Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το κράτος διεκδικεί χιλιάδες ιδιοκτησίες


dimitris GM

Recommended Posts

Ειδοποιητήρια σε πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ξεκινήσει να στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας εκτάσεις που ήταν δασικές, κτίστηκαν νόμιμα, αλλά δεν έχασαν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε - ακόμη και 100 χρόνια πριν - ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας, αναφέρουν Τα Νέα.

 

Πρόκειται, όμως, και για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, κτίσθηκαν νόμιμα, πλην όμως έχουν χάσει μόνο τον δασικό και όχι τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, έχουν σταλεί γύρω στα 19.000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γαλάτσι, στην Αγ. Βαρβάρα, στη Νέα Ιωνία, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι.

 

Πηγή: http://news.in.gr/gr...?aid=1231387148

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη επειδή το θέμα το είδα πριν 1-2 χρόνια στο κτηματολόγιο της Αγίας Παρασκευής  και έχω από τότε εξοργιστεί , θα ήθελα να μου πείς πόσο λογικό βλέπεις την μήνυση από τους πολίτες κατά παντός υπευθύνου γιά παράβαση καθήκοντος , αμέλεια κατά την υπηρεσία κλπ και ανάλογης αγωγής από τους παθόντες .

 

Ακόμα το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν δασικές εκτάσεις , εντός σχεδίου περιοχές , νομίζω ότι χρήζει ποινικής διερεύνησης .

 

Μπορεί να λέω και βλακείες , γιατί τέτοιες λογικές με εξοργίζουν αφάνταστα και θα ήθελα "στρατιωτικές" λύσεις γιά τους υπεύθυνους δημοσιοτεμπέληδες και πολιτικούς . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...έχασαν λέει τον δασικό χαρακτήρα τους αλλά οχι τον δημόσιο...

 

πως γίνεται αυτό?

εντάχθηκε μια περιοχή δλδ που ήταν δασική έκταση στο σχέδιο.

προφανώς έγιναν διαδικασίες αποχαρακτηρισμού...

μετά έγιναν ιδιοκτησίες...και μεταβιβάστηκαν.

 

πως είναι δυνατό αυτό, αυτά...

ρε θα μας τρελάνουν!

Link to comment
Share on other sites

το ότι ήταν δασικές δεν ενδιαφέρει το κράτος, αλλά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μάλιστα....

 

Για μένα, follow the money για να βρείς τον υπαίτιο. Ακόμα και αν δεν στέκει η διεκδίκηση και δικαιωθούνε όλοι, ποιος θα πληρωθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος και από τις δυο πλευρές?? (spoiler alert: δεν είναι οι μηχανικοί).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα και γάιδαρος πετάει !!!! Δηλαδή όσοι έλαβαν "τα ραβασάκια" από το ΥΠ.ΟΙΚ δεν έιχαν την παραμικρή ιδέα για αυτό ? Και φυσικά δεν εννοώ τους ιδιοκτήτες αλλά αυτούς που έδιναν το οκ να προχωρίσουν οι μεταβιβάσεις κλπ. Υπήρξε ποτέ νόμος που  απήλαξε ιδιοκτήτες από τις κρατικές διεκδικήσεις και τώρα καταργήθηκε? ή όλα ήτανε τους στύλ, "ξέρω τον τάδε είναι διαπλεκόμενος μέσα σε όλα τα πολιτικά θα στα φτιάξει όλα και δε θα σε ψάξει κανένας κ ποτέ.." :) :)

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη επειδή το θέμα το είδα πριν 1-2 χρόνια στο κτηματολόγιο της Αγίας Παρασκευής  και έχω από τότε εξοργιστεί...

Κουλάρισε. Η αντιπαράθεση μεταξύ κράτους και 1.000.000 ιδιοκτητών για τις οικοδομήσιμες ή οικοδομημένες εκτάσεις είναι μια κολόνια που κρατάει χρόνια. Βασικά είναι ένας αδυσώπητος πόλεμος που και οι δύο πλευρές μεταχειρίζονται βρώμικα μέσα. Δύο απλά παραδείγματα: 

1) Συγγενής μου σε χωριό της Αττικής είναι, μαζί με τ' αδέρφια του, ιδιοκτήτες 20 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Πληρώνει ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο φανταστείς και δεν δικαιούται να πειράξει ούτε ρίγανη. Η ιδιοκτησία αυτή ήταν πραγματικά δική τους από τους παππούδες τους ως αμπέλια αλλά επειδή τα άφησαν ακαλλιέργητα - τυγχάνει να συνορεύουν και με δασική έκταση - το κράτος την χαρακτήρισε δασική.  :lol:

