄).

2. Μετά την έκδοση της απόφασης της προηγουμένης παραγράφου εγκρίσεις και άδειες δόμησης, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της, χωρίς τη δήλωση του αριθμού του μηχανικού στο μητρώο της παρούσης Απόφασης, θεωρούνται νομίμως εκδοθείσες. Ομοίως, αιτήσεις για έγκριση και άδεια δόμησης που είχαν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες Υ.ΔΟΜ. χωρίς τη δήλωση του αριθμού μητρώου του Μηχανικού, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση, εκδίδονται υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσης του αριθμού μητρώου του μηχανικού πριν την έκδοσή τους.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.» (Α΄79).

 

Μητρώο.pdf

Edited by kan62
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 

 

Στο «Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών» περιλαμβάνονται υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.4030/2011 στοιχεία.

 

Άρθρο 8

Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα

1. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, με τα στοιχεία των μηχανικών. Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μηχανικό. ενώ η δήλωση του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Περιμένουμε νεότερη υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του μητρώου;

 

Το πιθανότερο είναι να αρχίσει η συμπλήρωσή του στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής άδειας-ταυτότητας και να αρχίσει η χρήση του μητρώου μαζί με την επίσημη χρήση του συστήματος.

Δηλαδή μέχρι την 24η Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει και η προβλεπόμενη απόφαση της χρήσης του.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως τώρα που η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά είναι και πιο εύκολο να αποκλειστούν και οι "κακοί" μηχανικοί που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα με μια απλή σύνδεση με το tsmede.gr?

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Οπως εχει γραψει και ο καν62, δε μας ειπαν με βασει ποιες διαταξεις θα "δωσουν" επ. δικαιωματα.

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τελικά στο μητρώο δε θα "φαίνονται καθαρά" επαγγελματικά δικαιώματα ... ότι δηλώσεις ... θα αναλάβεις και την ευθύνη και τέλος.

Αυτό που θα ελέγχεται είναι αν δόθηκε ο αριθμός μητρώου στο σύστημα των αδειών ...

 

Αντίθετα ο ν.4030, άρθ. 8 απαιτεί από το μητρώο να :

... περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.