Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός διατομής καλωδίου (χωρίς πίνακα διατομών)


Chrys_the _Greek

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Παρότι έχω αρκετά χρόνια που έχω αποφοιτήσει, είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σαν ηλεκτρολόγος σε εγκαταστάσεις και γι' αυτό παρακαλώ να είστε επικεικείς και να συγχωρήσετε την άγνοιά μου. :)

 

Στην εταιρεία που δουλεύω ανατέθηκε η ανακαίνηση ενός μεγάλου κτιρίου. Ζητήθηκε να τοποθετηθεί και ένα σύστημα κλιματισμού το οποίο χρησιμοποιούσε ένα ψύκτη τριφασικό που σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαρρέονταν από 858A σε κάθε φάση. Μου ζητήθηκε να υπολογίσω την διατομή του καλωδίου, μήκους περίπου 80m, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση καθώς και την ασφάλεια. Στο δεύτερο κομμάτι η απάντηση ήταν εύκολη αφού αρκούσε ένας απλός πολλαπλασιασμός 858*1.25. Για τον υπολογισμό της διατομής του καλωδίου όμως, αντιμετώπισα ένα σημαντικό πρόβλημα. Γνωρίζω ότι η διατομή υπολογίζεται από πίνακες που αντιστοιχούν το ρεύμα στο αντίστοιχο καλώδιο, αλλά οι πίνακες που βρήκα στο νετ δεν φτάναν την τιμή των 858Α. Τελικά την λύση την έδωσε ο προμηθευτής ο οποίος πρότεινε 500ρι καλώδιο ή 2 300ρια αφού ήμασταν όπως είπε "στο όριο", τιμή που αντιστοιχούσε σε αυτή που είχα δώσει κι εγώ αρχικά, καθαρά από ένστικτο.

 

Το ερώτημα που προκύπτει για εμένα από όλη αυτή την ιστορία, είναι "πώς μπορώ να υπολογίσω μια διατομή όταν δεν διαθέτω πίνακα που να αντιστοιχεί τόσο μεγάλο ρεύμα ή ακόμα και καθόλου πίνακα;" αφού ειδικά σε τόσο μεγάλα ρεύματα η απάντηση δεν μπορεί επ' ουδενί να δίνεται από την "κρίση" του ηλεκτρολόγου η οποία αν είναι λάθος μπορεί να στοιχίσει ζωές.

 

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μέγεθος του κειμένου. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο σαφής μπορούσα

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να υπολογισεις και την θερμοκρασια που θα βρισκεται το παροχικο σου καλωδιο(εσωτερικο η εξωτερικο).

Η μεταβολη της θερμοκρασιας μπορει να σου αλλαξει την διατομη οπως επισης και υπολογισμος πτωσης τασεως λογω αποστασης που στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν εχεις πολλα μετρα.

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζω ότι η διατομή υπολογίζεται από πίνακες που αντιστοιχούν το ρεύμα στο αντίστοιχο καλώδιο, αλλά οι πίνακες που βρήκα στο νετ δεν φτάναν την τιμή των 858Α.

το IEC 60364-5-52 περιέχει μερικούς πίνακες για πάνω από 1000Α (630mm2),  το θέμα όμως δεν είναι να βρεις την διατομή αλλά και να μπορεί να δουλευτεί το καλώδιο στην εγκατάσταση

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, οπωσδήποτε έλεγχος του χρόνου απόζευξης λόγω μεγάλου μήκους γραμμής.

Πρέπει να μιλήσεις με τον προμηθευτή ηλεκτρολογικού υλικού πριν επιλέξετε διακοπτικό υλικό για τη γραμμη αυτή.

Καλύτερα να είσαι safe side.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αλλά στο ερώτημά μου δεν απάντησε κανείς. Να θεωρήσω ότι χωρίς πίνακες δεν υπάρχει τρόπος;

 

 

Indusys, την ίδια ασφάλεία έδωσε και ο προμηθευτής.

nvel, σχετικά με το πώς θα δουλευτεί το καλώδιο έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Έπρεπε να δεις τη φάτσα του ηλεκτρολόγου που θα το εγκαταστήσει! Από τώρα ζήτησε αναρρωτική.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αλλά στο ερώτημά μου δεν απάντησε κανείς. Να θεωρήσω ότι χωρίς πίνακες δεν υπάρχει τρόπος;

αν για κάποιο λόγο δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τους πίνακες που καλύπτουν την περίπτωση σου όπως αναφέρονται στο πρότυπο περί επιλογής εξοπλισμού που σου είπα, υπάρχουν υπολογιστικά προγράμματα που σου δίνουν την διατομή σε συνάρτηση με το φορτίο και τον τρόπο εγκατάστασης (που φυσικά βασίζονται στο πρότυπο). Όπως υπάρχουν και αναλυτικές μέθοδοι υπολογισμού διατομής (πχ IEC60287) που όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα τις χρειαστείς στην περίπτωσή σου.

Link to comment
Share on other sites

Για δες εδω htthttp://www.cablel.gr/prod.php?pr=256

υπολογισε πτωση τασης και συντελεστη θερμοκρασιας.

Edited by vasilimertzani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Βάλε τρία 120αρια ανά φάση και είσαι ok .Και την πτώση τάση πιάνεις και στις εντασεις και θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμούς κελσιου είσαι οκ και προσαυξήσεις εκκινησεων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.