2) Σε παλαιότερη εκπομπή του Ευαγγελάτου ακούστηκε πως ακολουθείται η εξής μέθοδος από τα γεράκια των οικοπεδοφάγων. Δύο συνεταιράκια γνωστοί εκ των προτέρων συντάσσουν όλα τα νόμιμα έγγραφα με τους απαραίτητους ψευδομάρτυρες για μια τυχαία έκταση και ισχυρίζονται ο καθένας απ' την πλευρά του ότι αυτή του ανήκει. Για να λύσουν τη "διαφορά" τους πηγαίνουν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο κατοχυρώνει την έκταση σε έναν από τους δύο. Στη συνέχεια αφού η έκταση πουληθεί σε κάποιον συνεταιρισμό μοιράζονται τα κέρδη  ;)   

Να μας πει κι ο Δημήτρης τη γνώμη του.   

Βεβαίως οι περιπτώσεις αυτές είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που αναφέρει το άρθρο αλλά είναι ενδεικτικότατες αυτού του βρώμικου πολέμου.

Link to comment
Share on other sites

Ν 3127 2003

 

Αρθρο 4

 

1 Σε ακίνητο που βρίσκεται μέσα σε σχέδιο πόλεως ή μέσα σε οικισμό που προϋφίσταται του έτους 1923 ή μέσα σε οικισμό κάτω των 2,000 κατοίκων, που έχει οριοθετηθεί, ο νομέας του θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου εφόσον

 

 α) νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23,2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή

 

 β) νέμεται, μέxρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο

αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη,

 

 Στο χρόνο νομής που ορίζεται στις περιπτώσεις α' και β' πρoσμετράται και ο χρόνος νομής των δικαιοπαρόχων που διανύθηκε με τις ίδιες προϋποθέσεις, Σε κακή πίστη βρίσκεται ο νομέας, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1042 του Α.Κ.

 

 

  ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Σύμφωνα με την ΥΑ 20242/19.5-29.5.2003 (ΦΕΚ Β΄671),

     ισχύουν ακόλουθα:

      "1. Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων του Ν.

2308/1995 πριν από τη θέση σε ισχύ του Ν.3127/2003, με τις οποίες

αναγνωρίζονται δικαιώματα του Δημοσίου σε ακίνητα που εμπίπτουν στις

διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4του Ν. 3127/2003, επανεξετάζονται μετά από αίτηση όποιου εκ των αρχικών διαδίκων έχει έννομο συμφέρον, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3127/2003.

 2. Η αίτηση για την επανεξέταση υποβάλλεται στο αρμόδιο γραφείο

κτηματογράφησης.

 3. Την επανεξέταση των αποφάσεων μπορεί να ζητεί και το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης με αίτηση του που υποβάλλεται προς τον Ο.Κ.Χ.Ε.

 4. Για την επανεξέταση της απόφασης αρμόδια είναι η επιτροπή που την

εξέδωσε. Σε περίπτωση κωλύματος οποιουδήποτε μέλους της και εφόσον ούτε το αναπληρωματικό μέλος δύναται να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ο.Κ.Χ.Ε. ορίζει αμελλητί νέο μέλος με ανάλογη προς το κωλυόμενο μέλος επαγγελματική ιδιότητα επιλέγοντας το από το σύνολο των μελών των επιτροπών της συγκεκριμένης υπό κτηματογράφηση περιοχής και, σε περίπτωση αδυναμίας, οποιασδήποτε άλλης υπό κτηματογράφηση περιοχής. Για τη λειτουργία των επιτροπών στην περίπτωση αυτή

ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 7 και 10 του Ν. 2308/1995 σε

συνδυασμό με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση του Ο.Κ.Χ.Ε., με την οποία

ρυθμίζονται η κατά τόπο αρμοδιότητα των επιτροπών, ο τρόπος λειτουργίας

τους, η αμοιβή των μελών τους, η γραμματειακή τους υποστήριξη και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια."

 

 

 2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται για ακίνητο

εμβαδού μέχρι 2,000 τ.μ"

 

 Για ενιαίο ακίνητο εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ,μ., οι διατάξεις της

πρoηγoύμενης παραγράφου εφαρμόζονται μόνο εφόσον στο ακίνητο υφίσταται κατά την 31,12.2002 κτίσμα που καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) του ισχύοντος συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

 

 3. Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων που προβλέπονται στα άρθρα 6, 7 και 10 του Ν.2308/1995, με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιώματα του Δημοσίου σε ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1, επανεξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται η διαδικασία επανεξέτασης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2016

ωραια η αναφορα στο νομο...απο τη ΝΟΜΟΣ...

αν ανεβαινες δυο σειρες πιο πανω θα εβλεπες 68 αποφασεις..

 

οι πιο πολλες ειναι απορριπτικες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.