Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΔΕΗ: Πρώτα η κοστολογική μελέτη και μετά η μείωση στα βιομηχανικά τιμολόγια


Engineer

Recommended Posts

Πρόθυμη να συζητήσει τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος προς τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης εμφανίζεται η ΔΕΗ, απαντώντας με σχετικές επιστολές που απέστειλε προς κάθε μία από τις εταιρείες που της είχαν απευθυνθεί, (Διαβάστε εδώ περισσότερα) ζητώντας από την επιχείρηση να μετακυλήσει στα τιμολόγιά της τις μειώσεις που έχουν προκύψει στα κόστη της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις επιστολές που απέστειλε η ΔΕΗ, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αφού όμως πρώτα έχει στα χέρια της τα στοιχεία από τη μελέτη που έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο και η οποία μελέτη θα υπολογίζει, αφενός μεν το σημερινό κόστος παραγωγής, μετά τη μείωση στις τιμές αερίου και πετρελαίου, αφετέρου, δε, το βαθμό στον οποίο έχει επηρεαστεί το κόστος της ΔΕΗ μετά τις πρόσφατες ρυθμιστικές αποφάσεις.

 

Όσον αφορά στη μείωση των τιμών των καυσίμων, γίνονται υπολογισμοί με βάση τα στοιχεία του 2014 και τις εκτιμήσεις για το 2015. Υπάρχει σοβαρή μείωση κόστους λόγω μείωσης των τιμών του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στα νησιά και μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και μια υπέρογκη αύξηση στο κόστος του λιγνίτη.

 

Όσον αφορά στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη μείωση των ΑΔΙ, την κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μοναδικού Κόστους (ΜΑΜΚ) κ.λπ.

 

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης η ΔΕΗ υπολογίζει ότι θα τα έχει μέσα στο μήνα και την τελική μελέτη θα την έχει το Μάρτιο. Πάνω σε αυτή τη μελέτη θα γίνει η συζήτηση με τη βιομηχανία.

Μέση Τάση

 

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Μέσης Τάσης θεωρούν ότι είναι αδικημένες καθώς πληρώνουν τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η άμεση επιδίωξή τους, για την οποία τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί, είναι η μείωση σε σύντομο διάστημα των τιμολογίων σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα. Θυμίζουμε ότι οι βιομηχανίες της μέσης είχαν υπογράψει συμβάσεις για το 2013 και το 2014.

 

Υψηλή Τάση

 

Όσον αφορά στις βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης, εδώ η επιδίωξη σχετίζεται κυρίως με την «κατοχύρωση» ή, σύμφωνα με κάποιους άλλους, με τη «νομιμοποίηση» των χαμηλών τιμολογίων που εξασφαλίστηκαν μετά την περυσινή (Φεβρουάριος 2014) συνέλευση της ΔΕΗ και την παρέμβαση, τότε, του υπουργείου Οικονομικών ως μετόχου.

 

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, είναι να θεωρηθούν οι εκπτώσεις που έχουν παραχωρηθεί, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις και να καταρριφθούν από την Κομισιόν.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή μεγάλης βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ: «Έχουν εκφραστεί επισήμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και ιδίως της τρόικας, θέσεις και επιφυλάξεις, αναφορικά με την πιθανότητα στοιχειοθέτησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης εκ των χορηγούμενων από τη Γ.Σ. της ΔΕΗ εκπτώσεων επί τιμολογίων της, οι οποίες αποδίδονται από τις ευρωπαϊκές αρχές στην παρέμβαση του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ».

 

Η γραμμή περί «νομιμοποίησης» είναι να σταματήσουν να υπάρχουν εκπτώσεις, αλλά τα τιμολόγια να μείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της πλήρους αναθεώρησης των τιμολογίων Υψηλής Τάσης, με βάση τις επιδράσεις στο κόστος της ΔΕΗ των πρόσφατων ρυθμιστικών παρεμβάσεων και της πορείας των διεθνών τιμών καυσίμων.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι οφέλη από τις ρυθμιστικές αποφάσεις δεν είχε μόνον η ΔΕΗ, αλλά και η βιομηχανία. Ο λόγος για τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση κόστους του CO2 που ωφέλησαν τις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Τα οφέλη αυτά, σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες της τρόικας (Διαβάστε εδώ περισσότερα), θα πρέπει να συνυπολογιστούν για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

 

Όσον αφορά, τέλος, στην ειδική περίπτωση των δύο πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών, της ΛΑΡΚΟ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι οποίες δεν έχουν συμφωνήσει και υπογράψει με τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι η τωρινή περίοδος, με τη μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια ευνοϊκή περίοδος για τη σύναψη συμφωνίας που αφενός μεν να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους (και διατήρησης των χιλιάδων θέσεων εργασίας) και αφετέρου να μην ζημιώνει τη ΔΕΗ.

 

Πηγή: http://www.energypre...anika-timologia

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι.

Δίνεις ρεύμα τσαμπα σε οικογένειες και μπορεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να έχεις και άλλους άνεργους με τσαμπα ρεύμα Η δίνεις φθηνό ρεύμα στις επιχειρήσεις μήπως προσλάβουν άνεργους και δεν χρειάζονται τσάμπα ρεύμα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.