Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λονδίνο: διαμαρτυρία για την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών


Engineer

Recommended Posts

Μια μαζική διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο και πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζον θέμα, παραμονές των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

«Είναι η στεγαστική κρίση, ηλίθιε», λένε με νόημα οι αναλυτές, παραφράζοντας το διάσημο πλέον προεκλογικό σλόγκαν του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) για τη μεγάλη «φούσκα» των ακινήτων που αναμένεται να σκάσει από στιγμή σε στιγμή στη βρετανική πρωτεύουσα

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γηραιάς Αλβιώνος για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και τη ραγδαία μετατροπή της πολυπολιτισμικής βρετανικής πρωτεύουσας σε μια πόλη δύο ταχυτήτων. Μια πόλη με αστέγους, ολοένα και περισσότερες εξώσεις και ένα κέντρο στο οποίο σύντομα θα έχουν πρόσβαση μόνον οι εκατομμυριούχοι και οι μεγαλοεπενδυτές του Σίτι, όπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές της «Πορείας για τα σπίτια» (The March for Homes).

 

«Εχουμε δει πορείες για την ανεργία, την ειρήνη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι η πρώτη φορά όμως που χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο για τη στέγαση. Η αυξανόμενη δυναμική του κινήματος απηχεί το θυμό και την οργή για την αποτυχία των πολιτικών, των συμβούλων τους και της οικοδομικής βιομηχανίας να αντιμετωπίσουν από κοινού ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια», γράφει ο «Guardian».

 

Με το κίνημα για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης αγοράς κατοικίας ενώνουν τη φωνή τους ακτιβιστές, ενοικιαστές και ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αλλά και αρκετά στελέχη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, όπως η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουελ, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές για να «σταματήσει η καταστροφική πολιτική των Τόρις». Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, υποστηρίζει, εγκαταλείπει κάθε δέσμευση για οικονομικά προσιτή στέγαση στην πρωτεύουσα και μετατρέπει το Λονδίνο από ένα χωνευτήρι πολιτισμών σε μια πόλη αποκλειστικά και μόνο για τους σούπερ πλούσιους.

 

«Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», «Χτίστε σπίτια που να ανήκουν στο δημαρχείο», «Πάρτε τον πλούτο από το 1%», έγραφαν τα πανό του συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ το βασικό τους σύνθημα μιλούσε για την «αρχή του τέλους της στεγαστικής κρίσης».

 

Το πρόβλημα υφίσταται, βέβαια, εδώ και χρόνια. Οι τιμές στα ενοίκια εκτοξεύονται στα ύψη, οι οικονομικά προσιτές κατοικίες «εξαφανίζονται» ή δεν μπορούν να καλυφθούν από τα προνοιακά επιδόματα και οι λεγόμενοι νεο-άστεγοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιπλέον εγκαταλείπουν την «κοινωνική στέγαση». Χτίζουν δηλαδή νέες «προσιτές οικονομικά» κατοικίες, όμως προσανατολίζονται διαρκώς σε ολοένα και πιο πλούσιους ανθρώπους. Η στεγαστική κρίση στο Λονδίνο, ωστόσο, έχει χειροτερέψει την τελευταία 5ετία λόγω της στασιμότητας των μισθών, των συμβολαίων με μηδενικές ώρες (zero hour contracts) και τις επισφαλείς συνθήκες στην αγορά εργασίας γενικότερα.

 

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα το κίνημα για την «αξιοπρεπή στέγαση» γιόρτασε την πρώτη του μεγάλη νίκη, στο οικοδομικό συγκρότημα New Era στο ανατολικό Λονδίνο. Οι ένοικοι -με την υποστήριξη του κωμικού ηθοποιού Ράσελ Μπραντ- διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του αμερικανικού κολοσσού Westbrook Partners, που απειλούσε να πουλήσει το κτίριο και να εκδιώξει 93 οικογένειες, διπλασιάζοντας τα ενοίκια. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, όπου παρέδωσαν ένα ψήφισμα με 294 χιλιάδες υπογραφές, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επέμβει. Η εταιρία εγκατέλειψε τελικά το σχέδιό της και η Λίντσεϊ Γκάρετ, που ανήκει στους «τυχερούς» κατοίκους που συμμετείχε στη δράση και παρέμεινε στο διαμέρισμά της, λέει ότι το εγχείρημα πρέπει να επαναληφθεί σε δεκάδες ακίνητα σε ολόκληρο το Λονδίνο.

 

Για την ιστορία, οι τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να συνασπίζονται εδώ και καιρό, σε διάφορες συνοικίες του Λονδίνου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγου χάρη, μια ομάδα από νεαρές μητέρες πήρε την κατάσταση στα χέρια της καταλαμβάνοντας εγκαταλελειμμένες κοινωνικές κατοικίες στον Ολυμπιακό Δήμο του Νιούχαμ. Η γυναικεία ακτιβιστική οργάνωση Focus E15 Mothers, που έχει βοηθήσει στην ανακατάληψη πολλών διαμερισμάτων και στη μετατροπή τους σε ανοιχτές εστίες για τους αστέγους, ήταν από τους εγκεφάλους της «Πορείας για τα σπίτια».

 

Με φόντο τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες, ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει «δραματική έλλειψη σπιτιών» και ότι οι κατοικίες του Λονδίνου δεν είναι «απλά μπλοκ από πολύτιμα μέταλλα στον ουρανό»

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

10 κλειστά σπίτια για κάθε άστεγη οικογένεια αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στην Αγγλία, που «μετράει» 635.000 και πλέον κενές ιδιοκτησίες.

 

5 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα και 344.000 στο Λονδίνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής για «κοινωνική στέγαση».

 

40 χιλιάδες σπίτια κατασχέθηκαν μέσα στο 2013, αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με το 2009.

 

23.800 λίρες είναι ο μέσος μισθός στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (2011-12). Ο μέσος όρος στις τιμές των ακινήτων είναι 400.000 λίρες, 16 φορές δηλαδή ο μισθός του μέσου Λονδρέζου.

 

16.800 ακίνητα κατασκευάσθηκαν από το 2012-13, περίοδος κατά την οποία ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 108.000.

 

80% των ακινήτων στις όχθες του Τάμεση ανήκει πλέον σε ξένους επενδυτές και κολοσσούς της κτηματομεσιτικής αγοράς.

 

54 χιλιάδες κατοικίες έχουν σχεδιαστεί ή κατασκευάζονται ήδη στις ακριβότερες περιοχές του Λονδίνου. Οι περισσότερες θα στοιχίζουν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο λίρες.

 

13% το χρόνο κατά μέσο όρο αυξάνονται από το 2010 οι τιμές των ενοικίων.

 

600 χιλιάδες λίρες εκτιμάται ότι θα αγγίζει το 2018 η μέση τιμή απόκτησης ακινήτου στο Λονδίνο (3,5 φορές, δηλαδή, πάνω από το αντίστοιχο ποσό που απαιτείται στη βορειοανατολική Αγγλία).

 

Πηγή: http://www.e-typos.c...si-sto-londino/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.